• سه‌شنبه / ۳۱ خرداد ۱۳۸۴ / ۱۱:۳۲
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 8403-12717

تلويزيون در 27 خرداد ماه چگونه عمل كرد؟ گزارش ايسنا از شبكه‌هاي سيما در روز انتخابات

تلويزيون در 27 خرداد ماه چگونه عمل كرد؟
گزارش ايسنا از شبكه‌هاي سيما در روز انتخابات

در حالي كه شبكه‌هاي تلويزيوني و راديويي خارجي همچنان بر شگفتگي حضور مردم ايران در انتخابات و تصاوير شور مردم ايران در پاي صندوق‌هاي راي تاكيد دارند و در كنار آن رسانه‌هاي تصويري ايراني و خارجي مخالف نظام تبلغات ضد جمهوري اسلامي ايران را ادامه مي‌دهند، تنها رسانه‌ي ملي ايران با 6 شبكه‌ي تلويزيوني داخلي و چند شبكه‌ي برون مرزي سعي دارد علاوه بر تشويق مردمي براي شركت در دور دوم انتخابات، تبليغات تهاجمي بيگانگان را خنثي كند.

سيما در 27 خرداد ماه بيشترين ساعت خود را به اين مساله اختصاص داد. در اين روز خبرنگاران ايسنا با بررسي بخشي از برنامه‌هاي شبكه‌هاي مختلف، مستندهايي را به نگارش در آورده‌اند كه برخي از آن‌ها جالب توجه و قابل بررسي است.

در اين روز تمامي فعالان عرصه‌ي راديو و تلويزيون به خصوص مجريان آن از جام جم بيرون آمده و در سطح شهر تهران و حتي ديگر شهرستان‌ها نقش پيام‌آوران را تصويري را ايفا مي‌كردند. تاكيد بر مشاركت مردمي آن چنان بود كه يكي از مجريان سيما از فرت هيجان اعلام كرد حاضر است براي شركت مردم، پشتك هم بزنند.

به گزارش خبرنگاران سرويس تلويزيون ايسنا، روز انتخابات ـ 27 خرداد ـ با مبناي «جشن ملي» و ترغيب مردم به شركت در پاي صندوق‌هاي راي از دقايق نخست صبح در صداوسيما آغاز شد. شبكه‌هاي مختلف به خصوص راديو تهران و سراسري، آغاز انتخابات رياست جمهوري را همچون لحظه‌ي سال تحويل گزارش ‌دادند. به طوري كه مجري برنامه با شمردن شروع دقايق و اعلام «آغاز راي‌گيري نهمين انتخابات رياست جمهوري»، ساعت 9 صبح 27 خرداد ماه 84 را با تاكيد به همراه موسيقي به شنوندگان اعلام كرد.

شبكه‌هاي جهاني جام جم نيز با ارسال گزارش‌هاي مستقيم از خارج كشور، در داخل استوديو با موسيقي و گل فضايي چون «نوروز براي ميهن» را ترسيم مي‌كردند. اين شبكه بيشترين توان خود را صرف ارائه اخبار انتخابات به بينندگان ايراني مقيم خارج از كشور كرده بود. بدين ترتيب محمدرضا حياتي، گوينده اخبار سراسري، با حضور در استوديوي شبكه جام جم به طور مداوم مخاطب اين شبكه را در جريان آخرين اخبار انتخابات ايران قرار مي‌داد.

ارتباط‌هاي تلفني و تصويري با كشورهاي مختلف دنيا و دفاتر صدا و سيما در خارج از كشور از جمله فرانسه و امارات از ديگر برنامه‌هاي شبكه جهاني جام جم در روز 27 خرداد 84 بود كه در قالب برنامه «نهمين انتخابات» ارائه شد.

از نكات جالب توجه استفاده از رنگ‌هاي شاد در طراحي صحنه‌ها، سبدهاي گل در كنار مجري برنامه‌هاي انتخاباتي بود كه واژه «جشن ملي» را بيش از گذشته در ذهن‌ها تداعي مي‌كرد.

پخش صحبت‌هاي كامل مقام معظم رهبري و رييس جمهور به هنگام حضور پاي صندوق‌هاي راي و ارائه گزارش تصويري از حضور ديگر مقامات مسوول پاي صندوق‌هاي راي، از جمله برنامه‌هايي بود كه شبكه جام جم در اين روز تدارك ديد.

از ديگر بخش‌هاي برنامه به برقراري ارتباط مستقيم با دفتر صدا و سيما در لندن مي‌توان اشاره كرد و عبدالرشيدي در اين دفتر با بيان اين كه بيشتر ايرانيان در منطقه‌هاي ايلينگ و كنزيگتون هستند و صندوقهاي راي نيز در اين مناطق استقرار يافتند، افزود: انگليسي‌هايي در حال عبور از مناطق راي‌گيري، درباره‌ي انتخابات سوال مي‌كردند و از راي‌گيري در خارج از كشور ايران شگفت‌زده مي‌شدند.

شبكه خبر نيز از صبح تا شامگاه 27 خرداد بازتاب خبرگزاري‌ها در رسانه‌هاي خارجي را به صورت زيرنويس پخش مي‌كرد. شبكه‌ي خبر همچنين در برنامه‌ي «ايران من» به ارتباط با مراكز استان‌ها پرداخت و اين بار خسروي، مجرير استوديوي پخش بود و خالق از شوراي نگهبان و حداد از مسجد صادقيه گزارش ارسال مي‌كردند. آخرين اطلاعيه‌هاي وزارت كشور نيز به صورت زيرنويس به اطلاع بينندگان مي‌رسيد.

در اين روز شبكه‌هاي مختلف تلويزيوني با پخش گزارش‌هاي مردمي در گفت‌وگو با ورزشكاران و هنرمندان به موازات تبليغات مستقيم نامزدهاي نهمين انتخابات رياست جمهوري، فعاليت خود را در حوزه ترغيب و تشويق مردم به حضور حداكثري پاي صندوق‌هاي آ‎غاز كرده بودند.

يكي از نكاتي كه در تهيه گزارش‌هاي مردمي به چشم مي‌خورد، اين است كه صدا و سيما بعد از سالها در ارائه گزارش‌هاي مردمي، كمتر به پوشش و لباس پوشيدن مصاحبه شونده توجه داشت و به عنوان مثال در گزارش‌هاي شبكه‌هاي مختلف با افرادي كه كراوات پوشيده بودند و يا حجاب‌شان را كاملا رعايت نكرده بودند نيز مصاحبه مي‌كرد.

همچنين در اين روز براي نخستين بار شاهد برداشتن مرزها از شبكه‌هاي مختلف سيما و پخش مشترك برنامه‌ها بوديم. بدين ترتيب اقبال واحدي كه در ابتدا از پايگاه حسينيه ارشاد در شبكه سه سيما حاضر شده بود، ‌پس از مدتي با ارائه گزارش‌هاي مردمي از همين پايگاه در شبكه اول سيما ديده شد.

شبكه سه سيما كه با استفاده از تعداد بسياري از مجريان سيما، سعي در انعكاس هر چه بيشتر و بهتر نهمين انتخابات رياست جمهوري داشت، گزارش‌هايي را از ميدان نبوت ( بهروز مقدم، عليخاني)‌حسينيه ارشاد ( اقبال واحدي، كاظم احمد زاده)، مسجد الرزاده ( بيژن خراساني، فرشيد فهيم)، ميدان صادقيه (نماينده، مرتضي حسيني)، نازي آباد ( هومن حاجي عبداللهي، مزدك ميرزائي)، رجائي شهر كرج ( علي منصوري‌زاد، افشين ذي‌نوري)، ميدان فلسطين (‌محسن حاجيلو، سيد محمدرضا حسينيان، خانم غلامي،‌جاويدنيا و پيمان يوسفي) ارائه داد.

حسين رفيعي و داريوش كاردان نيز مجريان بخش استوديوي شبكه سه سيما بودند كه حسين رفيعي از كاردان به عنوان كاشف خود ياد كرد!

عادل فردوسي‌پور نيز نخستين فردي بود كه اين بار به عنوان ميهمان در شبكه سه حاضر شد. بر عكس برنامه‌هاي خود،‌ كمتر حرفي براي گفتن داشت. با توجه به حجم بالاي پايگاه‌هاي تلويزيوني شبكه سه سيما، داريوش كاردان از آن‌ها خواست ك رعايت وقت را بكنند كه با اين پاسخ از سوي يكي از مجريان پايگاه صادقيه رو به رو شد كه رعايت وقت دست افرادي است كه در استوديو حضور دارند.

شبكه سه سيما پايگاه ويژه گروه ورزش را در ميدان فلسطين داير كرده بود. بدين ترتيب جانبازان رشته‌هاي فوتبال و وزنه‌برداري نخستين گروه‌هايي بودند كه در اين پايگاه حاضر شدند.

پس از آن‌ها، پولادگر ( رئيس فدراسيون تكواندو) درودگر ( رئيس فدراسيون فوتسال) درخشان ( رئيس فدراسيون جودو)، شمشكي ( رئيس فدراسيون اسكي)، به همراه جمعي از بازيكنان اين تيم‌ها در پايگاه شبكه سيما حضور يافتند.

همچنين گلريز در اين پايگاه قطعه «‌حماسه مردم» با شعري از سبزواري و از ساخته‌هاي مرحوم رضا قلي ملكي را اجرا كرد.

طاهري،‌ خواننده، نيز با اجراي قطعه « ايران من» با شعر مشفق كاشاني و آهنگسازي علي حيدرنيا در پايگاه شبكه سه سيما حاضر شد.

از نكات قابل توجه حضور مجريان در انتخابات رياست جمهوري اين بود كه محمد سلوكي مجري شبكه تهران كه در پايگاه نازي‌آباد مستقر شده بود، با بيان اين كه صف آقايان طولاني‌تر از خانم‌هاست. از اين موضوع ابراز خرسندي كرده و خانم‌ها را به حضور پاي صندوق‌هاي راي دعوت كرد.

همچنين سيد محمدرضا حسينيان كه در پايگاه ميدان فلسطين مستقر شده بود، به تخته زد و گفت: هزار ماشاءالله تعداد هنرمندان در انتخابات زياد است.

داريوش كاردان هم كه در استوديو شبكه سه حضور داشت، ‌خاطرنشان كرد: گاه شك مي‌كنم كه نكند مردم پاي صندوق‌هاي راي حاضر نشوند ولي بعد خودم را تنبيه مي‌كنم و مي‌گويم اين مردم همان كساني هستند كه صحنه‌هاي مختلف از جمله در زلزله و راهپيمايي‌ها حضور پيدا كردند.

اما عابديان، مرزبان و اسماعيلي، مجريان پخش شبكه‌ي دوم بودند و سجادي هم از وزارت كشور براي اين شبكه گزارش مي‌داد از نكات جالب توجه پخش اخبار انتخابات در هر نيم ساعت با اجراي حيدري بود. از ديگر موارد قابل ذكر حضور عزت‌الله ضرغامي، رييس سازمان صدا و سيما،‌در اتاق فرمان شبكه‌ي دو و بخش هاي ديگر جام جم بود به طوري كه در بخش‌هاي مختلف حضور سر زده‌ي وي در كنار اخبار انتخابات اعلام مي‌شد.

دعوت به شركت كردن در انتخابات توسط هنرمندان و چهره‌هاي ماندگار از همه شبكه‌ها از ديگر بخش‌هاي سيما در اين روز 27 خرداد ماه بود. طوري كه نظرات عزت‌الله انتظامي، لادن طباطبايي، محمدعلي كشاورز، حميد گودرزي، مهران مديري درباره‌ي لزوم شركت در انتخابات از شبكه يك پخش شد و همچنين گفتگو با پشت صحنه‌ي عوامل سريال «متهم گريخت» كه در شبكه‌ سوم در حال توليد است مهرانه مهين‌ترابي، سعيد آقاخاني و ديگر بازيگران اين مجموعه درباره انتخابات و علت لزوم حضور مردم و نيز عوامل پشت صحنه فيلم تلويزيوني «گل و تگرگ» از جمله كارگردان آن و مجيد مظفري يكي از بازيگران اين مجموعه در همين خصوص پخش شد.

گفتني است بازيگران سريال «جايزه بزرگ» هم كه در برنامه‌اي جداگانه مردم را به شركت در انتخابات دعوت مي‌كردند از شبكه دوم پخش شد.

حديث فولادوند تنها بازيگر زني بود كه در استوديوي شبكه تهران حاضر شد و با اشاره به استقبال پرشور مردم گفت: مردم با حضور خود نشان دادند كه پشتيبان دولت هستند پس دولت هم وظيفه پشتيباني دارد.

داريوش كاردان به همراه حسين رفيعي علاوه بر نقش هنرمندان بازيگر از مجريان پخش استوديوي شبكه سوم هم بودند.

بر اساس گزارش ايسنا، برنامه كودك هم از قافله انعكاس حضور مردم و تشويق و ترغيب آن‌ها به شرت در انتخابات عقب نماند و «عمو پورنگ» نيز در ابتداي برنامه با پوشش‌هاي مختلف اقوام ايراني سرودي راجع‌به ميهن اجرا كرد و پس از آن نيز شعر يك دفتر سفيده، ايرنو هر كي ديده / از باغ سرخ و سبزش يه يادگاري چيده را خواند.

عمو پورنگ درباره‌ي انتخابات و چگونگي انتخاب و اين كه كاغذ راي چيست را براي بچه‌ها توضيح ‌داد و سرود پرچم را اجرا كرد.

مجيد قناد هم با قلقلي در حسينيه ارشاد حاضر شد و گفتگوهايي را با راي اولي‌ها انجام داد.

بخش عمده‌اي از برنامه‌هاي شبكه‌هاي تلويزيوني به تصانيف و سرودهايي ملي و ميهني اختصاص داشت. طوري كه سرود «اي ايران اي مرز پرگهر»، «ايران ايران مرز عشق و وادي خوبان»، «با تو هستم اي وطن، اي خورشيد جاويد من» بارها و بارها از اين شبكه‌ها پخش شد.

همچنين سرود «وطن يعني پدر، مادر، نياكان» عصار و «يه شب مهتاب، باغ انگوري، باغ آلوچه» فرهاد علارغم اعتراض همسرش بارها پخش شد.

اي وطن من تو رو مي‌خوام قوم مردم يك رنگت/ ميهن عزيزم ايران / با درخش كاوياني، سبز دريا، سرخ لاله محكمي مثل دماوند وطنم تو بوي باران به شب ستاره باران وطنم ايران همه جاري به تنم ايران

بخش‌هايي از سرودهايي است كه از شبكه‌هاي پخش شد.

تبديل سرود معروف « يار دبستاني من» به «ياور ايراني من» در شب قبل از انتخابات از ديگر نكات قابل توجه است. اين سرود توليدي مركز فارس در سال 84 معرفي شد.

زيرنويس‌هايي هم كه در روز انتخابات بر صفحه تلويزيون ظاهر مي‌شد با رنگ و بويي توصيفي تحريك عرق ملي مردم را به شركت در انتخابات دعوت مي‌كرد و از جمله‌ي آن‌ها مي‌توان به ايران، تجلي عزم ملي، يك راي، يك گل، يك باغ، بهانه‌اي براي عشق ورزيدن به وطن، يك انتخاب ناب = حركت به سوي ايران آباد

انتخاب آزاد در ايران ، ارمغان شهيدان

يك بغل راي يك كهكشان عشق به وطن

يك راي، يك اراده، يك ملت،يك ايران

شركت در انتخابات تجلي حق مردم

ملت ايران توانا در يك انتخاب خوب

انتخابات رياست جمهوري بهترين فرصت براي شركت در انتخابات، اشاره كرد.

گفتني است كه شبكه‌ي چهارم نيز بعد از پخش تله تئاتر با عبدالرشيدي در لندن ارتباط مستقيمي برقرار كرد و او بطور تلفني با ظريف نماينده‌ي دايم جمهوري اسلامي در سازمان ملل در نيويورك راجع‌به استقبال ايرانيان اين شهر از انتخابات گفت‌وگو كرد. دانيالي، سفير ايران در دانمارك، نيز درباره‌ي حضور ايرانيان مقيم اين كشور در انتخابات صحبت كرد.

در اين برنامه به بحث راجع‌به برنامه‌ريزي در زمينه‌ي مساله‌ي سياست خارجي پرداخته و به گزارش سي‌ان‌ان از انتخابات كشورمان اشاره شد. همچنين سرود «اي گشته به مهر تو عجين جان و تن من» پخش سپس قسمت ديگري از سريال «پوآرو» پخش شد. ولي به علت روي آنتن رفتن ادامه‌ي برنامه روز انتخاب، قطع شد. در اين برنامه مجري به صحبت درباره‌ي حوزه مناسبات منطقه‌اي پرداخت و سپس با سيماي مركز قم ارتباط برقرار و گزارشي از راي دادن و سخنان مراجع تقليد پخش شد.

شبكه‌ي يك سيما ساعت 15 و 15 دقيقه اقدام به پخش فيلم تلويزيوني «مسافر» كرد كه براي نخستين بار و با موضوع انتخابات بر روي آنتن مي‌رفت. با پايان اين فيلم، ساعت 17 و 30 دقيقه ادامه‌ي برنامه «روز جمهور» روي آنتن رفت. در اين بخش قهرماني و جمشيدي، مجريان پخش بودند.گروه اجتماعي شبكه اول سيما با تمام قوا و در قالب برنامه «‌روز جمهور» كار خود را در ارتباط با انتخابات رياست جمهوري از دو ماه پيش آغاز كرده بود شب 26 خرداد ماه با اجراي فرزاد جمشيدي و رشيد‌پور، برنامه‌اي ديگر را بر روي آنتن برد.اين دو مجري تلويزيون كه بر نام نهادن روز انتخابات رياست جمهوري تحت عنوان «‌جشن ملي» تاكيد مي‌ورزيدند، گاه با رد و بدل كردن بيش از حد تعارفات سعي در گذراندن وقت برنامه داشتند.

برنامه‌هاي شبكه قرآن سيما نيز كه از صبح روز انتخابات از شبكه چهار سيما پخش شد، شامل برنامه «‌انتخابات اصلح» و ويژه برنامه زنده  « صبح اميد» مي‌شد.

تلويزيون در روز انتخابات رياست جمهوري نيز از پخش آگهي‌هاي بازرگاني دست برنداشت. البته برخي شركت‌ها و ارگان‌ها آگهي بازرگاني خود را متناسب با اين رويداد تنظيم كرده بودند.

مجموع برنامه‌هاي انتخاباتي صداوسيما موجب شد كه سيد محمد خاتمي رييس جمهور در اين روز نسبت به برنامه‌هاي بي‌طرفانه‌ي اين رسانه‌ي ملي، قدراني كند.

به گزارش ايسنا در حالي كه روز سوم تير ماه شاهد حضور ديگر مردم در پاي صندوق‌هاي راي هستيم، صداوسيما موج سوم تبليغات خود را آغاز كرده است و بنا به نظرسنجي داخلي خود از 12 هزار و 936 ايراني در 29 شهر به اين نتيجه دست يافته كه 90 درصد مخاطبان صداوسيما، برنامه‌هايشان را در حد زياد در اطلاع رساني و تشويق موثر دانسته‌اند.

/گزارش از: خبرنگاران سرويس تلويزيون و راديو ايسنا/

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha