دبير كميتهي توريسم ورزشي: برنامهاي در اين كميته براي اجرا نداريم
بيش از يكسال از فعاليت رسمي كميتهي توريسم ورزشي در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ميگذرد؛ اما فعاليتهاي اين كميته كه قرار بود، بيشتر جنبهي اجرايي داشته باشد، در ركود بهسر ميبرد و حتا با وجود گذشت بيش از يكماه از فصل تابستان، هيچ برنامهاي در اين حوزه اجرا نشده است.
به گزارش خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كميتهي گردشگري ورزشي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، خردادماه 1385 بهصورت مستقل آغاز به كار كرد. در اين كميته كه پيش از اين بهصورت مشترك با كميتهي گردشگري عشايري فعاليت ميكرد، نمايندگاني از كميتهي ملي المپيك، صدا و سيما، سازمان ملي جوانان، سازمان تربيت بدني، دانشگاه آزاد اسلامي و مجتمع قضايي ويژهي تخلفات ورزشي حضور يافتند و رياست آن به معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري واگذار شد.
اين كميته در آغاز فعاليت كه در نوع خود پرهيجان و پرخبر بود، علاوه بر برنامهريزي و تدوين سياستهاي كلان در حوزهي توريسم ورزشي به اجراي برخي برنامهها و همچنين بستن تفاهمنامههاي همكاري با فدراسيونهاي ورزشي اقدام كرد و با استقبال اين فدراسيونها روبهرو شد.
معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ديماه 1385 در مراسم امضاي تفاهمنامههاي همكاري با فدراسيونهاي ورزشي، تاكيد كرد: اين تفاهمنامهها با هدف ساماندهي گردشگران ورزشي كه براي ديدن مسابقههاي ورزشي به شهرهاي مختلف سفر ميكنند، به امضا رسيدهاند؛ تا امكان بازديد از جاذبههاي گردشگري شهرهاي ميزبان بازيها براي آنها فراهم شود. اكنون تماشاچيهاي بازيها و بازيكنان فقط براي برگزاري بازي به شهرهاي مختلف سفر ميكنند و رغبتي براي بازديد از جاذبههاي گردشگري ندارند.
محمدشريف ملكزاده افزود: برنامهريزي براي توريسم ورزشي فقط به مسابقههاي داخلي محدود نخواهد شد و كميتهي توريسم ورزشي تلاش ميكند، تا مسابقهها و همايشهاي بينالمللي را كه در ايران برگزار ميشوند، پوشش دهد. اكنون برنامهريزي در سطح بينالمللي و داخلي براي هدفمند كردن سفرهاي ورزشي درحال انجام است و با تدوين آن، در راستاي توسعهي گردشگري كشور ميتوان گام برداشت.
وي در اين مراسم، در حضور خبرنگاران گفت: اين تفاهمنامهها بايد در مدت يكماه اجرايي شوند، تا گردشگري ورزشي رونق پيدا كند، در غير اين صورت، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، يكطرفه آنها را ملغي ميكند.
اكنون بيش از هفتماه از امضاي تفاهمنامههاي كميتهي توريسم ورزشي با فدراسيونهاي ورزشي ميگذرد و نهتنها اين كميته، تفاهمنامههاي خود را با آنها ابطال نكرده، بلكه بهدليل برنامهريزيهاي نادرست، همان فعاليتهاي گذشته نيز دچار ركود شدهاند و كميتههاي استاني تشكيلشده در اين حوزه را در وضعيت بلاتكليفي قرار داده است.
سال گذشته، بنا بر گزارشهاي دبير پيشين كميتهي توريسم ورزشي ـ كامبيز بابايي ـ همكارى و مشاركت در برگزارى مسابقات زورخانهيى و كشتى پهلوانى، ساماندهى جشنوارههاى ورزشى بومى و محلهيى در زنجان، برگزارى رالى كوير تهران ـ اصفهان، مسابقات واليبال ساحلى، مسابقات رزمى در فضاى باز در قلهي توچال و مسابقات بدمينتون در فضاى باز و حتا برگزارى جشن ازدواج 20 زوج جوان پس از كوهنوردى در قلهي توچال و همكارى و مشاركت در برگزارى شطرنج آسيا و ... از فعاليتهاي صورتگرفته در اين كميته بودهاند.
به گفته وي، در كنار اين فعاليتها، تعاملاتى براي تشكيل كميتهي گردشگرى ورزشى كشورهاى اسلامى، همچنين تشكيل كميتهي گردشگرى ورزشى WTO نيز صورت گرفتهاند.
بابايي پيش از اين نيز دربارهي ميزان اعتبارات درنظر گرفتهشده براي اين حوزه اعلام كرده بود كه در سال 1385 براى گردشگرى ورزشى، 210 ميليون تومان اعتبارات مالى درنظر گرفته شد كه البته با توجه به اينكه اين كميته از سازمانهاى مختلفى درخواست همكارى كرد و بهدليل يكسرى مشكلات، بخشي از اين اعتبار جذب نشد، اما در سال 1386 اين بودجه به 300 ميليون تومان افزايش پيدا كرد كه هنوز هم براى برنامهريزىها و فعاليتهاى كميتهي گردشگرى ورزشى كافى نيست. ما در تقويم امسال خود، 52 برنامه را پيشبينى كردهايم كه پس از تصويب در كميتهي گردشگرى ورزشى به مرحلهي اجرا ميرسند. البته همهي اين فعاليتها به اعتبار و بودجه نياز دارند.
به گزارش ايسنا، با ورود به سال جديد، تغييري در مديريت كميتهي توريسم ورزشي رخ داد و كوروش مجتبوي كه يكي از فعالان عرصهي توريسم ورزشي و عضو كميتهي توريسم ورزشي است، به دبيري اين كميته منصوب شد؛ اما حتا اين تغيير مديريت و وارد شدن سومين مدير به اين كميته نيز در بهبود شرايط و اجراي تفاهمنامههايي كه حتا براي اجراي آنها ضربالعجل تعيين شده بود، هنوز موثر واقع نشده است.
او در گفتوگوي كوتاهي با خبرنگار ايسنا دربارهي فعاليت نكردن كميتهي توريسم ورزشي، بويژه در فصل تابستان يا حتا در زمان برگزاري رخدادهاي ورزشي مانند بازيهاي جام ملتهاي آسيا كه فرصتي براي جذب گردشگران و معرفي جذابيتهاي توريستي است، گفت: در اين كميته، برنامهاي براي اجرا نداريم. البته ما فعاليتهايي انجام دادهايم، اما نيازمند تدوين استراتژيهاي كلانتر هستيم.
با وجود چنين تناقضهايي در حوزهي توريسم ورزشي، اين پرسش پيش ميآيد كه اين كميته، تحت چه نظارتي و با چه ضمانتي آغاز بهكار كرد كه اكنون پس از يكسال از تشكيل رسمي آن، از نبود برنامههاي تدوينشده سخن گفته ميشود؟
اين بخش، تنها دربرگيرندهي حوادث و رويدادهاى ورزشى نيست، بلكه توريسم ورزشى، بهدليل اينكه به زبان يا فرهنگى خاصي محدود نيست و همهي فرهنگها را دربرمىگيرد، براى كشورهايى كه به دلايل خاص اعتقادى و دينى در جذب گردشگر ناموفق بودهاند، بسترى مناسب را فراهم مىسازد و در ايران با وجود چهار فصل بودن و پتانسيلهاي فراوان، از دريا گرفته تا كوير و ديگر پتانسيلها، اين زمينه بيش از پيش فراهم است.
آيا ايران با ظرفيتهاي طبيعي و ورزشي خود كه قطعا در حد مطلوب و ايدهآل نيستند، در بازيهاي بينالمللي و در مقياس كوچكتر به جايگاه واقعي خود نميتواند دست پيدا كند و با استفاده از پتانسيل ورزش، گردشگري خود را توسعه دهد؟
آيا غفلت از فرصتهاي پيشآمدهي داخلي و اجرا نشدن بسياري از برنامههاي تعيينشدهي كميتهي توريسم ورزشي مانند رالي خانواده كه قرار بود، با حضور 35 خانواده از هفت استان برگزار شود و برپايي مسابقات در كنار مجموعهي تخت جمشيد (پارسه) و ... نشان نميدهند كه موضوع توريسم ورزشي فقط در حد يك شعار بوده است، نه سياستي براي توسعه؟
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات