يك روانشناس و كارشناس مسائل خانواده گفت: با وجودي كه مذهب نياز يك ملت و پناه خوبي براي مردم است اما وقتي افراط گونه شد، نوعي مقاومت در افراد ايجاد ميكند.
دكتر اصغر كيهاننيا در گفتوگو با خبرنگار تلويزيون و راديو خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ضمن انتقاد از شيوهي نامناسب شبكههاي تلويزيوني در زمان مناسبتهاي مذهبي گفت: با توجه به اين كه اكثر شبكهها به پخش مراسم سوگواري ميپردازند. نتيجهي اين امر دريافت پيام منفي از سوي مخاطب است. يعني اجبار در پذيرش اين برنامه كه در واقع نوعي قلدري و رفتار زور موابانه تلقي ميشود و گاه سبب مقاومت منفي از سوي مخاطب و روي آوردن به تفريحات ناسالم خواهد بود.
وي افزود: در ايام مناسبتهاي مذهبي، برگزاري اين قبيل برنامهها لازم است. ولي به عنوان مثال اختصاص برخي شبكهها به برنامههاي ورزشي و برنامههاي مخصوص به طبيعت اجازهي انتخاب را به مخاطب ميدهد.
وي همچنين اختلاط مسائل سياسي با ديگر موضوعات در برنامهها را مورد انتقاد قرار داد و لزوم مرزبندي در اين امر را مهم شمرد و بر استفاده از نظر كارشناسان مسائل سياسي با در نظر گرفتن ارتباط موضوعي با آن برنامه تصريح كرد.
نويسندهي كتاب جوانان و ازدواج، پخش بيش از حد برخي آثار موفق سينمايي را از تلويزيون نامناسب خواند و گفت: به نظر ميرسد اين امر ناشي از كمبود برنامه است و با وجود تاثير مثبتي كه اين آثار در گذشته داشته و به عنوان خاطرهاي ماندگار بوده است پخش آن در مدتي كوتاه درست نيست. اگر چه توليد برنامه مشكل است اما مردم حق انتخاب دارند و شايد بتوان گفت اين روند، اعتماد عمومي را سلب ميكند.
كيهاننيا ديگر كاستيها را در كار تلويزيون در زمينهي معرفي اهل قلم و چهرههاي ماندگار بيان كرد و افزود: اكثر اوقات در معرفي چهرههاي ماندگار صرفا افراد از كار افتاده و پير انتخاب ميشوند و حتي گاه قطر زياد كتاب از جمله امور مورد توجه در انتخاب اشخاص است و نيز از نويسندگان درجه پايين به دليل آشنايي پيشين با آنها بارها دعوت به عمل آمده است كه اين امر نوعي آزردگي را در صاحبان اثر چه در زمينهي نگارش كتاب و چه هنرمندان عرصهي نقاشي و موسيقي ايجاد ميكند.
وي ايجاد شور و نشاط ميان جوانان را در زمينهي هنر يكي از وظايف تلويزيون خواند و اظهار كرد: اين امر به واسطهي دعوت از صاحبان اثر و معرفي آثارشان ميسر خواهد شد كه البته در معرفي اين آثار نبايد صرفا با ديد تبليغاتي نگريست.
نويسندهي كتاب زن امروز و مرد ديروز، ادبيات رايج شده در ميان مجريان تلويزيون را مورد انتقاد قرار داد و گفت: مجريان تلويزيون لزوم صميمت با بيننده و ايجاد نشاط درآنها را دريافتهاند ولي با شيوهاي نادرست چون دست انداختن يكديگر همراه كردهاند.
وي از مستهجن بودن درصد بالايي از طنزهاي تلويزيون و نيز استفاده از كلمات نادرست انتقاد كرد و با توجه به نقش پيامآور طنز، هزينه كردن در اين عرصه و نيز دعوت از كارشناسان و نويسندگان اهل فن را ضروري دانست.
اين مشاور خانواده يكي از مهمترين وظايف تلويزيون را پرداختن به امر ازدواج جوانان با آگاهي دادن پيش از انتخاب و نيز آموزش به جوانان و خانوادهها براي قبول مهريهي كم و تبليغ براي حذف تشريفات از جمله استفاده از مسكنهاي كوچك لازم شمرد.
كيهاننيا با استقبال از بسياري از برنامههاي تلويزيون در شبكههاي مختلف به خصوص اخبار و برنامههاي شبكهي 4 سيما و نيز پخش آثار بزرگان سينما از جمله آثار هيچكاك، به ويژه در مواردي كه اين برنامهها به گونهي تحليلي ارائه ميشود جذاب خواند و يكي از نتايج اين امر را بالا رفتن سطح دانش مردم براي درك بهتر اين آثار بيان كرد.
وي در پايان برنامهي خانواده و تصوير زندگي را به خصوص در زمينهي مسائل آموزشي در مقاطعي چون كنكور و آغاز سال تحصيلي مفيد دانست.
انتهاي پيام
نظرات