/زمان رسيدگي به وضعيت اسفناك آثار باستاني فيروزآباد كي فرا ميرسد؟/ حفاظت از اين مجموعهي باستاني عزمي ملي ميطلبد تكميل مرمتهاي قلعه دختر بسيار ضروري است
دولت در حفاظت از ميراث فرهنگي كشور، به خصوص در حوزه استان فارس، با وجود آثاري عظيم و پراهميت چون فيروزآباد، پارساگارد، پارسه، بيشاپور و... برنامههايي در افق 20 ساله خود پيشبيني كند.
ناصر نوروززاده چگيني ـ باستانشناس ـ در گفت و گو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عنوان كرد: مجموعه بناهاي باستاني فيروزآباد به جهت اندازههايش و وجود عناصر كم نظيري چون كاخ، قلعه، پل، نقش برجسته و... داراي قابليتهاي فراواني براي ثبت در فهرست آثار جهاني است. به واقع اين شهر قديميترين و اولين يادگار ظهور ساسانيها در ايران است كه بيش از پنج قرن در ايران حكومت كردهاند. اين شهر در تاريخ ساساني داراي اهميت بسيار و بنيادي است. ارزشهاي ديگرش علاوه بر تك تك آثار، يكي از برترين نمونههاي معماري ايران در دوره ساساني و اواخر پارتي است.
وي افزود: البته اينها به جز دو نقش برجسته قديمي و تاريخي موجود در منطقه است. كاخ فيروز آباد خود به عنوان قديميترين نمونه كاخ ساساني نشان دهنده تحولات معماري در اين دوره است. اندروني و بيروني بناها و بركه آب طبيعي كه شاخصه معماري ايرانيها در انتخاب محلي براي ايجاد ابنيه تشريفاتي و مذهبي است، اهميت اين مجموعه چه به جهت كاربري و چه به جهت ارزشهاي فرهنگي و تاريخي بر كسي پوشيده نيست.
چگيني اظهار داشت: بخش عمدهاي از عرصه شهر فيروزآباد داراي مالك خصوصي است و هر چه زمان بيشتري از اين موضوع سپري ميشود، خريدن اين محدوده، آزادسازي و تخليه آن مشكلتر و صدماتي كه به محوطه وارد ميآيد، بيشتر خواهد شد.
وي افزود: پيش از انقلاب در اين عرصه زمينهاي كشاورزي به صورت ديم كشت ميشد و شخم محدود بود، اما به طريقي مجوز خط موتور آب در حول و حوش اين زمينها صادر شد و زمينها به كشت آبي تبديل شد و اين باعث زير و رو شدن بسياري از محيطهاي عرصه شد. با تمام مراقبتها به هر حال اين اتفاق ميافتد و به اين دليل به بخشي از اين آثار تاكنون صدمه وارد شده است.
وي همچنين بر لز وم تكميل مرمتها در كاخ فيروزآباد اشاره كرد و گفت: زمان رضا پهلوي عدهاي از قشقاييها در اين منطقه اسكان داده شده و حول و حوش آتشكده روستايي با همين نام را ايجاد كردند. سپس مسؤولان سازمان ميراث فرهنگي وقت اين مناطق را تخليه كرده و مردم را به سمت ديگري انتقال دادند. اما اين روستا همچنان داخل حريم كاخ است و روز به روز در حال بزرگ شدن و هر روز كه ميگذرد بر مشكلات جابهجايي هم از نظر اقتصادي و هم از نظر اجتماعي افزوده ميشود. چنانچه اگر اقدام عاملي در اين مورد از سوي مسؤولان انجام نگيرد، مشكلات عديدهاي را طي سالهاي آتي در محوطه خواهيم داشت.
اين مدرس دانشگاه در ادامه با اشاره به مرمتهاي دو بناي كاخ و قلعه عنوان كرد: پيش از انقلاب يك گروه سوييسي با به كار گرفتن باستان شناسان آلماني و مرمتگراني از كشور خود در صدد طراحي حفاظت در مرمت اين او بنا بر آمد. طراحيها انجام شد و با پيروزي انقلاب كار به صورت نيمه كاره باقي ماند و در واقع به اجرا نرسيد. اقداماتي حفاظتي و پيشگيرانه توسط اين گروه انجام شد اما از سرگيري اين عمليات و استحكام بخشيهايي حتما ضروري است و از جمله كارهايي است كه بايد در دستور كار سازمان به خصوص در قلعه دختر قرار گيرد.
چگيني افزود: رسيدگي به اين قلعه از آنجا كه بر روي ارتفاعات قرار دارد و از طرفي در منطقهاي زلزله خيز واقع است، بسيار فوريت دارد؛ چه، از نقايس ملي ماست كه بايد به عنوان يكي از قديميترين سازههاي جهان از آن حفاظت كنيم.
اين باستانشناس، پاسداري و حفاظت درست از آثار و محوطه هاي تاريخي مهم چون فيروزآباد را نيازمند عزمي ملي دانست و گفت: اهرمهاي قدرت در اين خصوص بسيار محدود است و بايد با حمايتهاي حقوقي، مالي و سياسي، هم از سوي مقامات مسؤول و هم از سوي مردم، بهخصوص مردم منطقه، آنها را مورد توجه مستمر عناصر متولي قرار دهيم. مردم ما بايد اهميت و ارزش اين آثار را بفهمند، بپذيرند و نسبت به آن متعصب و حساس باشند.
او همچنين اضافه كرد: به طور كلي استان فارس به جهت دارا بودن مجموعه آثار عظيم و پراهميت در اين حوزه، بايد از سوي مقامات سياسي، مقامات نظامي و انتظامي و افكار عمومي مورد توجهي مضاعف و ملي قرار گيرد و اين عده نسبت به گنجينه موجود در سرزمينشان مسؤوليت بيشتري احساس كنند. اين آثار متعلق به ايران جهان ايراني و ميراث بشري است. نبايد براي نفع محدود و روزمره خداي ناكرده ثروتهاي بزرگمان را از دست بدهيم.
چگيني در پايان تاكيد كرد: آزادسازي حريم درجه يك آثار كه البته شهر گور نيز شامل آن ميشود، بايد به صورت لايحهاي از سوي دولت همراه با بودجه كافي براي آن در آيد تا شايد بتوان معضلات اصلي حفاظت محوطهها را حل كرد. جايي كه وجود مالك خصوصي عملا تخريب آثار را باعث ميشود، بدون اين كه دسترسي مستقيم و بلافصلي براي حفاظت از بين آثار داشته و هيچ وجه قانوني هم از آن حمايت نكند، انجام اقدامي مناسب از سوي دولت و به صورت قانوني بسيار ضروري است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات