چهارتاقي نياسر كاشان با وجود تكميل شدن پروندهي ثبت آن در فهرست موقت ميراث جهاني و با گذشت حدود ششماه از فرستادن پرونده براي بررسي به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور، بهنظر ميرسد براي ثبت موقت هنوز راهي طولاني را در پيش دارد.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بهرهبرداري 24 ساله از معدن سنگ طباخ كه در حريم چهارتاقي (آتشكده) نياسر قرار دارد، ساخت كارخانهي توليد پودر در ضلع جنوب غربي و 800 متري چهارتاقي و وجود رصدخانهي دانشگاه كاشان در محدودهي آن، مهمترين عواملياند كه با وجود تهيه و فرستاده شدن پروندهي ثبت موقت چهارتاقي نياسر براي بررسي، همچنان ممكن است، ثبت اين چهارتاقي را در فهرست موقت ثبت جهاني با مشكل روبهرو كنند.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي نياسر كاشان در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، در اينباره اظهار داشت: با وجود پيگيريهاي واحد حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان براي تمديد نشدن بهرهبرداري از معدن سنگ، هنوز خبري از تمديد شدن يا نشدن آن نرسيده است؛ ولي اين بهرهبرداري همچنان ادامه دارد و پيگيريهاي ما از لحاظ اداري به نتيجه نرسيدهاند.
حسين راعي با تأكيد بر بررسي اين قضيه بهصورت مكتوب و نامهنگاري توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اصفهان با استانداري، ادامه داد: هنوز موفق به متوقف كردن عمليات بهرهبرداري از معدن سنگ نزديك چهارتاقي نياسر نشدهايم؛ اما چيزي كه روشن است، كمتر شدن فعاليتهاي بهرهبرداري از معدن است.
وي بيشترين آسيب را در اين قضيه، آسيب بصري واردشده به چهارتاقي دانست و بيان كرد: زماني كه در محوطهي چهارتاقي هستيم، منظر اطراف آن هماهنگي زيادي با منظر چهارتاقي ندارد. همچنين درحال بررسي آسيبهاي ديگري كه از نظر لرزهيي به بنا وارد ميشوند، هستيم.
به گزارش ايسنا، 31 فروردينماه 1387 مدير كل دفتر حفظ و احياي بناهاي تاريخي ـ سياوش صابري ـ دربارهي تمديد مجوز بهرهبرداري از معدن سنگ نياسر كاشان، اظهار كرده بود: از آنجا كه صدور مجوز كنوني معدن به پيش از حريم مصوب مربوط بود، اكنون تمديد مجوز معدن بايد كنترل شود كه اگر در محدودهي حريم مصوب است و با ضوابط حريم تداخل دارد، مجوز تمديد نشود و اگر تمديد شد، مستلزم شكايت و پيگيريهاي حقوقي است.
از سوي ديگر، وجود رصدخانهي دانشگاه كاشان در محدودهي چهارتاقي نياسر با ايجاد مشكلاتي براي حريم بصري اين بنا، يكي ديگر از موانع ثبت جهاني چهارتاقي نياسر متعلق به دورهي ساساني است.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي نياسر كاشان در اينباره نيز به خبرنگار ايسنا اظهار داشت: براساس آخرين جلسهي هيأت راهبردي، مقرر شده است كه ساختمان رصدخانه بيشتر از اين توسعه نيابد و در حد كنوني باقي بماند و نماهايش اصلاح شود.
راعي افزود: اگر موفق شويم، جلوي توسعهي بيشتر رصدخانهي دانشگاه كاشان را بگيريم، يك موفقيت كسب شده است. زماني كه نگذاريم رصدخانه گسترش پيدا كند، كارآيي خود را به مرور از دست ميدهد و پس از آن، رصدخانه حذف ميشود.
راعي 12 آبانماه 1387 در اينباره به خبرنگار ايسنا گفته بود: در جلسهاي كه با مسؤولان دانشگاه و فرمانداري داشتيم، به اين نتيجه رسيديم كه رصدخانه بايد انتقال يابد و خارج از حريم چهارتاقي و دست كم 500 متر دورتر ساخته شود.
اكنون به گفتهي مدير پايگاه ميراث فرهنگي نياسر كاشان، حدود ششماه است كه پروندهي ثبت چهارتاقي نياسر در فهرست موقت ميراث جهاني به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي بررسي فرستاده شده و هنوز در دست بررسي است.
انتهاي پيام
نظرات