حفاظت از صدها قبر هخامنشي تخت جمشيد (پارسه) تنها با گشتهاي روزانه؟! وضعيت ناگوار پارسه (تخت جمشيد) پايان مييابد؟/48
ناشناخته بودن آثار تاريخي كوه رحمت تخت جمشيد (پارسه) و حفاريهاي غيرمجازي آن منطقه، سبب شد تا گروهي از باستانشناسان به پژوهش در قبرستانهاي كوه رحمت مشغول شوند.
علي اسدي ـ باستانشناس ـ كه از چند ماه پيش، كار بررسي آثار تاريخي كوه رحمت را آغاز كرده است، با بيان اين مطلب، افزود: آثار بسيار ارزشمندي مانند محوطهي تخت جمشيد (پارسه)، نقش رجب و شهر استخر در دامنهي كوه رحمت قرار دارند؛ در واقع، محوطهي تخت جمشيد (پارسه) از هموار كردن بخشي از كوه بهصورت يك صفه و تراش دادن سنگهاي آن ايجاد شده و يكي از بناهاي مهم يعني دروازهي شهر استخر نيز در نزديكي اين كوه واقع است. همچنين بناي ناتمامي بهنام «قدمگاه» كه شبيه يك مقبره است، در جنوب كوه رحمت قرار دارد.
وي با اشاره به اينكه در سالهاي گذشته اقدام مؤثري درباره شناسايي و معرفي آثار تاريخي كوه رحمت انجام نشده است، گفت: پيش از انقلاب، اشميت كه در تخت جمشيد (پارسه) كاوش ميكرد، از قبرستاني بهنام «چشمهي تخت جمشيد» تعدادي تابوت سفالي بهدست آورد و پس از انقلاب هم كاوشهاي محدودي در سطح كوه انجام شد كه گزارشهاي مربوط به آن هنوز منتشر نشده است.
او ادامه داد: در سطح كوه رحمت از تخت جمشيد (پارسه) تا نقش رجب و شهر استخر، قبرهاي بسياري وجود دارد كه بعضي از آنها تابوتهايي دفن شده در خاك و برخي ديگر در سطح كوه كنده شدهاند. درمجموع، انواع تدفين شامل دفن با تابوتهاي سفالي درون خاك بوده يا بخشي از كوه را بهصورت مربع يا مستطيل ميكندند و مردگان را در آن دفن ميكردند كه در نزديكي شهر استخر اندازهي گورهاي كنده شده در كوه به 2*2/5 متر ميرسد.
اسدي در ادامه اظهار داشت: مهمترين اقدامي كه ما در بررسيهاي خود انجام ميدهيم، شناسايي و مستندنگاري گورها و مشخص كردن روشهاي تدفين است كه شناسايي قبرها بهوسيلهي روشهاي سيستماتيك باستانشناسي انجام ميشود. با توجه به آثار و شواهد بهدست آمده، قبرهايي از دورهي هخامنشي تا ساساني در اين كوه وجود دارد و در نزديكي شهر استخر استودانهاي و گوردخمههاي ساساني بهدست آمده و حتا در بالاي چند قبر نيز كتيبههايي ساساني ديده شده است.
عضو گروه كاوش تنگه بلاغي در ادامه با اشاره به گستردگي و پراكندگي قبرها در سطح كوه، حفاظت از آنها را در برابر حفاران غيرمجاز دشوار دانست و افزود: شروع بهكار گروه پژوهشي در كوه رحمت، علاوه بر جنبههاي تحقيقاتي آن، تمهيدي براي جلوگيري از حفاريهاي غيرمجاز بود تا با اين كار، حساسيتهاي بيشتري در آن منطقه ايجاد شود. ضمن آنكه شايد بتوان مقري براي نگهباني هم در كوه رحمت ايجاد كرد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه چگونه تاكنون از اين منطقه كه آثار گسترده و مهمي دارد، بدون مقر نگهباني حفاظت ميكردند؟ گفت: حفاظتها با گشتهاي روزانه انجام ميشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات