/وضعيت اسفناك تخت سليمان (گنجك) كي پايان مييابد؟/ بودجهي سه ميلياردي تخت سليمان (گنجك)، جوابگوي مسائل مرمت و حفاظت بناهاي آن ميتواند باشد
بحث مرمتهاي مجموعه تخت سليمان (گنجك) و احياي آن در اولويت قرار دارد؛ تا سايت براي پذيرش بيشتر و بهتر بازديدكنندگان آماده شود.
سيدحسين مرعشي ـ رييس پيشين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ با بيان اين مطلب، گفت: تخت سليمان (گنجك) به عنوان يكي از هفت اثر ثبت شده جهاني آثار تاريخي ايران، داراي پايگاهي دايمي مستقل است كه كارهاي مرمت و پژوهش مربوط را انجام ميدهد. در سال جاري، از بودجه عمومي حدود يك ميليارد تومان و از بودجههاي اعتباري فاينانس نيز جمعا حدود دو ميليارد تومان براي اين محوطه پيشبيني شده است. اين ميزان، بيشتر صرف مرمتهاي اضطراري و ساماندهي و احياي مجموعه خواهد شد؛ تا مجموعه به صورت يك سايت ـ موزه تبديل شود.
او افزود: مرمتها به دليل وسعت محوطه و بناها، بسيار گسترده است و دايم، بايد بناهايي از زير خاك به دست آمده، مورد مرمت قرار گيرند. به همين جهت، فعاليتهاي مرمتي فعلا اضطراري خواهند بود. درواقع، اين كار بر روي يك قصر دوره ساساني مجموعه انجام مي گيرد كه بعدا در دوران ايلخان مغول، بناهايي به آن الحاق شده است.
مرعشي در اين باره توضيح داد: مرمتها با حفظ اصالتهاي هر دوره در حال انجام است و در اين عمليات هيچ الحاقاتي صورت نميگيرد. ديوارههاي باقي مانده به دست آمده در صورت تكميل مرمت خواهند شد. نوسازي به معناي الحاق است و اين كار به هيچ وجه بر بناهاي تخت سليمان (گنجك) انجام نميگيرد.
وي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به مسير دسترسي مجموعه و مشكلات مربوط به معرفي اثر، گفت: دسترسي به تخت سليمان (گنجك) بسيار مشكل است؛ چراكه بين كوهستانهاي آذربايجان در منطقه تكاب قرار دارد و در نتيجه كمتر مورد مراجعه مردم قرار ميگيرد. همين امر باعث شده است كه از نظر شناسايي و معرفي با مشكل مواجه باشد. ضمن اينكه يك مجموعه بخش خصوصي به تازگي آمادگي خود را براي ساخت مجموعه رفاهي و اقامتي براي گردشگران در اين محوطه اعلام كرده است كه در جوار تخت سليمان (گنجك) يك مجموعه زمستاني و تابستاني احداث شود. اين امر مورد حمايت سازمان است و در صورت انجام، بخش زيادي از مسير باز خواهد شد.
مرعشي افزود: راه دسترسي از طريق زنجان و سنگ روي نيز كه يك راه كوهستاني است، در اثر سيل تخريب شده و بايد بازسازي شود؛ كه به دسترسي سريعتر از طريق تهران ميتواند كمك كند. در مورد شروع به كار نيز بايد بگوييم نقشههاي ساختماني و مجموعه كه بخشي در حريم اثر است، مورد تاييد سازمان قرار گرفت و ادامه كار از سوي استان آذربايجان غربي بايد پيگيري شود.
رييس پيشين سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بر توسعه فعاليتهاي باستانشناسي در محوطه تخت سليمان (گنجك) تاكيد كرد و گفت: بخش زيادي از محوطههاي باستاني ايران از اين نظر بايد تكميل شوند؛ چراكه اين امري است بسيار كند و زمانبر و بايد كاملا عالمانه و دقيق انجام گيرد. باستانشناسي در ايران، حداقل چندصد سال ادامه خواهد داشت و نبايد متوقف شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات