آيدين آغداشلو حكم دادگاهي در انگليس را كه در اين مرحله به دادن اجازه براي حراج 18 قطعه اثر تاريخي متعلق به تمدن هليلرود در حراجي بركات در لندن حكم داده است، عجيب و البته احمقانه دانست.
اين كارشناس و منتقد هنري در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: اگر دادگاه انگليس اين حكم احمقانه را داده باشد، به اين معناست كه براي دادگاه ثابت كردهاند، اين اشيا بيش از 25 سال در انگليس بودهاند و بر اين اساس، آنها را ميتوانند حراج كنند.
وي در اينباره توضيح داد: طبق قانون انگليس، اگر ثابت شود كه يك شيء 25 سال در آن كشور نگهداري ميشده، قابل خريد و فروش است. لذا هر شيء مانند آثار تاريخي و هنري اگر در حراجيها بخواهند بهفروش بروند، بايد براي آنها مداركي ارايه شوند كه ثابت كنند، 25 سال در انگليس سابقهي نگه داشته شدن دارند.
او با تاكيد بر اينكه اشياي متعلق به تمدن جيرفت در طول 10 سال گذشته به كشورهاي مختلف از جمله ژاپن قاچاق شدهاند و اين امر در صورت اثبات، با قانون انگليس منافات دارد، افزود: هركسي كه با آثار تاريخي ايران آشنايي دارد، ميداند كه اشياي جيرفت بهطور قطع در طول 10 سال گذشته از ايران قاچاق شدهاند. البته تنها نمونهاي كه از سالهاي گذشته در موزهي بريتانيا نگهداري ميشود، يك ظرف سنگي از جنس سنگ صابون است كه در نزديكي بغداد كشف شده و قطعا در جريان روابط بازرگاني پنج هزار سال پيش از منطقهي هليلرود به سومر برده شده است. لذا واضح است كه هرچه در اين زمينه و از اين نوع وجود دارد، قطعا قاچاق شده است.
اين مدرس دانشگاه يادآوري كرد: پيش از اين، يك تكهسنگ كه بيش از يكصد سال در انگليس نگهداري ميشد براي حراج به كريستي برده شد؛ ولي با شكايت دولت ايران، فروش آن متوقف شده است.
آغداشلو حكم بدوي اين دادگاه را دربارهي حراج آثار تاريخي ايران بسيار احمقانه ارزيابي و بيان كرد: اگر يك شيء متعلق به دورهي هخامنشي به يك حراجي برده شود، بهگونهاي بهانهاي براي نگهداري آن بهمدت 25 سال در انگليس ميتوانند جور كنند؛ چراكه آثار هخامنشي در طول يكصد سال اخير كشف شدهاند؛ اما دربارهي آثار تاريخي جيرفت كه در 10 سال گذشته بهصورت قاچاق در بازارهاي مختلف پراكنده شدهاند، چنين بهانههايي نميتوان آورد.
وي گفت: با وجود اينكه آثار تاريخي جيرفت شكل مشخصي دارند، ولي تمدن شهر سوخته نزديك به اين تمدن است كه البته دورههاي قبلتر شناخته شده است و آثاري مشابه جيرفت دارد.
او در پايان اضافه كرد كه قدرت اجرايي براي پيگيري و بازگرداندن چنين آثاري به كشور در اختيار وزارت امور خارجه است.
انتهاي پيام
نظرات