چهار عكاس خبري ديگر نشان «كاوه گلستان» را دريافت ميكنند
برگزيدگان دومين دور جايزه عكس خبري كاوه گلستان امروز معرفي ميشوند. چهار عكاس در عرصه عكاسي خبري و مطبوعاتي نشاني را با هدف ماندگارى نام يك عكاس و احترام به شيوه جهانبينى او دريافت ميكنند و شايد به حق باشد كه بايد شركت عكاسها در اين مراسم را يك وظيفه صنفى و هنرى دانست كه هدف تنها برنده شدن نيست. همچون شركت در جايزههايس مشابهي؛ از جايزه گلشيري گرفته تا يلدا و جايزه شهيد حبيب غنيپور و...
اينجا "كاوه گلستان" نام و بهانهاى است براى آنكه عكس و عكاسها در ايران اهميت پيدا كنند كه نه با هدف دستيابى به خواستهاى ناچيز، بلكه براى گسترش و اشاعه افزونتر اين رشته از عكاسى و شناسايى ظرفيتهاى آن در اين وادى باشد.
به گزارش خبرنگار بخش هنرهاي تجسمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، تنها سه روز از كشته شدن كاوه گلستان در جنگ آمريكا و عراق گذشته بود كه دوستانش پيشنهاد راهاندازي جايزهاي را بهنام او مطرح كردند؛ 82 روز بعد، دبيرخانهي جايزه راهاندازي شد، سايت عكسي بهنام او در اختيار علاقهمندان قرار گرفت و حتا داوران جايزه هم مشخص و فعال شدند. جايزهاي مستقل و ناوابسته.
دور نخست اين جايزه با استقبال مواجه شد، 500 عكس براي اولين دوره و رسيدن 2450 عكس، برگزاركنندگان را نيز متعجب ساخت. جوانان زيادي از شهرستانهاي دور و نزديك آثارشان را به دبيرخانه ارسال كردند يا حتا شخصا به گالري گلستان رفتند و عكسهاشان را تحويل دادند.
دور نخست برگزار شد؛ مهرماه سال 83 در خانه هنرمندان ايران؛ به سه عكاس هم نشان كاوه و يك ميليون تومان اعطا كردند.
مجيد سعيدي، حسن سربخشيان و اميد صالحي.
طولي نكشيد كه دبيرخانه فراخوان دور دوم را اعلام كرد.
اعلام شده بود در بخش تك عكس خبري حداكثر 5 عكس پذيرفته مي شود؛ كه با نگاه به وقايع خبري يك سال گذشته ايران و جهان فقط عكس هاي خبري كه از تاريخ اول تير 1383 به بعد تهيه شده اند، پذيرفته مي شود.
گزارش تصويري را هم تعريف كردند؛ بر اساس آن گزارش تصويري درواقع قلب فتوژورناليسم است، يعني گزارش مصور يك حادثه، مكان يا موقعيت است. گزارش تصويري لازم است يك موضوع و مضمون مركزي داشته باشد و عكسها برپايه آن طرحريزي شود. نظم و ساماني كه بر اساس آن عكسهاي يك گزارش تصويري ارايه ميشوند، بايد داراي يك سمت و سوي منطقي باشد.
اما در بخش سوم استعداد جوان، هيات داوري از ميان آثار بخش تك عكس خبري و گزارش تصويري يك نفر را با شرايط سني اعلام شده به عنوان استعداد جوان انتخاب كرده و شرط سني استعدا د جوان 18 تا 30 سال تعيين شد.
بخش داوري دور نخست به اذعان برگزاركنندگان اگرچه با اعتراض بعضي از عكاس ها همراه بوده، اما شيوه سابق براي دور دوم هم به كار خواهد رفت. يعني اينكه از كارشناسان رشتههاي مختلف هنري براي بخش داوري استفاده شود، در همه جاي دنيا مورد قبول است. آنها گفتند قصد داريم اين شيوه را در مسابقه كاوه به كارببريم. داوران اين دوره پنج كارشناس از رشته هاي عكاسي، سينما و ارتباطات هستند.
حالا دور دوم با داوري يونس شكرخواه، كامران جبراييلي، رخشان بنياعتماد و حسن سربخشيان در تهران و جيهان عمار در قبرس به سرانجام رسيده و 87 عكاس راه يافته به نمايشگاه جايزه عكس مطبوعاتي كاوه گلستان در انتظارند تا بدانند در اين رقابت كدامشان نشاندار شدهاند و كدام در دور سوم به جمع داوران اضافه خواهند شد.
دليل تغيير زمان را از مهر به آبان ماه، انتخابات رياست جمهوري خرداد سال 84 و همزماني با ماه مبارك رمضان عنوان شد.
تمام بخشهاي مسابقه همچون دور نخست است با اين تفاوت كه در بخش استعداد درخشان شرط سني قايل شدهاند و بين 18 تا 30 سال را عكاس مستعد جوان ميدانند.
در داوري نهايي بخش گزارش تصويري هم داوران به اين نتيجه رسيدند كه دو برگزيده را معرفي كنند و برخلاف روال معمول كه جايزه بين نفرات برگزيده نصف مي شود، هر دو برگزيده جايزه يك ميليون توماني و تنديس جايزه را به خود اختصاص دهند. كامران جبراييلي هم پذيرفته است تا استعداد جوان اين دوره را تحت حمايت كاري خود قرار دهد.
در اين دور شيوهاي جديد براي جمع آوري آثار تدارك ديده شده بود و نخستين بار در مسابقات عكاسي ايران آثار به صورت فايل ديجيتال و بر روي CD پذيرفته شد. اين كار براي كاهش هزينه شركت در مسابقه در افزايش ميزان شركت كنندگان تاثير گذار بوده، اين نكته را برگزار كنندگان اذعان دارند.
بنا بر اعلام دبيرخانه جايزه از ميان 294 شركت كننده اين دوره آثار 87 نفر به بخش نمايشگاه راه يافت كه چهار نفر از اين افراد در روز 14 آبان ماه به عنوان نفرات برتر سه بخش تك عكس - گزارش تصويري و استعداد جوان معرفي و جايزه يك ميليون توماني و تنديس جايزه را به خود اختصاص خواهند داد در اين دوره بنا به نظر قاطع هيأت داوران و موافقت دبير جايزه بخش گزارش تصويري دو برگزيده دارد كه به هر دو آنها جايزه كامل يك ميليون توماني و تنديس جايزه اهدا خواهد شد و 10 نفر ديگر مورد تقدير قرار خواهند گرفت.
راه يافتگان به مرحله نهايي را 74 مرد و 13 زن تشكيل مي دهند كه از اين تعداد 73 نفر از تهران و 14 نفر از شهرستان هستند.
هيات داوران از 927 عكس در بخش تك عكس خبري 98 عكس و از 326 مجموعه عكس در بخش گزارش تصويري 14 مجموعه عكس را به عنوان آثار برتر برگزيدند.
ليلي گلستان در نشست خبري كه همزمان با اعلام فراخوان جايزه در خانه هنرمندان ايران برگزار شد، قول داد كه كاتالوگ دور دوم را با كيفيت بهبوديافتهتري نسبت به دور اول چاپ خواهند كرد.
گويا از كل تعداد آثار رسيده و راهيافته به نمايشگاه، سه قطعه عكس در نمايشگاه و 20 قطعه در كتاب نخواهد بود. اما همه عكسها را در سايت كاوه گلستان قرار خواهند داد.
در اين دوره علاوه بر كاتالوگ نمايشگاه، يك كتاب از عكسهاى كاوه گلستان در بخشهاى مختلف چاپ شده كه انتخاب اوليه را همسر كاوه گلستان انجام داده است و گزينش نهايى توسط هيات برگزارى صورت گرفته است؛ به جاى مقدمه هم بخشى از مصاحبههاى چاپ نشده در اين مجموعه عكس گنجانده شده است.
اين نمايشگاه بخش خارج از مسابقه هم دارد. محمد فرنود پيشنهاد داده است تا عكسهاى جنگ خود را خود را در يك بخش جنبى براى حمايت از اين حركت به نمايش درآورد. اما شوراي برنامه ريزي از آنجايى كه چنين رويكردى را در كنار جايزه كاوه بسيار حساس دانسته و مستلزم نگاهي خاص، امسال از عكسهاى خود كاوه نيز يك نمايشگاه جنبى برگزار مى كنند تا مخاطبان نمايشگاه با شيوه كارى خود كاوه بيشتر آشنا شوند. به گزارش ايسنا سه مجموعهي معروف "كودك" ،"روسپي" و "كارگر" در اين نمايشگاه يكهفتهيي عرضه خواهد شد؛ اين همان مجموعهاي است كه سالها دربارهاش سخن گفته شده و خبر داده شده، اما تاكنون كسي آنرا نديده است.
برگزار كنندگان ميخواهند هر سال يك كتاب از برگزيده آثار كاوه را در بخشهاى مختلف منتشر كنند و تا يكي دو سال آينده جايزه سالانه عكاسي خبري كاوه گلستان بهصورت بينالمللي برگزار شود. گويا استقبال عكاسان خارجي كه كاتالوگ نمايشگاه را ديده اند سبب شده تصميم بگيرند بعد از سال 85 جايزه را به صورت بين المللي برگزار كنند. از سال گذشته تاكنون نامهها و ايميلهايى از كشورهاى بنگلادش، سوريه، سريلانكا و آمريكا به دستشان رسيده كه براى حضور در اين رقابت ابراز علاقه كردهاند.
اما آنها خود اذعان دارند بايد چند سالى صبر كنند تا كارشان سر و شكل مناسبى پيدا كند. چراكه در حال حاضر امكان بالقوهاى براى چنين حركتى وجود ندارد.
آنها اما از شهرستانها نيز غافل نمانده و ميخواهند عكسها را در شهرستانها نيز به نمايش بگذارند. چراكه بر اين اعتقادند مخاطب آنها محدود به تهران نيست؛ كسانى در شهرستان هستند كه به ديدن اين عكسها احتياج دارند.
جيهان عمار - يكي از داوران ميهمان و معاون دبير آژانس عكس فرانسپرس در نيكوزيا قبرس و اديتور بخش عكس خاورميانه AFP ـ قرار است از سوي آژانس فرانسپرس به تهران ميآيد و علاوه بر حضور در مراسم گشايش نمايشگاه و سخنراني و ورك شاپ، به فعاليت خبري حرفهيي خود در مدت اقامت در ايران ميپردازد.
ليلي گلستان گفته كه تا زنده است اين جايزه را ادامه ميدهد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات