• جمعه / ۴ اردیبهشت ۱۳۸۸ / ۱۰:۴۴
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8802-12771.98044

راديو در ايران 69 ساله شد صداي ارگ تنها نيست

راديو در ايران 69 ساله شد
صداي ارگ تنها نيست

شصت وهشت بهار از ارسال نخستين موج كوتاه راديويي به خانه‌هاي مردم ايران و شگفت‌زده شدن آن‌ها مي‌گذرد حال كه در آستانه‌ي شصت ونه سالگي است راديو ديگر تنها ابزاري براي پخش موسيقي و اخبار نيست و برنامه‌هاي پرطرفدار آن به «افسانه‌هاي هزار و يك شب» و «صبح جمعه با شما» محدود نمي‌شود.

در حال حاضر بيش از 10 شبكه راديويي داخلي و 30 شبكه برون‌مرزي ساعت‌ها براي ايرانيان در نقاط مختلف ايران و جهان برنامه‌هايي متنوع با موضوعات مختلف پخش مي‌كنند و ديگر صداي ارگ تنها راديويي براي تمام ايران نيست.

به گزارش خبرنگار سرويس راديو خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، نگاهي به تاريخچه تاسيس راديو در ايران نشان مي‌دهد كه فعاليت اين رسانه در ايران با افتتاح نخستين فرستنده‌هاي بي‌سيم در تهران آغاز شد، نخستين فرستنده بي‌سيم موج بلند تهران با قدرت 20 كيلووات و طول دكل 120 متر ، در ساعت 3 بعدازظهر روز ششم ارديبهشت ماه سال 1305 شروع به كار كرد .

به دنبال تصويب اساسنامه‌ي سازمان پرورش افكار در پانزدهم دي ماه 1317 شمسي كميسيون‌ راديو در بهمن ماه 1317 ساخت دو دستگاه فرستنده موج كوتاه به قدرت 2 و 20 كيلو وات را به كمپاني «استاندارد » انگلستان واگذار كرد همزمان با سفارش خريد دو دستگاه فرستنده موج كوتاه ، وزارت پست و تلگراف دستور داد تا ساختمان مخصوصي براي استوديوي راديو تهران كه ضمناًٌ مركز مخابرات تلگرافي و تلفني بي‌سيم نيز باشد در مركز پايتخت ساخته شود، كار نصب و راه‌اندازي فرستنده در اواخر سال 1318 صورت گرفت پس از نصب دستگاه فرستنده و آماده سازي يك استوديوي موقت در عمارت بي‌سيم ، سرانجام راديو تهران در چهارم ارديبهشت ماه 1319 افتتاح شد.

نگاهي به فهرست برنامه‌هاي راديو در آغاز كار آن نشان مي‌دهد كه موسيقي بخش عمده‌اي از كنداكتور راديو را به خود اختصاص مي‌داد و اخبار و گفتار در اولويت‌هاي بعدي جاي داشتند گفتارها شامل تاريخ و جغرافياي ايران ، كشاروزي ، خانه‌داري ، مسائل بهداشتي و مانند آنها بود.

يكي از معروف‌ترين برنامه‌هاي راديودر آن سال‌ها « افسانه‌هاي هزار و يك شب » بود؛ برنامه‌هايي از اين دست با استقبال زيادي روبرو مي‌شد و بعدها با ورود هنرمندان نخبه‌اي به راديو، پاي اين رسانه بيش از پيش به خانه‌هاي مردم باز شد به‌طوري كه گاه در هنگام اجراي برنامه‌هاي پرطرفدار، خيابان‌هاي تهران خلوت مي‌شد.

از ديگر برنامه‌هاي معروف راديو در اين دوران برنامه‌ي «صبح جمعه با شما» بود كه تا به امروز با نام «جمعه ايراني» نيز ادامه دارد در آن زمان اين برنامه به صورت اجراي نمايش‌هاي آزاد و ترانه‌هاي كمدي در خود راديو اجرا مي‌شد.

در سال 1336 با راه‌اندازي ايستگاه 100 كيلوواتي، راديوي ملي ايران با عنوان «راديو ايران» شروع به‌كار كرد و فرستنده ‌قديمي مأمور پخش برنامه‌هاي جداگانه‌اي شد كه « راديو تهران » نام گرفت . راديو در بعد از انقلاب و به‌ويژه روزهاي سخت و پرالتهاب هجوم عراق به ايران ، نقش مهم و كليدي در ايجاد آرامش، اطلاع‌رساني سريع و حفظ اتحاد ملي ايفا كرد. مردم ، مهم‌ترين خبرها را پيش از هر رسانه‌اي ديگر از راديو مي‌شنيدند، با آژير آن به پناهگاه‌ها مي‌رفتند و با اخبار اعلام پيروزي در جنگ ، شاد مي‌شدند.

طي سال‌هاي 53ـ52 فرستنده‌هاي بم، مريوان، اردبيل، بناب، بندرلنگه، جيرفت، سيرجان و تايباد به شبكه راديويي كشور پيوست. تعداد فرستنده هاي راديويي در سراسر ايران به 68 رسيد و قدرت مجموع آنها از 7530 كيلو وات گذشت.

پس‌ از انقلاب‌ اسلامي‌، نام‌ سازمان‌ راديو،تلويزيون‌ ملي‌ ايران‌ تبديل‌ به‌ صدا و سيماي‌جمهوري‌ اسلامي‌ ايران‌ شد. در ابتداي امر توسعه‌ي شبكه هاي راديويي در دستور كار قرار گرفت و در اين جهت شبكه‌هاي شبکه راديويي چون تهران، پيام و جوان تاسيس شدند .سپس راه اندازي راديوهاي تخصصي به شكل جدي‌تري دنبال شد بگونه‌يي كه شبكه‌هايي چون معارف، ورزش،سلامت،فرهنگ و در نهايت تجارت آغاز به كار كردند.

از سوي ديگر معاونت برون مرزي در طول سال‌هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي برقراري ارتباط بهتر با شنوندگان ساير كشورها اقدام به تاسيس بيش از 30 شبكه‌ي راديويي به زبان‌هاي مختلف كرده است.

علاوه بر آن صداي جمهوري اسلامي ايران براي ارتباط موثرتر با ايرانيان خارج از كشور ، در سال 83 اقدام به راه اندازي شبکه جهاني صداي آشنا كرد. آخرين اقدام اين معاونت در زمينه ي تاسيس شبكه، افتتاح شبكه اينترنتي «ايران صدا» در سال 86 بود كه بدين ترتيب پانزدهمين شبكه ي راديويي شروع به كار كرد.

اكنون راه‌اندازي راديوهاي «نمايش»، «خانواده» و «بورس» نيز از سوي معاون صدا وعده داه شده است كه بايد ديد چه زماني اين وعده‌ها به منصه ظهور خواهند رسيد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha