• شنبه / ۳۱ مرداد ۱۳۸۸ / ۱۱:۳۸
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 8805-14830

نادعليان در اعتراض به تخرب غيرقانوني در حريم «قلعه دختر» در پلور: ديواره‌هاي شرقي كوه را حجاري خواهم کرد تا شايد صداي آن شنيده شود

نادعليان در اعتراض به تخرب غيرقانوني در حريم «قلعه دختر» در پلور:
ديواره‌هاي شرقي كوه را حجاري خواهم کرد تا شايد صداي آن شنيده شود

احمد نادعليان در اعتراض به تجاوز غير قانوني نسبت به حريم طبيعت در منطقه پلور، گفت: دوست دارم سرنوشت آثارم با سرنوشت طبيعت و ميراث تاريخي فرهنگي گره بخورد، به‌همين دليل براي اعتراض به تخريب کوه «قلعه دختر» ديواره‌هاي شرقي آن را حجاري خواهم کرد، شايد اين صدا روزي شنيده شود.

اين هنرمند محيطي در گفت‌وگويي با خبرنگار هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)،اعلام كرد: اساسا هنر راهي براي نجات حريم تاريخي، فرهنگي و طبيعي است، اما آيا اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان آمل براي تخريب مکان‌هاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي مجوز صادر مي‌کند!

او با اشاره به اعتراض هنرمندان محيطي گروه‌هاي دوستدار طبيعت و کوهنوردان به مجوزهاي غيرقانوني که منجر به تخريب حريم تاريخي، فرهنگي و طبيعي قلعه دختر در پلور مي‌شود، گفت: آيا مي‌توان کوه را پست و هموار کرد؟ در حالي كه اين انديشه‌اي پست خواهد بود که ما براي هموارسازي حريم تاريخي، فرهنگي و طبيعي مجوز صادر كنيم.

نادعليان اضافه كرد: تعدادي از آثارم پيش از اين در حريم تاريخي «قلعه دختر» پنهان شده است و گروه‌هاي دوستدار طبيعت به دفعات از من خواسته‌اند که در کنار اماکن خاص و طبيعي آثار هنري انجام دهم، به همين دليل براي اعتراض به تخريب کوه «قلعه دختر» ديواره‌هاي شرقي آن را حجاري خواهم کرد.

اين هنرمند محيطي كه چند سالي است پايگاه هنر محيطي را در منطقه پلور راه‌اندازي كرده است،ادامه داد: شايد هر مسافري که از جاده هراز عبور مي‌کند، چشمه قلعه دختر را ديده باشد. در نزديکي اين چشمه کوه سنگي وجود دارد که در بالاي آن ويرانه‌هاي يك بناي تاريخي ديده مي‌شود. در نزديکي اين ويرانه‌ها در داخل صخره‌اي، سوراخي وجود دارد که نشان مي‌دهد روزگاري آب از کنار اين ويرانه عبور مي‌کرده است.

او تصريح كرد: بومي‌ها در روستاي پلور قصه‌هاي متفاوتي مي‌گويند که ريشه در اسطوره و باورهاي کهن آنها دارد.آنها معتقدند که در گذشته‌اي دور دختراني در بالاي کوه پادشاهي و آب را نيايش مي‌کردند. آنچه که آنها درباره‌اش سخن مي‌گويند، به‌ وضوح دلالت بر وجود کيش آناهيتا دارد.

نادعليان افزود: به عنوان يک مدرس تاريخ هنر ايران، مي‌توانم بگويم که کليه شواهد و مستندات نشان مي‌دهد که اينجا يک مکان تاريخي براي مراسم‌هاي آئيني بوده و نمونه مشابه چنين مکاني، «قلعه دختر» در مسير شيراز به فيروزآباد است که در پائين کوه آن چشمه‌اي وجود دارد و در بالاي آن بنايي به نام «قلعه دختر» ديده مي‌شود.

او در ادامه با اشاره به تخريب‌هاي انجام گرفته در حريم اين منطقه،عنوان كرد: تاکنون حريم پيرامون قلعه و 60 درصد از کوهي که در بالاي آن مکان تاريخي وجود دارد، تخريب شده و بيل مکانيکي و لودر تا چهار متري ويرانه‌هاي قلعه بالاي آن پيش رفته‌اند. متاسفانه رياست اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان آمل، بدون در نظر گرفتن اهميت تاريخي ، فرهنگي و طبيعي اين مکان مجوز مسطح كردن آن را در تاريخ 22 فروردين سال جاري صادر کرده است.

او خاطر نشان كرد: پيش از اين نيز با مجوز اين اداره و سازمان آب مازندران، چشمه‌هاي بسياري تخريب و مسدود شدند. آنها چشمه‌ها را براي احداث کارخانه‌هاي آب معدني تخريب مي‌کنند. چنين مديراني نمي‌دانند که بومي‌ها نيز که هزاران سال آنجا مي‌زيسته‌اند به اين آب نياز دارند. مسدود کردن چشمه‌ها پيامدهاي زيست محيطي دارد و تمامي دامداران منطقه نسبت به اين مسئله اعتراض دارند.

نادعليان با تاكيد بر پيشينه اين تخريب‌ها متذكر شد: چند سال قبل چشمه مجاور اين کوه به بهانه احداث آب معدني تخريب شد و بسياري از آثار من در اين منطقه تکه تکه شدند.البته اين که چرا آثار من در کنار چنين اماکني وجود دارند آگاهانه است. گروه‌هاي دوستدار طبيعت به دفعات از من خواسته‌اند که در کنار اماکن خاص آثار هنري انجام دهم. من نيز دوست دارم سرنوشت آثار من با سرنوشت طبيعت و ميراث‌هاي تاريخي فرهنگي گره بخورد. مثلا در حريم معبد پيش از اين پيکره‌هايي را پنهان کردم. تخريب صد در صد اين معبد آثار من را نيز تخريب خواهد کرد.

او ادامه داد: اين روزها هنرمندان محيطي، گروه‌هاي کوهنوردي و دوستدار طبيعت در روستاي پلور تلاش مي‌کنند تا از تخريب حريم تاريخي قلعه دختر جلوگيري كنند.در فرايند تخريب از مکان بازديد کردم و نمونه‌هاي متعدد سفالينه‌هاي ساده و لعاب‌دار و شيشه‌هاي آبگينه از محل به دست آمد. يکي از مسئولان تشکل کوهنوردي مستقر در پلور نيز نمونه‌هاي بيشتري در اختيار من قرار داد. بسياري از اين سفالينه‌ها داراي نقش هستند و در فرايند تخريب اين کوه ويران مي‌شوند. يکي از کارکنان اداره راه که مقر آنها مجاور اين کوه است به من گفت ما با ميراث فرهنگي تماس گرفته‌ايم و متاسفانه آنها نسبت به آن بي‌اعتنا بودند.

نادعليان با اشاره به گفته‌هاي يکي از کوهنوردان و دوست‌داران طبيعت درباره اين اتفاقات، توضيح داد: منوچهر فيروي مي‌گفت؛ در تاريخ 19 مرداد ماه سال جاري به اتفاق ابراهيم مشائي از طرف دفتر محيط زيست مستقر در پلور به منطقه تخريب مراجعه كرديم و از تخريب‌کنندگان تعهد گرفتيم که روند تخريب را متوقف كنند،زيرا با توجه به قوانين موجود واگذاري، مجوز احداث و مهمتر از آن تخريب يک ميراث تاريخي، فرهنگي و طبيعي خلاف است. بنده هم موضوع را از طريق شورا و دهياري در پلور پيگيري کردم. آنها گفتند که از طرف مسئولان مربوط مجوز صادر شده است.

اين هنرمند محيطي در پايان گفت: از آنجا که حفظ ميراث تاريخي ، فرهنگي و طبيعي مطابق با قانون يک وظيفه عمومي تلقي مي‌شود، هنرمندان محيطي ايران و گروه هنري «حجم سبز» در مخالفت با تخريب اين مکان تاريخي طبيعي طي بيانيه‌اي، واگذاري اين مکان را از طرف اداره منابع طبيعي آمل غير قانوني اعلام كردند و نسبت به ادامه اين روند اعتراض دارند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha