شوش و نشانههاي ششهزار سالهي سكونت در آن
تپههاي باستاني شوش به وسعت بيش از 300 هكتار در ميان رودهاي دز و كرخه و در كنار رودخانهي شاهرود واقع شدهاند.
يك باستانشناس استان خوزستان با اشاره به اين مطلب در گفتوگو با خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: اين محوطهها توسط نخستين باستانشناساني كه در شوش كاوش كردند، براساس وضعيت جغرافيايي آن نامگذاري شده است. به اين ترتيب كه بلندترين قسمت تپهها كه قلعهي تاريخي شوش روي آن قرار دارد «آكروپل»، تپههاي شمالي «آپادانا»، تپههاي شرقي «شهر شاهي» و اراضي شرقي «شهر صنعتگران» يا «پيشهوران» ناميده شدند.
غلامعلي باغبان با اشاره به يافتههاي باستانشناسي در شهر شوش، توضيح داد: نخستين نشانهها از سكونت بشر در اين منطقه به ششهزار سال پيش ميرسد. پيش از آنكه شوش در پهنهي فرهنگي و تمدني ظاهر شود، محوطههاي باستاني ديگري مانند جعفرآباد، جوي، بندبال و بهلان در دشت شوش و در دو طرف رودخانههاي شاهرود و دز وجود داشتهاند.
در آغاز هزارهي چهارم پيش از ميلاد و حدود ششهزار سال پيش، روي يكي از تپههاي سهگانهي تاريخي كه حدود هشت متر از دشت بلندتر بود، تختگاهي ساخته و بر بالاي آن معبدي برپا شد كه به مرور زمان، جمعيتي بر گرد آن، خانههاي خود را بنا كردند.
كارشناس ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري شهرستان شوش ادامه داد: شوش در طول چند سده به حدي از رونق و اعتبار رسيد كه به يكي از مراكز عمدهي تجارت در شرق تبديل شد و همين امر، سرآغاز نگارش در تاريخ بشر بود.
در آغاز هزارهي سوم پيش از ميلاد نخستين حكومت در اين شهر شكل گرفت كه بعدها حكومت ايلام نام گرفت؛ اين حكومت به مرور زمان گسترش يافت و سلسلههاي پادشاهي متعددي در اين منطقه حكمفرمايي كردند و در نهايت در سال 640 پيش از ميلاد توسط آشوريها منقرض شد.
در دورهي هخامنشي و در زمان پادشاهي داريوش اول و در سال 521 پيش از ميلاد نيز شوش به پايتختي انتخاب شد. در اين دوره، شهر به سمت شرق گسترش يافت و شهر جديدي ساخته شد كه به شهر صنعتگران يا پيشهوران معروف است.
پس از دورهي هخامنشي هرچند شوش دوباره چنين موقعيتي را بهدست نياورد، ولي در دورهي ساساني يكي از شهرهاي معتبر بود و ضرابخانه داشت.
در قرن پنجم هجري قمري شهر شوش كه روزگاري مركز دو امپراتوري ايلام و هخامنشي بود، روبه ويراني نهاد و از سكنه خالي شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات