جوانها جايزهي مهرگان ادب را به خانه بردند مهرگان ادب كودك و نوجوان بهنام الوند اهدا ميشود

مراسم اهداي جايزهي مهرگان امروز در فرهنگسراي ارسباران (هنر) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين جايزه در زمينهي يك عمر تلاش در عرصهي نويسندگي از علياشرف درويشيان تقدير كرد.
همچنين در بخش رمان، نوولت و داستان بلند مهرگان ادب بزرگسال، "عقرب روي پلههاي راهآهن انديمشك" نوشتهي حسين مرتضائيان آبكنار و "باغ تلو" نوشتهي مجيد قيصري بهطور مشترك برگزيده شدند.
در زمينهي مجموعهي داستان كوتاه نيز "زندگي مطابق خواستهي تو پيش ميرود" نوشتهي اميرحسين خورشيدفر و "زني با چكمهي ساقبلند سبز" نوشتهي مرتضي كربلاييلو بهطور مشترك بهعنوان آثار برتر انتخاب شدند.
از سوي ديگر، در بخش مهرگان علم، هيأت داوران بهدليل نبود انتشار كتابهاي مناسب، از هوشنگ ضيايي بهعنوان يك چهرهي برجسته تقدير كرد.
در اين مراسم، عليرضا زرگر - مدير جشنوارهي مهرگان - در ارائهي گزارشي گفت: تصميم داشتيم جايزه را در شهر كوچكتري برگزار كنيم، نه در تهران كه پر از دود و دم و ترافيك است و اصلا برگزاري جايزهاي كه بخشي از آن به محيط زيست تعلق دارد، در شهري كه ضدمحيط زيست است، يك شوخي است. همچنين برگزاري جايزهي مهرگان در شهرستانها سبب ايجاد تحرك ميشود؛ اما در نهايت نتوانستيم شهر ديگري را براي برگزاري جايزه پيدا كنيم.
او با اشاره به مشكلاتي كه براي پيدا كردن سالن و ديگر امكانات براي برگزاري جايزه داشتهاند، تصريح كرد: جايزهي مهرگان ادب كودك و نوجوان بهدليل محدوديت امكانات ما برگزار نشد؛ هر چند آثار پرشماري نيز در اين زمينه خلق نشدند. برگزار نكردن جايزهي ادب كودك و نوجوان بهمعناي فراموشي نسل جوان نيست و اميد ميرود در سال آينده با خلق آثار ارزشمند در حوزهي ادب كودك و نوجوان، جايزه برگزار شود.
او در ادامه با يادي از حسين ابراهيمي (الوند)، فقدان او را حسرتبار دانست و با اداي احترام به روح وي و تشكر از حضور خانوادهي اين مترجم در مراسم، تصريح كرد: وعده ميكنيم اولين جايزهي مهرگان ادب كودك و نوجوان با نام الوند برگزار شود.
زرگر با تشريح بخشهاي مختلف اين دوره از جايزهي مهرگان، يادآور شد: در بخش رمان هرچند با كاهش عناوين منتشرشده مواجه شديم، برندگان را معرفي ميكنيم و همچنين در زمينهي مجموعهي داستان كوتاه كه سال قبل برگزار نشد، تعدادي مجموعهي داستان مورد داوري قرار گرفتند و نفرات برگزيده معرفي ميشوند.
او در پايان ابراز اميدواري كرد كه دههي 90، دههي شكوفايي ادبي ايران باشد و از شكوه فلاح و اكرم طاهرپور بهخاطر حمايتهايشان از جايزهي مهرگان تشكر كرد.
در ادامهي اين مراسم، جايزهي مهرگان ادب در بخش جايزهي يك عمر تلاش در عرصهي نوشتن در هشتمين دورهي خود، علياشرف درويشيان را شايستهي تقدير دانست.
در بخشي از بيانيه كه توسط فتحالله بينياز خوانده شد، آمده بود: جايگاه ادبي - اجتماعي و شخصيتي درويشيان چنان است كه مهرگان ادب به اين گزينش خود افتخار ميكند.
در ادامه، بينياز بخشي از داستان "آرزوهاي كاغذي" درويشيان را خواند و بيوگرافي كوتاهي از زندگي اين داستاننويس ارايه كرد.
او همچنين از سيمين بهبهاني خواست براي اهداي جايزهي درويشيان به روي سن بيايد. اما درويشيان بهعلت كسالت از همسرش - شهناز دارابيان - خواست كه جايزهي او را دريافت كند.
سيمين بهبهاني هم در سخناني گفت: فكر ميكنم اين جايزه افتخار پيدا كرده كه به درويشيان تقديم شود. مهرگان با اين اقدام شايسته براي جايزهي خود اعتبار آفريده است.
همسر درويشيان نيز با تشكر از دوستداران ادب فارسي كه در اين مراسم حضور پيدا كرده بودند، با اشاره به اجازه پيدا نكردن نمايش نماآهنگي از علياشرف درويشيان، ابراز اميدوراي كرد، مردم بتوانند نويسندگان خود را در فضايي بهتر ببينند.
علياشرف درويشيان كه دوران نقاهت را ميگذراند، نتوانست روي سن حاضر شود و پس از در اختيار قرار گرفتن ميكروفن سيار، در سخناني اظهار كرد: سلام به دوستان عزيزم، خوشحالم كه زندهام و در كنار شما ميايستم.
درويشيان در ادامه با خواندن شعر "آري آري زندگي زيباست" تصريح كرد: حرف از اين بود كه كتاب كم منتشر شده؛ چرا كتاب كم است؛ به اين دليل كه حجم زيادي از آثار سانسور ميشوند.
او در ادامه يادآور شد: كشورهاي همسايهي ما جوايز نوبل را درو ميكنند و ما به آنها نرسيدهايم؛ چون در تركيه سانسور قبل از انتشار كتاب وجود ندارد و در هيچ كشوري كتاب سانسور نميشود.
اين نويسنده در ادامه به بيان خاطراتي از روزهاي كودكي خود پرداخت.
اما در بخش جايزهي مهرگان ادب كه هيأت داوران آن، فتحالله بينياز، شهلا زرلكي، عليرضا سيفالديني و پروين سلاجقه (مشاور) بودند، بيانيه توسط زرلكي خوانده شد، كه در بخشي از آن آمده بود: بايد توجه داشت گزينش هيأت داوران از جمع آثار منتشرشده در وضع موجود است و نه تمام آثار؛ چون به شماري از رمانها و مجموعههاي داستان مجوز داده نشده است و اصولا خود نويسندها ترجيح دادهاند در چنين شرايط آثارشان را به ناشر ندهند.
هيأت داوران مهرگان ادب در بخش رمان، نوولت و داستان بلند، به اتفاق آرا، جايزه را بهطور مشترك به دو اثر "عقرب روي پلههاي راهآهن انديمشك" نوشتهي حسين مرتضائيان آبكنار و همچنين "باغ تلو" نوشتهي مجيد قيصري تقديم كرد و در زمينهي مجموعهي داستان كوتاه، جايزه بهطور مشترك به "زندگي مطابق خواستهي تو پيش ميرود" نوشتهي اميرحسين خورشيدفر و "زني با چكمهي ساقبلند سبز" نوشتهي مرتضي كربلاييلو اهدا شد.
برگزيدگان بخش مهرگان ادب جوايز خود را از مژده دقيقي و صفدر تقيزاده دريافت كردند، كه مرتضي كربلاييلو براي دريافت جايزه حضور نداشت.
گفتني است، در زمينهي رمان، نولت و داستان بلند، حلقهي کنفي (وحيد پاکطينت)، خاطرات سرد (شيوا کريمي) و خط تيره آيلين (ماهمنير کهباسي) از نامزدها بودند.
همچنين ديگر نامزدهاي بخش مجموعهي داستان، چرت کوتاه (ليلي دقيق)، چمدان خالي سنگين (پروين مختاري)، چوبخط (محسن فرجي) و لکههاي گل (علي صالحي) معرفي شده بودند.
پايانبخش مراسم اهداي جايزهي مهرگان ادب، سخنان صفدر تقيزاده بود، كه با ابراز خوشحالي از اينكه نسل جوان دست به قلم شده و آثار ارزندهي آفريده است، يادآور شد: اميد كه اين دوران ركود اندكاندك برطرف شود و ما هم دستاوردهاي بزرگي در زمينهي رمان، داستان كوتاه و ساير حوزههاي ادبي داشته باشيم.
اين مترجم و منتقد ادبي در پايان، دريافت اين جايزه را به جوانان برگزيده تبريك گفت و براي آنها آيندهاي درخشان آرزو كرد.
همچنين جايزهي مهرگان علم در حوزهي محيط زيست كه وارد هفتمين سال حياتش شده است، به هوشنگ ضيايي بهخاطر تلاش براي نجات "يوز آسيايي" از خطر انقراض، همچنين تلاش براي نجات "گوزن زرد ايراني" و از سويي انتشار كتاب "راهنماي صحرايي پستانداران ايران" تقديم شد.
در بخشي از بيانيهي هيأت داوران مهرگان علم، آمده بود: بهدليل كاهش انتشار كتب و مقالات زيستمحيطي و فقر و كمبود در اين زمينه، هيأت داوران نتوانست به تعداد كافي كتابهاي تأليفي و حتا ترجمه به دست آورد؛ از اين رو تصميم گرفت جايزهي 1385 را به هوشنگ ضيايي تقديم كند.
هيأت داوران اين بخش در پايان ياد يكصد و پنج شهيد محيط بان و جنگلبان را گرامي داشت.
در ادامه پس از خواندن بيانيه توسط علي پازوكي - دبير هيأت داوران -، هوشنگ ضيايي به پاس سالها تلاش در اين حوزه جايزهي خود را از دست اسكندر فيروز - بنيانگذار سازمان محيط زيست - دريافت كرد.
ضيايي با گله از وضعيت محيط زيست در ايران، بر بيگانگي مردم با محيط زيست اشاره كرد.
داوري جايزهي مهرگان محيط زيست را اسكندر فيروز، هوشنگ لقايي، محمدرضا داهي، بهرام معلمي و علي پازوكي برعهده داشتند.
در اين مراسم كه با پخش نماآهنگي از دورههاي پيشين جايزهي مهرگان همراه بود، همچنين محمد زندي شعرهايي را تقديم به علياشرف درويشيان و همسرش و سيمين بهبهاني خواند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات