وضعيت نقشبرجستههاي فيروزآباد خيلي خيلي بسيار بحراني است!
مسؤول پروژهي تهيهي فرهنگ سنگشناسي نقشبرجستههاي ايران، وضعيت نقش برجستهي پيروزي اردشير در فيروزآباد را خيلي خيلي بحراني دانست.
عليرضا بهرهمان در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي طرح مطالعاتياي كه از ابتداي سال 84 در قالب پروژهاي ملي در حال اجراست، توضيح داد: تحقيق دربارهي نقش برجستههاي كشور از نظر سنگشناسي و آسيبشناسي آنها در استانهاي فارس، كرمانشاه و خوزستان در حال انجام است و بهرغم پيشداوري ما كه تصور ميكرديم نقشبرجستهها بر روي سنگهايي با استحكام بالا كار شدهاند، مقاومت برخي از آنها پايين و روي سنگهايي با تخلخل زياد ايجاد شدهاند. همين مساله سبب شده است كه در برابر عوامل محيطي، آسيبپذير باشند و نمونههايي كه ما از سنگنوشتهها برداشت كرديم، اين امر را از نظر علمي ثابت ميكند.
وي ادامه داد: در تحقيقات انجامشده، نمونهها از نظر زمينشناسي، زمان تشكيل سنگ، نوع و منشاء آن بررسي ميشوند. براساس برنامهي تدوينشده، بخش مطالعاتي پروژه در سال جاري به پايان ميرسد.
طراح پروژهي سنگشناسي نقشبرجستههاي كشور با بيان اينكه نوع سنگ بهكار رفته در نقشبرجستهي پيروزي اردشير، بسيار فرسايشپذير است، گفت: ضعف سنگ روي نقشبرجسته تاثير مستقيم داشته و دو نقشبرجستهي ديگر فيروزآباد كه جنس سنگ آنها بهتر است، فرسايش زيادي ندارند.
وي با بيان اينكه نتيجهي اين تحقيقات ميتواند مورد استفادهي باستانشناسان و مرمتگران قرار گيرد، در پاسخ به اين پرسش كه آيا برنامهي مشخصي براي استفاده از اين مطالعات و تبديل نشدن آن به تقحيقي كتابخانهيي در نظر گرفته شده است؟ اظهار داشت: اين پروژه مشخص ميكند كه كدام نقشبرجستهها آسيب بيشتري ديدهاند و در شرايط بحراني هستند؛ و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بايد آنها را در اولويت كاري خود قرار دهد. البته اين گروه با پايان مطالعات نسبت به حفاظت و مرمت نقش برجستهها نيز اقدام ميكد. به علاوه، بهتر است مسئولان سازمان نيز از نتايج تحقيقات اين گروه علمي حمايت كنند.
بهرهمان همچنين وضعيت نقش برجستهي بيستون را نامناسب دانست و افزود: اين نقش برجسته نسبت به نقشبرجستهي فيروزآباد استحكام بيشتري دارد؛ ولي با توجه به اهميت آن حساسيت در مورد آن وجود دارد. ازسوي ديگر، اقدام اجرايي روي نقشبرجستهي بيستون مشكلات زيادي دارد و چون اين نقش در ارتفاع 30 متري است و داربستي كه سال 76 در مقابل آن با صرف هزينهي هنگفتي نصب شده بود، برداشته و بهجاي آن راهپلهاي فلزي احداث شده است كه كاربرد زيادي ندارد و كار كردن با ان مشكلات خاصي دارد.
وي دربارهي مطالعاتي كه سال 76 روي نقشبرجستهي بيستون انجام شد، توضيح داد: آن زمان، مطالعات زيادي با صرف هزينههاي بالا انجام شد كه حاصل آن ميتوانست راهگشا باشد؛ ولي تا امروز از آن مطالعات استفاده مطلوب نشده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات