• سه‌شنبه / ۲ بهمن ۱۳۸۶ / ۱۴:۰۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8611-00988

مراسم يادبود سيدجعفر شهيدي در دانشگاه تهران برپا شد شيخ‌الاسلامي: تواضع علمي ويژگي برجسته‌ي شهيدي بود

مراسم يادبود سيدجعفر شهيدي در دانشگاه تهران برپا شد
شيخ‌الاسلامي: تواضع علمي ويژگي برجسته‌ي شهيدي بود

مراسم يادبود سيدجعفر شهيدي امروز در مسجد دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علي شيخ‌الاسلامي - رييس دانشكده‌ي ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران - در سخناني در اين مراسم گفت:‌ كاش فرصت بيش‌تري داشتيم تا چشم‌اندازهاي علمي و عملي دكتر شهيدي را براي دانشجويان، كه بايد از اين اساتيد درس بياموزند، بازگو مي‌كرديم. حدود 45 سال افتخار شاگردي شهيدي را داشتم. اخيرا هم افتخار همكاري و ارتباط علمي و اجرايي به مناسبت لغت‌نامه‌ي دهخدا را يافته بودم.

او افزود: اولين نكته‌اي كه در شخصيت شهيدي، حاكي از درجات علمي، حوزوي و دانشگاهي و بهترين سرمشق اخلاق بود، مسأله‌ي تواضع چشم‌گير اوست. در رفت و آمدها با اشخاص و داد و ستدها و پيوندهاي اجتماعي طبعا بسياري از خصوصيات بارز مي‌شود و فروتني را همواره مي‌توان در بسياري از اشخاص جست، كه اين فضيلتي بزرگ است. اما چيزي كه درباره‌ي استاد شهيدي مي‌توان گفت، علاوه بر تواضع رفتاري و اخلاقي، تواضع چشمگير علمي‌اش بود. وقتي با دانشجويان و همكاران علمي و لغت‌نويساني كه سال‌ها در محضرش زحمت فراوان كشيده‌اند، مي‌نشست، به مجرد اين‌كه بحثي علمي – تاريخي يا حوزوي مطرح مي‌شد، با تواضع به سخنان ديگران گوش مي‌داد.

رييس دانشكده‌ي ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران يادآور شد: بارها ديده بودم كه در قيافه‌ي او نشاني از تصديق و تأييد كلام طرف نيست؛ ولي هيچ‌گاه زبان به ملامت كسي نمي‌گشود. سخن كه تمام مي‌شد، متواضعانه مي‌گفت اگر اين بيت را چنين معني كنيد، يا اين‌طور به اين سؤال پاسخ دهيد، بهتر نيست؟

شيخ‌الاسلامي افزود: نيت بلندي كه در انقلاب فرهنگي جامعه‌ي اسلامي ما آغاز شد و همچنان تداوم دارد، براي درآميختن علم با عمل و ايمان با عمل صالح بود و سعادت را به همراه آورد. شهيدي از شخصيت‌هايي بود كه من شهادت مي‌دهم به اين‌كه به دو امر بسيار مذهبي، يعني منطق وحي و ولايت، اهتمام عجيب و حساسي داشت. حالت انتظار براي وقت نماز از ديگر خصوصياتش بود. او انساني بود كه به مجرد اين‌كه ورود به وقت نماز را احساس مي‌كرد، هر كجا بود و گاهي با ايجاد تعجب و شگفتي در مجلسي كه ركن اصلي، خود او بود، مي‌خواست بدون هيچ تظاهر هر جا را كه پيدا مي‌كرد، نماز بخواند. همچنين آن‌چنان اهتمامي براي برگزاري نماز شب داشت كه در بسياري از سفرها كه با او هم‌حجره و يا هم‌اتاق بودم، مي‌ديدم كه محال بود از اين موضوع غفلت كند.

در اين مراسم همچنين سيدمحسن شهيدي - فرزند دكتر شهيدي - گفت: سخن گفتن در اين مجلس كاري است دشوار و دشوارتر اين‌كه بزرگان هستند و من به عنوان كوچك‌ترين فرزند پسر در قيد حيات دكتر شهيدي سخن بگويم.

وي افزود: مدار و جهت و هدف اصلي پدر من در تربيت بر اين مفهوم بود كه توشه‌ي ما حسب و نسب و سرمايه نخواهد بود؛ از اين‌رو توشه‌ي آخرت ما را از بخشي از اندوخته‌ي ديني خود در سال‌هاي دور در حوزه‌هاي علمي قرار داد و آن را به ما منتقل كرد.

فرزند شهيدي با اشاره به سيداحسان شهيدي - برادر كوچك‌ترش - كه شهيد شده است، يادآور شد: ‌سيداحسان در سال‌هاي پاياني انقلاب دانشجو بود و به انقلاب پيوست و براي اداي دين خود به شهادت رسيد. گاهي از همرزمان او مراجعه مي‌كردند كه چرا به اين نسبت اشاره نمي‌شود. دوستان و فرزندان معنوي او شاهدند كه بخصوص در محافل شخصي و در ارتباط با افراد، احسان را در جاي جداگانه و منزلت رفيع ياد مي‌كرد؛ اما مناعت طبع او مانع از اين بود كه اين نسبت را افشا كند. از اين جهت فضيلتي متوجه دكتر شهيدي است كه با افشا نكردن آن، هم بر مقام و منزلت برادرم و هم به منزلت خود افزود.

او همچنين گفت: محيط منزل با توجه به جو فرهنگي بعد از انقلاب و تحول فرهنگي بعد از آن شامل حال ما هم شد. ما به دليل تحصيل از آثار پدر دور بوديم؛ اما شرح قيام امام حسين (ع) را بوييديم و خوانديم. با تعقيب سير تأليفات او، كاملا مشخص است كه جنبه‌ي آموزش‌هاي ديني را پيوسته دنبال مي‌كرد.

محسن شهيدي در پايان گفت: زندگي پدر ما از طلبگي در حوزه‌ي علميه شروع مي‌شود و در دانشگاه ادامه مي‌يابد. اتفاقي كه بعد از انقلاب مي‌افتد، شعله‌ي ديني وي با "قيام حسين (ع)" در ما نيز شعله مي‌كشد و سيداحسان با قيام انقلابي پيوند مي‌خورد و پدر رسالت خود را به انجام مي‌رساند. به نظرم، مقام پدر از سيداحسان بالاتر است؛ چرا كه شهدا را قلم‌ها مي‌سازند و قلم‌ها هستند كه شهيدپروند.

سپس پيام شكوفه شهيدي - دختر شهيدي - توسط برادرش سيدحسين شهيدي خوانده شد.

در اين پيام اشاره شده بود: دكتر شهيدي بيش از 50 سال از عمر كاري خود را در دانشگاه تهران و 40 سال را به رياست مؤسسه‌ي لغت‌نامه‌ي دهخدا پرداخت؛ چنان‌كه ايرج افشار هم اشاره كرد، اين طول مديريت در طول تاريخ بي‌نظير است. ويژگي دهخدا نه تنها در شهيدي و معين، بلكه در يك‌يك كارمندان مؤسسه‌ي لغت‌نامه‌ي دهخدا جاري بوده است. اگر چنين ويژگي‌اي در لغت‌نامه نبود، چه بسا عمر آن سال‌ها پيش پايان يافته بود. اينك 20 سال از تأليف لغت‌نامه مي‌گذرد و اميدواريم كه اين راه همچنان ادامه يابد.

وي در ادامه‌ ‌آورده بود: در دل‌هاي ما معين و دهخدا نمرده‌اند؛ همچنان كه از پيشينيان ما كساني چون فردوسي، حافظ ، خيام و بعد از آن‌ها نيما يوشيج، مهدي اخوان ثالث و... نمرده‌اند. قضاوت اين‌كه شهيدي اين‌چنين خواهد بود، با تاريخ است.

اين مراسم همچنين با خواندن پيام تسليت مقام معظم رهبري براي درگذشت شهيدي و مداحي براي امام حسين (ع) همراه بود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha