مدير پايگاه ايذه: رنگهاي روي نقشبرجستههاي اشكفت سلمان مانند داغ ننگاند ميراث فرهنگي خوزستان تحت فشار، آثار را به رنگكار يا حجار ميسپارد
مدير پايگاه ميراث فرهنگي ايذه معتقد است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان نگاهي پيمانكارانه به مسائل دارد.
جعفر مهركيان در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان، اظهار كرد: رنگپاشي روي سنگنگارههاي اشكفت سلمان ايذه، 20 فروردينماه اتفاق افتاد كه پايگاه ميراث فرهنگي آياپير بلافاصله واكنش نشان داد و نخستين جايي را هم كه بهشكل كتبي مطلع كرد، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان بود؛ اما اين سازمان در پاسخ به درخواست ما مبني بر تامين اعتبار براي اين كار از ما پيمانكار خواست.
وي افزود: در مديريت ميراث فرهنگي خوزستان همهچيز با ديد پيمانكاري ديده ميشود و اين موضوع خساراتي را متوجه ميراث كرده است. بهجاي اينكه بحثهاي تخصصي پيش آيند و در مباحث علمي به چالش بپردازند، نخستين نكتهاي كه مطرح ميشود، معرفي پيمانكار است. نمونهي اين كار ندادن اعتباري است كه به پايگاه ميراث فرهنگي آياپير اختصاص يافته بود كه بهدليل نوع نگاه سازمان ميراث فرهنگي خوزستان تاكنون پرداخت نشده و پايگاه را با مشكلات زيادي روبهرو و وامدار عدهي زيادي كرده است.
مهركيان گفت: بحث ميراث فرهنگي، بحثي عميق و تخصصي است كه با عشق، دين و تعهد همراه است. بنابراين اگر با پول ميشود، عشق را تجارت و خريداري كرد، بحثهايي از اين دست نيز قابل خريد و فروش يا پيمانكاري و مناقصهاند.
وي ادامه داد: بحث نگاركندها و نقشبرجستههاي سنگي ـ صخرهيي بحثي تخصصي، پيچيده و مستلزم تجارب وسيعي است كه بهوسيلهي پيمانكار و قراردادي از اين دست به هيچوجه به نتيجه نخواهد رسيد. تفكر نادرست مناقصه و پيمانكاري در مسائل فرهنگي اگر تاكنون خساراتي داشته است، در آينده ابعاد گستردهتر اين خسارات را شاهد خواهيم بود؛ چراكه اصولا در اينباره تجربهي پيمانكاري تاكنون به وجود نيامده است.
عضو كميتهي نقشبرجستههاي كشور تصريح كرد: اين كار مستلزم داشتن تجربه و صرف اعتبار است و فقط با توجه و پرداختن به آن، پديدهي زشت و ضدفرهنگي مانند رنگ پاشيدن بر نگارهاي سنگي و صخرهيي ايذه تا حدودي قابل جلوگيري خواهد بود و كسي كه در زماني كوتاه با رنگپاشي روي ميراثهاي ماندگار و يادمانهاي باستاني نياكان بختياريهاي امروزي به عملي نادرست دست ميزند، شايد نميداند هرگز آن يادمان و اثر به حالت نخستين باز نخواهد گشت؛ چراكه پروسهاي پيچيده، طولاني و تخصصي براي پاكسازي نگاركندها در پيشرو است.
او اظهار داشت: بستر سنگي و صخرهيي يك نگاركند طي دوراني كه از آفرينش و زمان بنيان آن ميگذرد، با مسائل و آسيبهاي بسياري مانند شرايط آب و هوايي، بارش برف و بوران، وزش باد، گرما، سرما و زلزله روبهرو بوده است. چند سال پيش، يكي از مسؤولان بومي در جلسهاي عمومي اعلام كرد، با يك ليتر تينر ميشود، رنگها را پاك كرد؛ ولي نه با يك ليتر كه با 10هزار ليتر هم اين رنگها كه مواد شيميايي و تركيبياند و با رخنه در نسوج و بافت سنگ در آن جا ماندگار ميشوند، قابل پاكسازي نيستند و برگرداندن به حالت نخستين آن، وقت و هزينهي زيادي ميخواهد و ما بايد يكبار و براي هميشه چارهجويي اساسي كنيم و اكنون كه ميخواهيم هزينهي زيادي صرف كنيم، تا به اثر نزديك شويم، اين فرصتي استثنايي است كه كاري بنياني براي پايداري آنها انجام دهيم.
مهركيان توضيح داد: پس از پاككردن رنگ، جسم نقشبرجسته آماده ميشود، تا بيشتر آسيب ببيند و چند متخصص براي اين كار نياز هستند. آسيبشناسي، رسوبشناسي و شناسايي منافذ جريان آبهاي سطحالارضي و سترون كردن گياهان در شكاف نگاركند و پاك كردن رنگها و سپس استحكامبخشي رويهي نگاركندها از جمله كارهايي هستند كه بايد انجام شوند و با توجه به رايزني با مجامع دانشگاهي و متخصصان گوناگون آمادگي داريم، با اعتبار اختصاصي و ديگر اقدامات به اين امر بپردازيم.
وي افزود: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان ميگويد، پيمانكار معرفي كنيد. مگر چنين پيمانكاري در ايران وجود دارد؟ مگر چند جاي ايران نقشبرجسته دارد و چند جاي ايران اين كار را انجام دادهاند كه اكنون بار دوم باشد؟ مگر اين كار را به مناقصه ميتوان گذاشت و آنرا به پيمانكار سپرد؟ در خوزستان آيا اكنون در زمينهي پيمانكاري دچار مشكل نشدهايم؟ اين كاري تخصصي است.
او اظهار كرد: با وجود اينكه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان اعلام كرده كه پول نقشبرجستهها رسيده است، ولي هنوز نقشبرجستهها با رنگهاي روي آنها در همان حالت زشت مانند يك داغ ننگ بر پيشاني ما نقش بستهاند. من در اينباره ميراث فرهنگي خوزستان را محكوم ميكنم كه اين مساله را جدي نميگيرد و مطمئنام اگر اين سازمان تحت فشار قرار گيرد، به سرعت يك رنگكار و يا حجار ميگيرد، تا اين كار را انجام دهند.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي ايذه اضافه كرد: چگونه است كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان بهراحتي ميليونها تومان براي يك كار به پيمانكار خصوصي ميدهد، ولي به پايگاهي كه مجري اين كار است و صاحب اختيار و داراي حكم ابلاغ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است و اختيارات و مسؤوليتهاي تشخيص به انجام تعهد، تسجيل و حواله براي اعتبارات هزينهيي، درآمد اختصاصي و اعتبارات خارج از شمول است، پول نميدهد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات