رطوبت و مرمتهاي نادرست، پيش از مترو جان مدرسهي چهارباغ را ميگيرند؟
اكنون تمام بحثها دربارهي اين است كه اگر مترو از خيابان چهارباغ عبور كند، اين بنا تخريب ميشود؛ درحاليكه بدون عبور مترو نيز اين گوهر معماري دورهي صفوي رو به نابودي است.
عليرضا جعفري زند ـ استاد دانشگاه ـ با بيان اين مطلب افزود: رطوبت به پي مدرسهي چهارباغ نفوذ كرده است و كاشيهاي آن در حال فرو ريختن هستند؛ اين وضعيت حتا از بيرون مدرسه نيز ديده ميشود. ازسوي ديگر، كاشيكاري گنبد متوقف شده است و قسمتهاي مرمتشده طبله كردهاند.
وي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه رطوبت سطحي خيابان چهارباغ به مدرسهي چهارباغ نفوذ كرده است، ادامه داد: يك «مادي» از زير بنا عبور ميكند كه رطوبت ناشي از جريان آب در آن نيز به مدرسه آسيب ميزند؛ اين مادي در طول زمان بايد مرمت ميشد و بهدليل كوتاهي در اينباره اكنون آب از داخل آن به پي بنا سرازير ميشود.
اين پژوهشگر همچنين تصريح كرد: كاشيهاي پشت در ورودي مدرسهي چهارباغ هم طبله كردهاند و كاشيهاي ايوان نيز در حال فروريختن هستند. در اين شرايط، عبور مترو از خيابان چهارباغ تنها مشكل مدرسهي چهارباغ نيست و پيش از آن نيز اين بنا در حال تخريب است.
وي با بيان اينكه در مرمتهاي جديد مدرسهي چهارباغ كاشيهاي نامرغوبي بهكار رفتهاند كه طبله كرده و پوستهپوسته شدهاند، گفت: در طول 27 سال گذشته، هيچگاه مدرسهي چهارباغ بهشكل اساسي مرمت نشده است؛ اين بنا از ابتدا در اختيار سازمان اوقاف و امور خيريه بوده است و همواره افرادي كه مرمتگر نبودند، براي حل مشكل بنا، كاشيهاي تاريخي را دور ميريختند و بهجاي آنها كاشيهاي جوهري بيارزشي را كار ميگذاشتند. اكنون كاشيهاي گنبد سطح ناهمواري دارند و از ميان آنها آب به داخل گنبد جاري ميشود.
جعفري زند معتقد است كه اگر مدرسهي چهارباغ در طول سالهاي گذشته اينگونه مرمت نميشد، وضعيتي بهتر از شرايط فعلي داشت؛ در چنين بنايي كه بايد زير نظر گروهي از كارشناسان مرمت شود، سليقهيي عمل ميشود.
وي با اشاره به انتقادي كه نسبت به مرمت درهاي مدرسهي چهارباغ كرده بود، اظهار كرد: پس از آنكه اعلام شد، روي درهاي تاريخي اين بنا با وسايلي مانند رنده كار ميشود، ديگر متوليان ادارهي اوقاف و امور خيريه به من ـ بهعنوان كارشناس ـ اجازهي ورود به مدرسه ندادند و براي ادامهي مرمت درها در گوشهاي از حياط پرده كشيدند.
او در پايان اضافه كرد: تعدادي از كارشناسان مرمت كه از سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بازنشسته شدهاند، دفتر مرمت تشكيل دادهاند و بهعنوان بخش خصوصي با سازمان همكاري ميكنند؛ نمونهي كارهاي آنها نيز در بسياري از آثار تاريخي مانند مرمت چهلستون با سيمان ديده ميشود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات