به اعتقاد عضو هيات علمي دانشكدهي ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي، شرايط راهاندازي راديو و تلويزيونهاي خصوصي با توجه به تغييراتي كه در اين چند سال درحوزهي رسانهيي رخ داده، فراهم شده است.
دكتر حسين علي افخمي در گفتوگو با خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: اما تا چه اندازه از امكانات و نيروهاي راديو و تلويزيوني برخورداريم، جاي سوال دارد و چرا كه آموزش ژورناليست راديو و تلويزيوني در انحصار سازمان صداوسيما بوده است و ساير دانشگاهها براي آموزش اين فن، اقدام نكردهاند.
دكتر افخمي، دربارهي اين كه راهاندازي راديو و تلويزيونهاي خصوصي به چه شرايطي نيازمند است. اظهار كرد: در عرصهي بينالمللي تاسيس راديو و تلويزيونهاي خصوصي براساس قوانين خاصي كه در اين حوزه تدوين شده است به آساني انجام ميگيرد، همچنين عمدتا هزينههاي اين شبكهها از طريق آگهيهاي تجاري و اسپانسرهاي مالي تامين ميشود.
وي بااشاره به اين كه در چند شكل ميتوان راديو و تلويزيون ماهوارهاي را راهاندازي كرد، گفت: راديو و تلويزيونهاي پوششي كه بيشتر تحت نظارت سازمانهاي جاسوسي و امنيتي هستند و به طور مخفيانه براي كسب اطلاعات نظامي و محرمانهي ساير كشورها، راهاندازي ميشوند. اما راديو و تلويزيونهاي فرامرزي وابسته به دولتها هستند كه هر دولتي براساس فلسفهي ديپلماسي فرهنگي كه دارد به تهيه و توليد برنامهها براي ساير كشورها ميپردازد و در واقع بازوي ديپلماسي هر كشوري به شمار ميآيند.
اين مدرس ادامه داد: نوع ديگر تلويزيونها، شبكههاي ماهوارهيي هستند كه به شكل جماعتي، تاسيس ميشوند. در واقع يك گروه خاص كه براساس نژاد، زبان يا مذهب مشترك گردهم آمدهاند و بر اساس قوانيني كه در اروپا و آمريكا حاكم است، ميتوانند مجوز پخش برنامههاي ماهوارهاي را كسب كنند.
وي ادامه داد: همچنين تلويزيونهاي تجاري كه در جهت كسب سود اقدام به پخش برنامههاي در جهت جذب مخاطب ميكنند، نيز از نوع ديگر شبكههاي ماهوارهاي خصوصي محسوب ميشوند و در واقع اين شبكه به دليل محتواي برنامههايي ك دارند ميتوانند مورد پذيرش يا نفي كشورها شوند. اما تا مادامي كه اين شبكهها در كشورهاي مقصد ايجاد تنش نكند و در جهت كسب اهداف سياسي نباشد، ميتوانند به فعاليتهاي تجاري خود ادامه دهند.
اين مدرس ارتباطات افزود: در ايران طبق مقررات راهاندازي راديو و تلويزيونهاي خصوصي مجاز نيست و بايد تحت نظارت سازمان صدا و سيما تاسيس شوند، اما ما با توجه به تغييراتي كه در اين چند سال درحوزهي رسانههاي رخ داده است، شرايط ايجاد راديو وتلويزيونهاي خصوصي فراهم شده است، اما تا چه اندازه از امكانات و نيروهاي راديو و تلويزيوني برخورداريم، جاي سوال دارد و چرا كه آموزش ژورناليست راديو و تلويزيوني در انحصار سازمان صداوسيما بوده است و ساير دانشگاهها براي آموزش اين فن، اقدام نكردهاند.
بنابراين به كارگيري نيروهاي صدا و سيما، خواه ناخواه، اين نيروها با توجه به آموزشهاي كه ديدهاند جهتگيريهاي حاكم بر رسانهي ملي را پياده خواهند كرد.
به عقيدهي وي بايد نخستين اقدام در جهت راهاندازي راديو و تلويزيون ملي خصوصي، گنجاندن آموزش ژورناليسم راديو و تلويزيوني در دروس دانشكدهي ارتباطات باشد.
همچنين تا مادامي كه امكانات و ابزارهاي لازم براي راهاندازي شبكهي تلويزيوني با كيفيت مطلوب برخوردار نيستم، بهتر است صدا و سيما با به رسميت شناختن احزاب سياسي فعال در طيفهاي گوناگون امكان استفاده از آنتن ملي براي ساخت برنامههاي اين گروهها را فراهم آورد. چرا كه درتمام دنياي مرسوم است راديو و تلويزيون دولتي بخشي از برنامههاي خود را اختصاص به ديدگاههاي احزاب مختلف در جامعه ميدهند.
دكتر افخمي در پايان، تصريح كرد: ما در حوزهي خبرگزاريها اين تجربه را داشتيم و شاهد تغيير فضا بوديم و در واقع با پا گيري خبرگزاري هاي غير دولتي، انحصار اطلاعات از خبرگزاري دولتي بيرون آمد. بنابراين تفكر راديو و تلويزيون خصوصي سبب ميشود اهرم فشاري بر رسانهي ملي وارد شود تا امكان انعكاس ديدگاههاي مختلف در جامعه را فراهم كند و تا حدي از انحصارگرايي بكاهد.
انتهاي پيام
نظرات