بيستون در ويترين جهاني يونسكو؛ «جشن ملي براي بيستون برگزار شود»
محوطهي تاريخي بيستون ديروز (22 تيرماه) در فهرست ميراث جهاني يونسكو ثبت شد.
سيدطه هاشمي ـ معاون رييس سازمان و رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با تاييد اين خبر به خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: صبح روز پنجشنبه، پروندهي بيستون در اجلاس سيام كميتهي ميراث جهاني يونسكو مطرح و ثبت آن به اتفاق آرا تصويب شد. البته ايكوموس نيز دربارهي پروندههاي مطرح نظر ميدهد كه نظر اين كميته دربارهي بيستون مثبت بود.
وي با بيان اينكه ابعاد مختلف محوطهي تاريخي بيستون در پرونده تشريح شدهاند، ثبت اين اثر ارزشمند را به ملت ايران تبريك گفت و افزود: جشن ثبت جهاني بيستون، بايد در كشور برگزار شود.
او با بيان اينكه آثار بسياري در كشور وجود دارند كه در مقايس جهاني آنها را ميتوان ثبت كرد، اضافه كرد: اكنون بيستون به تمام مردم دنيا تعلق دارد و وظيفهي ملت ايران و بخصوص مردم كرمانشاه است كه از اين اثر حفاظت بيشتري كنند؛ تا بيستون حفظ و به آيندگان منتقل شود.
به گزارش خبرنگار ايسنا، اجلاس سيام يونسكو براي بررسي وضعيت آثار ثبتشده در فهرست ميراث جهاني و پروندههاي آثاري كه براي ثبت در اين فهرست ارائه شدهاند، از 17 تيرماه (هشتم جولاي) در شهر ويلنيوس ليتواني آغاز شده است و تا 25 تيرماه (16 جولاي) ادامه خواهد داشت.
وجود طولانيترين كتيبهي حجاريشده در بيستون و رمزگشايي خط ميخي در جهان با استفاده از اين كتيبه، محوطهي تاريخي بيستون را در جهان بينظير كرده است.
پروندهي ثبت بيستون پيش از طرح در اجلاس سيام يونسكو مشكلاتي داشت؛ مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي آنكه ترديدي در ثبت اين اثر ارزشمند در فهرست ميراث جهاني باقي نماند به يونسكو تعهد دادند كه كارخانهي پتروشيمي واقع در حريم منظري اين مجموعه ساخته نشود و كارخانهاي هم كه در اين محدوده وجود دارد، با گياهان و درختان پوشانده شود؛ تا اين اقدام، حريم منظري بيستون را حفظ كند.
محدودهي بيستون با يكهزار و 650 هكتار وسعت و حريم 36 هزار هكتاري، ارزشهاي تاريخي، طبيعي و زيست محيطي متنوعي دارد كه هر كدام به تنهايي در فهرست ميراث جهاني ميتوانند ثبت شوند؛ اما آنچه بيستون را در جهان معرفي ميكند، كتيبهي بزرگ داريوش است كه به 520 سال پيش از ميلاد تعلق دارد.
آثاري كه در پروندهي بيستون براي ثبت در فهرست ميراث جهاني معرفي شدهاند، شامل كتيبهي بيستون، مجسمهي هركول، فرهادتراش، بناي ساساني، كاروانسراي ايلخاني، كاروانسراي بيستون، نقشبرجستهي بلاش، محوطهي تاريخي پارتي و سراب بيستون هستند كه بهعنوان عرصهي تاريخي با مركزيت كتيبهي بيستون پيشنهاد شدهاند.
بيستوهشت اثر ثبتشده در محدودهي بيستون قرار دارند و كاوشهاي باستانشناسي اين محدوده، سابقهي سكونت در دشت بيستون را به 70 هزار سال پيش برده كه در اين دوره، زندگي بهصورت متوالي جريان داشته است.
بنا بر اين گزارش، تاكنون مجموعههاي تاريخي چغازنبيل (دوراونتاش)، تخت جمشيد (پارسه، پرسپوليس) و ميدان نقش جهان (ميدان امام - ره -) هر سه در تاريخ 19 ارديبهشتماه 1358، مجموعهي تاريخي تخت سليمان در تاريخ 14 تيرماه 1382، پاسارگاد و منظر تاريخي و فرهنگي ارگ بم (پس از زلزله) هر دو در تاريخ 16 تيرماه 1383 و گنبد سلطانيه در تاريخ 24 تيرماه 1384 از ايران در فهرست ميراث جهاني ثبت شدهاند.
البته ايران براي سال 2007 ميلادي امكان ثبت اثري تاريخي را در فهرست ميراث جهاني از دست داده است؛ چراكه پروندهي آمادهشده دربارهي قرهكليسا از نظر كارشناسان يونسكو ناقص تشخيص داده شد و ايران فرصتي براي ثبت اثري تاريخي در سال آينده نخواهد داشت.
********
معاون رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري موفقيت ايران را در ثبت جهاني بيستون به ملت ايران تبريك گفت و پيشنهاد كرد كه جشن ملي بيستون در داخل كشور برگزار شود.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا، سيدطه هاشمي پس از تصويب بيستون در سيامين اجلاس كميتهي ميراث جهاني يونسكو، اظهار داشت: خوشبختانه اين اثر بدون هيچ مخالفتي به اتفاق آرا به تصويب رسيد؛ عظمت بيستون بهقدري است كه همه را به خشوع و خضوع واميدارد.
او افزود: اتكاي يونسكو به نظر كارشناسي در حوزهي آثار تاريخي است و نظر ايكوموس براي آن بسيار تعيينكننده است كه گزارش ايكوموس نيز دربارهي بيستون كاملا مثبت بود و اين سازمان اعلام كرد كه بيستون را اثري منحصر بهفرد تشخيص داده است.
وي گفت: اين موفقيت جهاني در حدي است كه بايد جشني ملي براي آن برگزار شود. ما در اين اجلاس ديديم كه كشورها چقدر تلاش ميكنند، تا آثارشان را ثبت كنند و بسياري از آثار نيز رد ميشوند. كشورهايي كه اثري به تصويب ميرسانند، با تعداد زيادي خبرنگار، عكاس و فيلمبردار در اجلاس حاضر ميشوند، تا اتفاقهاي اجلاس كميتهي جهاني يونسكو را لحظه به لحظه منتقل كنند.
هاشمي ادامه داد: در داخل كشور ما هم بايد به اين موفقيت جهاني توجه بيشتري شود كه به نظر من بايد جشني بهعنوان جشن ملي بيستون در دشت بيستون و در كنار كتيبهي داريوش برگزار كنيم.
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به اينكه از اين پس همهي دنيا نسبت به اين اثر تاريخي احساس مسؤوليت ميكند، اظهار كرد: اين جشن باشكوه، شروعي براي ورود بيستون به مرحلهاي جديد ميتواند باشد. ايرانيان خالق بيستون بودهاند و آنرا تا امروز حفظ كردهاند. بيستون پيام استواري و پيروزي ملت ايران در يك مقطع تاريخي است و كوه بيستون نيز حالت سمبليك دارد و يادآور تلاش عاشق دلخستهاي مانند فرهاد است كه عظمتي خلق كرد كه در طول تاريخ منشا ايجاد آثار هنري بسياري بوده است. همچنين اشعار بينظير و نغزي در اينباره سرورده شده كه اكنون همهي اين آثار هنري نيز به نماد جهاني تبديل شدهاند.
هاشمي اضافه كرد: ايران چهار موضوع بم، نقش جهان، جنگل هيركان و بيستون را براي طرح در سيامين اجلاس كميتهي ميراث جهاني مطرح كرد كه دربارهي همهي آنها راي به نفع ايران صادر شد.
وي در پايان ثبت جهاني بيستون را به مردم كرمانشاه كه خالقان اين اثر هستند و همهي مردم ايران تبريك گفت.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات