• چهارشنبه / ۲ اسفند ۱۳۸۵ / ۱۲:۰۷
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 8512-15335
  • خبرنگار : 71245

*لزوم تعريف جرم براي تكثيركنندگان غيرقانوني فيلم* گلپايگاني: عدم عضويت در قانون كپي‌رايت به سود ماست بايد قوانين مربوط به سرقت‌هاي معنوي واضح‌تر تدوين شود

يك كارشناس مسايل حقوقي با تاكيد بر لزوم تدوين قوانين واضح‌تر و روشن‌تر از قوانين فعلي در خصوص سرقت‌هاي معنوي، به عدم نپيوستن ايران به قانون كپي‌رايت و به صرفه‌بودن اين مساله در شرايط فعلي اشاره كرد.

بهروز گلپايگاني، وكيل دادگستري و حقوقدان در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در خصوص تكثير غير قانوني فيلم‌هاي سينمايي و به تبع آن متضرر شدن صاحبان اثر، تصريح كرد: پيدا كردن، دستگيري و شناسايي فرد و CDها و فيلم‌هاي جعلي متاسفانه روال مشكلي دارد اما به طور كلي اگر كسي فيلمي را با صرف هزينه تهيه كرده و موعد اكران آن نرسيده يا اكران شده و فردي اقدام به تكثير آن فيلم كرده و به قيمت نازل در بازار بفروشد از نظر قانوني مي‌توان با عنوان سرقت ادبي يا حتي جعل واقعيت‌ها وي را تحت تعقيب قرار داد.

وي در خصوص قوانين ناظر بر اين موضوع افزود: در قانون مجازات اسلامي با عنوان يكي از انواع سرقت‌ها و مالكيت‌ها اين مساله پيش‌بيني شده و هر كس به واسطه هر يك از اين اشكال به حقوق معنوي ديگري تعدي كرده، آن را مورد سوء استفاده قرار دهد و در پي آن به صاحب حق ضرر وارد كند مي‌توان از او شكايت كرد.

گلپايگاني با تاكيد بر لزوم تدوين قوانين واضح‌تر و روشن‌تر در اين زمينه خاطرنشان كرد: اگر قوانين ديگري باشد و با توضيح بيشتر، مسائل را به خوبي بشكافد و همانطور كه در موارد ديگر مثل جعل گواهي پزشكي، جعل مدرك تحصيلي و از اين دست ماده قانوني خاصي وجود دارد و مجازات تعيين كرده، تحت اين عنوان هم ماده‌ي قانوني خاصي با توضيح كافي شامل فيلم‌ها، CDها، آهنگ‌ها و آثار هنري ديگر تدوين و مجازات و جرم آنها از لحاظ قابل گذشت بودن يا نبودن، مجازات نقدي، غير نقدي، جنبه خصوصي، عمومي و ... ديده شود. نياز به تعبير و تفسير مواد ديگر و انطباق با ماده‌اي كه احتمالا تطبيق نكند يا قابل بحث و تفسير باشد، نخواهد بود. اگر ماده واحده يا قانوني دقيقا با همين عنوان يعني مثلا قانون مجازات سرقت‌هاي معنوي، ادبي و هنري و يا حتي برنامه‌هاي كامپيوتري و ... تدوين شود، خوب است.

اين حقوقدان با اشاره به پيوستن ايران به قانون كپي‌رايت به تشريح برخي جنبه‌هاي مثبت آن پرداخت و عنوان كرد: اگر ما عضو اين قوانين شويم به ضررمان خواهد بود چون بايد هزينه‌هاي بسيار زيادي را براي استفاده از آثار بپردازيم در حاليكه با عدم پيوستن به اين قانون اين امكان برايمان وجود دارد كه بتوانيم از آن آثار بدون مجوز و رعايت حقوق قانوني آنها استفاده كرده يا به ترجمه‌شان بپردازيم لذا در شرايط فعلي عضويت به صلاح نيست.

گلپايگاني خاطرنشان كرد: با اين كار خود را دچار قيد‌ و بند‌هايي مي‌كنيم و با ايجاد ممنوعيت براي ورود آسان اطلاعات خود را محدود كرده و دچار كمبود خواهيم شد. بنابراين در حال حاضر نپيوستن به قانون كپي‌رايت به نفع ماست. ما به آن صورت چيزي كه نگران باشيم ديگران از ما كپي كنند و به ما ضرر بزنند. در مقايسه با آنچه ما از آنها كپي مي‌كنيم، نداريم. يعني اگر بخواهيم تعادل برقرار كنيم به سود ماست چرا كه به نسبت ضرر كمي كه متوجه ما مي‌شود، سود بيشتري نصيبمان خواهد شد. لذا صرفه و صلاح در عدم عضويت است.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha