نخستين جلسهي همانديشي استادان گردشگري دانشگاههاي تهران برگزار شد «هنوز معلوم نيست، چه نهادي دربارهي آمار ورود و خروج گردشگران بايد پاسخ دهد»
نخستين جلسهي همانديشي استادان گردشگري دانشگاههاي تهران به ميزباني مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاههاي تهران برگزار شد.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، در اين جلسه كه استاداني از دانشگاههاي تهران، علامه طباطبايي، آزاد و امام صادق (ع) حضور داشتند، محمدشريف ملكزاده ـ معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با تاكيد بر ضرورت پژوهش و داشتن رويكرد كارشناسي به گردشگري، بيان كرد: ما انتظار داريم كه دانشگاهها براي صنعت گردشگري خروجي داشته باشد و در نهادينه كردن اين صنعت به دولت كمك كند.
وي افزود: ما از استادان گردشگري انتظار داريم، موانع فرا روي توسعهي صنعت گردشگري را بررسي و با زبان علمي و حرفهيي ارايه كنند.
ملكزاده با اشاره به فعاليتهاي مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاه تهران، گفت: اين مركز بايد دربارهي حوزهي امنيت و آرامش گردشگران بررسيهاي علمي انجام دهد و براي جمعآوري و تدوين اطلاعات و موضوعهاي مهم گردشگري در عرصهي ملي و بينالمللي پيشگام باشد.
او با بيان اينكه ايران براساس سند چشمانداز بايد 20 ميليون گردشگر داشته باشد، اظهار داشت: بايد فرهنگ استفاده از جاذبههاي گردشگري را گسترش دهيم و تمام امكانات خود را براي رسيدن به اين مهم بهكار ببريم.
وي ادامه داد: آمار گردشگري در كشور نامشخص است و هنوز معلوم نيست، چه نهادي دربارهي آمار ورود و خروج گردشگران بايد پاسخ دهد.
ملكزاده با اشاره به تلاشهاي دولت در بخش توريسم، گفت: به كمك بخش خصوصي شركتهاي توسعهي سفر در تمام استانها تشكيل شدهاند و دولت توانسته است، راهنمايان تورهاي گردشگري را بيمه كند.
در ادامهي اين نشست، ابراهيمباي سلامي ـ سرپرست مركز پژوهشهاي گردشگري تهران ـ با تاكيد بر اهميت توجه علمي و كارشناسي به موضوع گردشگري به توضيح رويكردهاي آكادميك در اين زمينه بهعنوان يك فرآيند و پديدهي اجتماعي پرداخت و گفت: گسترش صنعت گردشگري و نقش و تاثير آن در ابراز هويت ملي و ايجاد امنيت اجتماعي ابعاد وسيع اقتصادي گسترش صنعت گردشگري از جمله ايجاد فرصتهاي شغلي، درآمدزايي، كاهش فقر و گسترش عدالت اجتماعي و رفاه را موجب ميشود.
وي با تاكيد بر ايجاد بستر مناسب براي ارتقاي فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي در زمينهي گردشگري، بيان كرد: مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاه تهران آمادگي دارد، فرصت و زيرساخت مناسب را براي همافزايي تجربهي بخش خصوصي و دولتي و ديگر فعالان امر گردشگري همراه جامعهي دانشگاهي و نخبگان كشور براي تغيير نگرش تخصصي و علمي نسبت به موضوع گردشگري فراهم كند.
ابراهيمباي سلامي افزود: دانشگاه تهران آمادگي دارد، ضمن برگزاري كارگاههاي آموزشي و پژوهشي و سمينارهاي تخصصي و حرفهيي، خدمات پژوهشي گردشگري به سازمانها و نهادها در عرصهي ملي و بينالمللي ارايه كند.
او اظهار داشت: مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاه تهران ضمن حمايت از رسالههاي كارشناسي ارشد و دكتري مرتبط با امر گردشگري در ايران و تطبيق آنها با ساير كشورها، آماده است تا نتايج و ايدههاي بهدست آمده را در زمينهي گردشگري و اطلاعرساني در قالب كتاب و نشريات تخصصي و عمومي منتشر كند.
در ادامه، محمدتقي راهنمايي ـ استاد دانشگاه تهران و رييس انجمن متخصصان توريسم كشور ـ با اشاره به سابقهي دانشكدهي علوم اجتماعي دانشگاه تهران در كمك به تاسيس سازمان برنامه و بودجه، طرح آمايش سرزمين و ايجاد موسسات روستايي و تعاوني، ايجاد مركز پژوهشهاي گردشگري در دانشگاه تهران را اقدامي اساسي براي تمركز پژوهشهاي علمي و كاربردي دربارهي صنعت گردشگري دانست.
وي با اشاره به وضعيت توريسم در پيش از انقلاب، گفت: پيش از انقلاب توجه به صنعت گردشگري براي معرفي هويت فرهنگي ايران در عرصهي جهاني بود و دولت نيازي به كسب درآمد از طريق توريسم نداشت؛ ولي اكنون بهدليل معرفي هويت ملي و بهدليل كاركرد اقتصادي توريسم ضروري است كه به اين صنعت با رويكرد علمي و كارشناسي توجه شود.
محمدرضا احمدي ـ استاد دانشكدهي حقوق و علوم سياسي دانشگاه علامه طباطبايي ـ نيز بيان كرد: گسترش صنعت گردشگري از نظر حقوقي و قانون با موانع زيادي همراه است كه بايد با پژوهشها و بررسيهاي كارشناسي برطرف شوند.
وي اضافه كرد: نميتوان مشوق سفر و گردش در ايران بود، ولي از نظر عرفي، اعتقادي به توريسم نداشت.
حميد انصاري ـ از ديگر استادان دانشكدهي علوم اجتماعي دانشگاه تهران ـ در ادامهي اين نشست، اظهار داشت: براي توسعهي گردشگري به يك اتاق فكر نياز است و مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاه تهران ميتواند موجب ايجاد و رونق اتاق فكر گردشگري باشد.
وي افزود: مركز پژوهشهاي گردشگري بايد تلاش كند، با تغيير نگرش مديران و دستگاههاي مرتبط با امر گردشگري در ابعاد مختلف و توسعه و رشد توريسم تلاش كند.
عبدالهيان ـ استاد گروه علوم ارتباطات و رسانههاي دانشگاه تهران ـ نيز با اشاره به نحوهي مواجه با گردشگران داخلي و خارجي، گفت: آژانسهاي مسافرتي و وسايل حمل و نقل، بويژه تاكسيها نخستين تصور ذهني و قالبي را براي گردشگر خلق ميكنند كه در اينباره فرهنگسازي و آموزش ضرورتي انكارناپذير بهنظر ميرسد.
او با اشاره به موضوع اكوتوريسم و ضروت توجه به حفظ آن در مناطق مختلف نسبت به تخريب دشت ابر شاهرود هشدار داد.
وي اضافه كرد: كليساها و مكانهاي مذهبي اقليتهاي ديني از جمله كليساي جلفا و كليساي وانك اصفهان زمينهاي براي جذب توريسم مذهبي، علاوه بر شهرهاي مشهد و قم فراهم ميكنند.
بهرام خبيري ـ استاد دانشگاه آزاد ـ نيز اظهار داشت: صنعت توريسم مانند ديگر وجوه اقتصادي و اجتماعي ايران عقب افتاده است و نقش پژوهش و دانشگاه در اين زمينه بايد پر رنگ باشد.
در اين نشست، مجتبي رضازاده ـ استاد دانشكدهي هنرهاي زيباي دانشگاه تهران ـ بر لزوم رمزگشايي از آثار تاريخي و هنري ايران تاكيد كرد و افزود: از مجموع آثار تاريخي ايران تاكنون فقط هشت اثر جهاني شدهاند و از سال 1358 تا سال 1382 هيچ اقدامي در اينباره صورت نگرفت. درحاليكه كشوري مانند ايتاليا با 141 اثر و آمريكا با 156 اثر در اين راه پيشگاماند.
وي با انتقاد از قطع ارتباط ايران با مراكز جهاني، گفت: ارتباط علمي و پژوهشي ايران با مراكز پژوهشي دنيا 28 سال است، قطع است و دربارهي تبادل دانشجو استاد تاكنون هيچگونه اقدامي صورت نگرفته است كه ميتواند يك فاجع بزرگ باشد.
علي كرماني ـ استاد دانشگاه آزاد واحد تهران مركز ـ از كمبود منابع علمي و پژوهشي براي تحقيق دربارهي گردشگري انتقاد كرد و در اينباره بيان كرد: مركز پژوهشهاي گردشگري دانشگاه تهران ميتواند دربارهي جمعآوري منابع معتبر تلاش كند و منابع معتبر را در اختيار دانشجويان و استادان قرار دهد.
علي تقيزاده ـ استاد حقوق دانشگاه علامه طباطبايي ـ نيز در ارزيابي خود از سخنان استادان دانشگاهها، گفت: مشكلات توريسم در كشور زياد است و مركز پژوهشهاي گردشگري ميتواند محلي براي بررسي و تحقيق دربارهي اين صنعت باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات