روزنامهنگاري الکترونيک و چالشهاي آن در ايران
روزنامهنگاري الكترونيك بخشي از فعاليت روزنامهنگاري و رسانهاي در جوامع و كشورهايي شده است كه با تسامح و با درجاتي كمتر يا بيشتر جوامع اطلاعاتي يا جوامع شبكهاي خوانده شدهاند. اگر اين اصطلاح حاكي از يك تمايز اساسي و بنيادي نباشد حداقل تفاوتهايي را در مقايسه جوامع حال حاضر با جوامع يك نسل پيشتر يا بيشتر از آن نشان ميدهد. گردش اطلاعات از مهمترين اين تفاوتها است كه بخشي از آن خبررساني است.
به گزارش سرويس نگاهي به وبلاگهاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اكبر حريري در وبلاگ "فلسفه رسانههاي جمعي" به نشاني http://www.philohariri.blogfa.com در ادامه آورده است: با استفاده از اينترنت و دسترسي به سايتهاي خبري وابسته به رسانههاي مرسوم يعني روزنامهها و شبكههاي تلويزيوني و سايتهاي مستقل از آنها ميتوان با سرعت و سهولت به حجم بسيار زيادي از اطلاعات و اخباري كه ساعت به ساعت تازه ميشود دسترسي پيدا كرد. هزاران روزنامه الكترونيك خبرهاي ملي و بينالمللي را به صورت دسترس عام در اختيار ميگذارند و در مواردي سايتهاي گوناگون، از جمله روزنامههاي مهمي همچون نيويورك تايمز، خبرهاي كلي يا موضوعي را بنا به درخواست كنندگان با پست الكترونيك در اختيار آنها ميگذارند. نشريههاي الكترونيك به روي شبكه جهاني اينترنت به شكلهاي مختلفي عرضه ميشوند:
- نسخه فشرده روزنامه چاپي به صورت تصويري
- در اين شكل متن روزنامه چاپي مرور شده و بر روي صفحه كامپيوتر قابل خواندن است ولي امكان جستوجو براي موضوعات خاص نيست
- روزنامههاي الكترونيك خاص جستوجو شكل اين روزنامهها در صفحه كامپيوتر با شكل روزنامه چاپي تفاوت دارد ولي امكان جستوجوي موضوعي وجود دارد و مطالب آن ممكن است هر ساعت جديد شود. اكثر روزنامههاي الكترونيك خارجي به اين شكل است. در حال حاضر روزنامه همشهري به اين شكل است.
-تركيب شكل اول و دوم
برخي روزنامهها نيم صفحه اول روزنامه چاپي را به صورت تصويري و بقيه را به صورت قابل جستوجو عرضه ميكنند. روزنامه شرق تا شهريور 1385 به اين صورت ارايه ميشد. روزنامه كيهان در حال حاضر به اين صورت در شبكه ديده مي شود.
غير از روزنامههاي چاپي خارجي و ايراني كه به صورت جستوجو قابل مشاهده و مطالعهاند، موتورهاي جستوجوي معروف مثل ياهو و ام. اس. ان نيز اخبار و مطالب روزنامهها و خبرگزاريهاي بينالمللي را ارايه ميكنند. براساس آمار منتشر شده 408 ميليون نفر ماهانه از شبكه جهاني اينترنت استفاده كردهاند كه ياهو با بيش از 120 ميليون نفر مراجعه كننده رتبه اول را داشته است (بديعي 1384: ص 164).
در ايران نيز سايتهاي خبرگزاري رسمي و دولتي و غير دولتي و سايتهاي خبري و وبلاگهاي شخصي متعدد (بيش از صد هزار) متعلق به اشخاص سياسي، نويسنده و روزنامهنگار ساكن ايران و خارج بر روي صفحه اينترنت قابل مشاهده است.
...
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات