پژوهشگر باكويي در گفتوگو با ايسنا:
ايران قديم را از نسخههاي خطي شناخته بودم، ايران معاصر را هم شناختم
آيدا پاشايف گفت: در همايش ملي ايرانشناسي توانستم ايران معاصر را ببينم و آن را بهتر بشناسم.
اين پژوهشگر كه براي شركت در دومين همايش ملي ايرانشناسي و ارايه مقاله پژوهشي خود در زمينه نسخه و خط شناسي، از باكو (آذربايجان) به تهران سفر كرده است، در گفتوگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: من با تحقيقاتي كه كردهام ايران قديم را ميشناختم و از ايران معاصر هيچ خبري نداشتم و اكنون كه براي اين همايش آمدهام توانستم ايران معاصر را نيز ببينم و بشناسم.
او تصريح كرد: در اين همايش با خيلي از تحقيقات آشنا شدم؛ تحقيقاتي كه در زمينه نسخه شناسي و خط شناسي شده بود را مشاهده كردم و از چيزهايي كه نميدانستم باخبر شدم و اين براي من خيلي اهميت دارد.
وي افزود: نزديك به چهار پنج سال است كه در زمينه نسخه شناسي و خط شناسي فعاليت ميكنم و نسخهها و دست نوشتههاي ايراني را كه به زبانهاي فارسي، تركي و عربي در كشور ما نگهداري ميشود، خوب ميشناسم. اين دست نوشتهها به ما امكان شناخت ايران را داده است.
پاشايف با بيان اينكه اين همايش با كمي تاخير برپا شد؛ اما خيلي خوب بود، اظهار كرد: موضوع مقاله پژوهشي من در خصوص يك شاعر ترك زبان است كه در تبريز زندگي كرده و آثاري را به وجود آورده است. اين كار تحقيقي مرا براي اين همايش قبول كردند و در آن شركت كردم.
وي خاطرنشان كرد: اين همايش از نظر علمي خيلي حايز اهميت است و ما نيز در كشور خودمان از اين همايشها داريم و سعي ميكنيم پژوهشگراني را از ديگر كشورها دعوت كنيم؛ تا مبادله اطلاعات عملي داشته باشيم و هر كاري در اين زمينه بتوانيم، انجام مي دهيم.
كمال تبريزي :
خليج فارس، هميشه خليج فارس بوده و خواهد بود
موتورهاي جستجوگر در شبكه اينترنت هم، فقط خليج فارس را ميشناسند
كمال تبريزي معتقد است: بايد خيلي راحت و طبيعي به مسائل مطرح شده دربارهي خليج فارس پرداخت و زياد عصباني نشد.
اين كارگردان، در گفتوگو با خبرنگار هنري ايسنا، با بيان اينكه خليج فارس، هميشه خليج فارس بوده و از اين به بعد هم خواهد بود، تصريح كرد: افراد و جاهايي كه عكس اين قضيه را عنوان كردهاند آنقدر مهم نيستند كه بخواهيم براي اين موضوع بديهي، عكسالعمل زيادي نشان دهيم.
وي افزود: به نظر من بهترين شكل عكس العمل نشان دادن همين اتفاقي است كه در اينترنت ميافتد و افرادي كه مخالف اين موضوع هستند روي سايتي نظرات خود را اعلام ميكنند و اين خود به خود فراگير ميشود. الان وقتي به سايت جستجوگر گوگل مراجعه و نام خليج عربي را در بخش جستجوي آن بنويسيد، عنوان با اين مضمون ميآيد كه خليج عربي وجود ندارد، بايد دنبال خليج فارس بگرديد، فكر ميكنم در همين حد كافي باشد.
مدير شبكه اول سيما:
بايد نسبت به حفظ هويت تاريخي كشور حساس باشيم
مدير شبكه اول سيما گفت: همه، چه ايراني و چه غير ايراني بايد نسبت به حفظ هويت تاريخي كشور و منطقه حساس باشند. به ويژه ايرانيان كه ركن ركين تمدن ايراني ـ اسلامي ديروز بودند و امروز هم طلايهدار اين تمدنسازي هستند.
به گفته جعفري جلوه به جاست كه همگان در مورد اهداف نهفته در حركت تحريف نام «خليج فارس» متوجه بوده و نسبت به عواقب آن هوشيار باشند و اجازه چنين برنامهريزيهاي مرموزي را براي ايجاد تنازعات منطقهاي ندهند.
وي در گفتوگو با خبرنگار راديو و تلويزيون خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: تخريب چهرهاي از اتحاد مسلمانان، كاري است كه رسانههاي رقيب در دستور كار خود قرار دادهاند و كارهاي رسانههاي ملي در مقابل آنان، بيان واقعيت زيباي اين چهره است كه اگر به جهان عرضه شود، قطعا شفابخش بسياري از دردهاي بشر امروز و آرامش بخش بسياري از رنجها خواهد بود.
محمدرضا جعفري جلوه مدير شبكه اول سيما، اتفاقات و تبليغات جهاني اخير نسبت به منطقه استراتژيك خاورميانه را حادثهاي با اهداف نهفته و مرموز خواند و خاطرنشان كرد: قدرتهاي جهاني به زايش تمدني بالقوه از اين خطه و اين نقطه تاريخي ـ جغرافيايي كه مبتني بر خواستگاه هويتي ـ اسلامي، بومي و منطقهاي باشد، تمايل ندارند. آنها مايلند تمدن اسلامي كه در حال نشو و نماي دگر باره است، دچار آسيب، چالش، تضادهاي دروني و تاخير در زايش شود. چرا كه زمان به تعبيري كه آنها و خودشان بيان كردند، به نفع آنها نيست.
وي ادامه داد: آنها مايلند هويت طرف مقابل را دچار تفرقه و تشتت كرده و در اين منطقه و حوزه و تنازع داخلي ايجاد كنند. منطقه اسلامي نويد يك زايش عظيم فرهنگي، علمي و تمدني را به جهان ميدهد و هر بهانهاي كه بتواند منطقه را به خودش مشغول كند، از نظر آنها مطلوب است.
مدير شبكه اول سيما، اظهار كرد: صدا از جايي بر ميخيزد كه كاملا در خاستگاه خواست نظام سلطه قرار دارد و اشاره ميشود كه خطايي يا شايد سهوي صورت گرفته، لكن مساله اين نيست.
به اعتقاد جعفري جلوه، تعدي به هويت تاريخي منطقه و جابهجايي جعلي مرزها و نامها با قصد درگير كردن منطقه به خود، اتفاق ميافتد.
وي افزود: آنها ميخواهند منطقه خاورميانه، اداره را خود به عهده نگيرد. بلكه دچار كشمكشهايي باشد كه ديگران بتوانند آن را مديريت كنند.
مدير شبكه اول سيما با اشاره به جريان زرسالار قدرت طلبي كه در شركتهاي چند مليتي تعريف ميشود و نمود دارد، در پايان متذكر شد: اين جريان استعداد منطقه را به لحاظ بازار توليد و مصرف آرزو ميكند و مايل است كه اين استعداد عظيم منطقه را براي يك جهش توسعهاي در اختيار بگيرد. لذا از اين ميان بحث نامهاي جعلي براي «خليج فارس» پديد ميآيد.
ايران كلباسي در گفتوگو با ايسنا:
تلاش عربها براي خدشهدار كردن هويت خليج فارس بيهوده است
خليج فارس هميشه خليج فارس است
يك زبان شناس معتقد است: خليج فارس هميشه خليج فارس است. بوده، هست و خواهد ماند.
ايران كلباسي كه در دومين همايش ملي ايران شناسي حضور يافته بود در ادامه به خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: تلاش عربها براي خدشه دار كردن هويت خليج فارس تلاشي بيهوده است. اين مسائل به نظرم سياسي بوده كه در همه زمينه ها هست. هر كس مختصري عقل داشته باشد، مي فهمد اين امور بازي هاي سياسي است كه در همه موارد اين صحبت ها مي شود؛ اما به نظرم اين مسائل باعث عوض شدن نام خليج فارس و هويت آن نخواهد شد/ ايراني ها اين مساله را به هيچ عنوان نخواهند پذيرفت و به شدت مخالف تحريف نام آن هستند.
وي تصريح كرد: ما براي حفظ هويت خود ابتدا بايد زبانمان را حفظ كنيم و با گردآوري گويش ها كه به هويت ما شكل مي دهد و آن را تقويت مي كند، مواريث ملي خود را حفظ كنيم.
احمد اقتداري در گفتوگو با ايسنا:
خليج فارس يكي از مواريث مسلم ايرانيان است
احمد اقتداري مي گويد: يكي از اجزاي هزارگانه ميراث ملي ما خليج فارس است.
اين پژوهشگر كه در دومين همايش ملي ايران شناسي حضور داشت در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) تصريح كرد: يكي از مواريث مسلم ايران، كلمه پارس، درياي پارس و خليج فارس است. متاسفانه در دوران اخير يعني از اواخر قاجاريه به اين طرف بر سر اختلافي كه ما و انگليسي ها بر سر بحرين و اختلافي كه ما و شيوخ عرب داشتيم سعي كردند كه بگويند خليج فارس خليج ... است و سه جزيره تنب كوچك و تنب بزرگ و ابوموسي متعلق به اعراب و شارجه و راسالخيمه است.
وي يادآوري كرد: قبل از انقلاب عربها اصطلاح ژاندارم منطقه را براي شاه پهلوي گذاشته بودند كه ميخواهد اعراب را به نفع اسراييل از بين ببرد، به هيمن دليل سعي كردند اولا آمريكا با عربستان متحد شود و فرانسه با آنها قرار داد نظامي بست و اينك در دوحه كه پايتخت قطر است، آمريكايي ها عراق را مي زنند؛ يعني اعراب ميخواهند ما را به وسيله آمريكايي ها محاصره كنند.
اقتداري ادامه داد: زماني كه براي اولين با رنام خليج ... آمد زمان جنگ كانال سوئز بود كه جمال عبدالناصر در نيمه فتحي كه عليه اسراييل داشت، اين نام را عنوان كرد. ما از آن به بعد ترتيبي داديم كه اين كلمه بايد حفظ شود. صدام حسين به سازمان ملل شكايت كرد كه ايران سه جزيره عرب را گرفته؛ در حاليكه شاه ايران به ضرورت سياسي و به اعتقاد من گناه نابخشنودني، بحرين را از ايران جداكرد.
وي افزود: عربها از ما تمدن گرفتند، حالا مي خواهند بهانه هايي به دست آمريكا و اسراييل دهند. پس جوانان بايد سعي كنند اين ميراث ملي يعني نام درياي پارس هميشه حفظ شود.
مدير گروه تلويزيون بسيج:
ويژه برنامهي«خليج فارس» را با قالبي ماندگار توليد خواهيم كرد
« هر گونه تجاوز به امنيت، حيثيت، فرهنگ، دين و انديشه و مردم از نظر ما پسنديده نيست و با آن مقابله ميكنيم و به عنوان فعال فرهنگي از طريق گروه بسيج تلويزيون مخالفت خود را، با برنامهسازي و حتي مبارزه در شرايط ديگر اعلام ميكنيم.»
مدير گروه تلويزيون بسيج در گفتوگو با خبرنگار راديو و تلويزيون ايسنا، ادامه داد: براي هيچ ايراني مسلمان و هر دين ديگر، پسنديده نيست كه كشورش مورد تجاوز قرار بگيرد.
عظيمي گفت: تقويت وطن دوستي در مردم، يكي از ارزشهايي است كه ما روي آن تاكيد داريم.
وي با بيان اين كه در زماني كه عدهاي با دشمني و جهل نام «خليج فارس» را تحريف ميكنند، صداوسيماي ايران در چند ويژه برنامه در قالب برنامههاي نمايشي و هم برنامه سياسي به آگاهسازي افكار عمومي پرداخته است، افزود: اما در شرايطي كه سايتهاي اينترنتي برون مرزي براي دفاع از نام خليج فارس تلاش ميكنند، رسانهي ملي بايد بيشتر به اين مساله بپردازد.
مدير گروه تلويزيون بسيج همچنين گفت: دفاع از هويت ملي و تبيين آن بايد به صورت يك كار مدت دار در برنامههاي فرهنگي سازمان قرار گيرد و بخش قابل توجهي از آن بايد به وطن دوستي و حب وطن بيانجامد.
وي با بيان اين كه در زمان امروز، مليگرايي همراه با حفظ دينداري است. دربارهي برنامههاي اين بخش از تلويزيون گفت: برنامههاي ما اساسا توليدي است و روتين نيست. بنابراين كارهاي ما به روز امكان بروز ندارد و سعي داريم در سياستمان به كاري بپردازيم كه در زمان كهنه نشود و بحث حفظ نام «خليج فارس» را با برنامهاي ماندگار توليد خواهيم كرد.
وي با بيان اين كه اگر لازم باشد برنامهي به روز نيز براي تلويزيون توليد خواهند كرد، گفت: براي هيچ ايراني چه مسلمان و چه غير مسلمان تجاوز به كشور، تحت هر عنواني پسنديده نيست. در بسيج نيز ما سابقهاي داريم كه نشانههاي آن را در قبل از جنگ و دوران جنگ و بعد از ديدهايد و مبارزه و خورد كردن دندان صدام نيز از رشادتهاي بسيج و مردم ايران است.
اميرحسين ذكرگو در گفتوگو با ايسنا:
معرفتمان نسبت به فرهنگمان بايد بالاتر رود
نقشههاي تاريخي خليج فارس سند محكمي است
نميتوان مبناي كار را اين قرار داد كه يك عده چه ميكنند و ما عكسالعملي عمل كنيم.
اميرحسين ذكرگو - پژوهشگر ـ كه در دومين همايش ملي ايرانشناسي حضور داشت، با بيان مطلب بالا در ادامه به خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: بايد معرفتمان نسبت به فرهنگ خودمان بالا رود و كيفيت طرح مقولات، مقالات، فيلم و كتابها به صورت مستند و به زبانهاي بينالمللي باشد. اين امر آرام آرام جاي خود را ميان علماي بينالمللي باز كرده و همان وظيفهاي را كه ميخواهيم انجام ميدهد.
اين پژوهشگر درباره فارس بودن خليج فارس تصريح كرد: اينك كار بسيار خوبي انجام دادهاند كه نقشههاي تاريخي مربوط به خليج فارس را جمعآوري كردهاند. وقتي چيزي مستند و به اين محكمي ارايه دهيد، يك محقق آمريكايي، اروپايي و... دون شان خود ميداند كه غير علمي عمل كند. با چنين اسناد محكمي آرام آرام درز اين حرفها گرفته ميشود.
وي تحقيقات و اقدامات انجام شده براي حفظ مواريث ملي و فرهنگي را كافي دانست و متذكر شد: با تحقيقاتي كه در اين زمينه صورت ميگيرد، در حفظ اين مواريث تلاش خواهيم كرد.
رجبعلي لباف خانيكي در گفتوگو با ايسنا:
بايد بنيادهاي فكري و فرهنگي خود را در برابر غلط اندازيها تقويت كنيم
رجبعلي لباف خانيكي گفت: عدهاي با فرافكني و غلط اندازي ميخواهند تا در يك ملت نسبت به ماهيت، گذشته و تاريخشان شك ايجاد كنند؛ ولي ما بايد با بنيادهاي فكري و فرهنگي خود را در برابر اين عمل تقويت كنيم.
معاون پژوهشي اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان خراسان رضوي در گفتوگو با خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: براساس مطالعات باستانشناسي سرزميني به نام فلات ايران و محدودهاي از قارهي آسيا از مشتركات فرهنگي خاصي برخوردار بوده است كه اين مشتراكات از طرفي به آسياي ميانه و قسمتهاي غربي افغانستان و خود اين كشور، از سويي به نواحي غرب پاكستان و از جنوب به درياي آزاد محدود ميشود و از طرف غرب نيز حتا خود بينالنهرين را نيز شامل ميشود.
وي ادامه داد: خليج فارس از قديميترين ايام جزو اين سرزمين بوده است و از نظر تاريخي و باستانشناسي شكي در اين مطلب نيست. لذا نميتوان آن را از اين محدودهي جغرافيايي جدا كرد و نام جديدي بر آن گذاشت. در زماني كه ما پايتخت ساسانيان را در بينالنهرين يا عراق كنوني داشتيم خليج فارس را هم داشتيم؛ اكنون چگونه ميشود نام ديگري بر خليج فارس گذاشت.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي نيشابور اظهار داشت: اين مشغوليتهايي كه در ايران ايجاد ميكنند هشدارهايي هستند كه بايد در هوشيارانه بر روي بنيادهاي فكري و فرهنگي خود تكيه كنيم و گذشته، تاريخ ارزشهاي فرهنگي خود را بشناسيم. از سوي ديگر، كشورهاي عربي و همسايگان ما بايد بدانند كه نميتوانند جايي را مانند ايران پيدا كنند كه در داخل مرزهاي خود در طول بيش از سه يا چهار هزار سال گذشته همواره ايران باقي مانده باشد؛ اين مسالهي كوچكي نيست و اگر دقت كنيم درمييابيم كه ديگر كشورها در طول تاريخ دست به دست شده يا روي آنها بازي شده است.
وي اضافه كرد: وقتي ديگران اين موقعيت ايران را ميبينند ميخواهند اين كشور را از تكيهگاه قوي فرهنگي و تاريخي كه دارد دور و متزلزل كنند.
ابوالحسن نجفي در گفتوگو با ايسنا:
بايد از مساله خليج فارس دفاع كنيم؛ نبايد كوتاه بياييم
ابوالحسن نجفي درباره ضرورت و راههاي حفظ هويت تاريخي ايران گفت: بايد هويت تاريخي حفظ شود و اين بديهي است. ما بايد حتما حساسيت و اعتراض خود را در برابر تحريفها نشان دهيم. هر چند كه دوباره اين مساله ادامه خواهد داشت و تا كي ميخواهد حل شود، خدا ميداند به هر حال ما نبايد كوتاه بياييم.
اين مترجم برجسته و پيشكسوت كشور در گفتؤگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،
متذكر شد: از مساله خليج فارس بايد دفاع كنيم؛ ولي جاي تعجب است كه دوستان عرب ما حتا در اين مورد به خلاف ما نظر ميدهند و درباره سه جزيره هم نظر اشتباه ميدهند و معتقدم ما كوتاهي كردهايم؛ چون ما شواهد و مدارك بسياري داشتهايم كه ميتوانستيم در طول اين مدت به جد آنها را مطرح كنيم و حق خود را بگيريم.
حسن شهرستاني در گفتوگو با ايسنا:
همه مجامع علمي و فرهنگي در برابر تحريفهاي تاريخ عكسالعمل نشان دهند
سكوت در برابر تحريف تاريخ ايران، به هيچ وجه جايز نيست و همه مجامع علمي، فرهنگي و سياسي ـ بايد ـ متناسب با وظيفه خود عكسالعمل نشان دهند.
حسن شهرستاني ـ عضو هيات عملي دانشگاه هنر ـ اين مطلب را در حاشيهي همايش ملي ايران شناسي در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد و افزود: برخي از تغيير نامها يا تحريفهاي تاريخي دربارهي ايران، سياسي هستند و هيچ پشتوانه علمي و تحقيقي ندارند؛ مثلا در مورد نام خليج فارس، اسناد تاريخي تثبيت شدهاي وجود دارد.
وي هرچند وقت يك بار چنين مسايلي مطرح ميشود به نظر ميرسد اين مسايل به بحران هاي سياسي منطقه مربوط است و هرگاه در دولتهاي بزرگ دچلر بحران در منطقه ميشوند براي گلآلود كردن فضا اين مسايل را مطرح ميكنند.
وي ادامه داد: طرح چنين مسايلي مانند موضوع خليج فارس ميتواند براي ايجاد تفرقه درميان دولتهاي خاورميانه كه برادرانه با يكديگر هستند نيز طرح شود. والا اصلا نيازي به اثبات نام خليج فارس نيست چون هيچ كس درباره ترديد ندارد دراين رابطه اسناد تاريخي كه حتي در كشورهاي عربي نيز وجود دارند گواه اين مساله هستند.
ژاله آموزگار در گفتوگو با ايسنا:
خليج فارس در طول هزارههاي متمادي خليج فترس بوده است
ضرورت دارد كه زبان فارسي حفظ شود. بايد زبان فارسي را باور كنيم.
ژاله آموزگار ـ استاد دانشگاه تهران ـ در گفتوگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در حاشيه دومين همايش ملي ايرانشناسي افزود: بايد باور كنيم كه زبان فارسي زباني قوي است و ميتواند كه هر نوع كلامي را بگويد. زبان فارسي امتحان خود را پس داده و قبلا اين را نشان داده است. اين ما هستيم كه مرتب به زبان فارسي نقص ميدهيم و ميگوييم فلسفه نداريم؛ در حاليكه داريم.
آموزگار درباره مساله خليج فارس هم متذكر شد: خليج فارس معلوم است كه خليج فارس است و مگر ميشود غير از اين باشد؟ در طي قرون متمادي خليج فارس بوده است و صحبت خليج فارس صحبت هزارههاست.
كارشناس ارشد مركز اطلاعات سازمان ملل در تهران:
هيچ سندي در سازمان ملل وجود ندارد كه به خليج فارس نامي ديگر داده باشد
در سازمان ملل هيچ سند و مدركي وجود ندارد كه به خليج فارس نامي ديگر نهاده باشد.
محمد رجايي مقدم، كارشناس ارشد مركز اطلاعات سازمان ملل در تهران در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: سازمان ملل در تمام اسناد و مداركش واژه خليج فارس را به كار ميبرد و رسم اين واژه را قبول دارد و هيچ واژه ديگري به كار نميبرد.
وي ادامه داد: سازمان ملل همواره واژه Persian Golf را به كار برده و در تمام اسناد مجمع عمومي، شوراي امنيت، شوراي اقتصادي اجتماعي اركان مختلف، آژانسهاي وابسته به سازمان ملل تصويب شده كه فقط واژه خليج فارس ( Persian Golf ) به كار برده شود.
اين كارشناس تاكيد كرد: هيچ سندي در اسناد و مدارك سازمان ملل وجود ندارد كه اشارهاي به اين آب يا خليج شود كه اسمي ديگر براي آن به كار برده باشد و فقط خليج فارس است.
همچنين در اسناد سازمان ملل كه در آنها اشاره به كشورهاي ساحلي اين درياي جنوب ايران شده بحرين، عراق، عمان، قطر، ايران، عربستان، امارات به عنوان كشورهاي ساحلي “خليج فارس“ ياد شده است كه از ديگر اين اسناد كه از اين خليج به عنوان خليج فارس نام برده ميتوان سند حقوق بشر سازمان ملل را نام برد.
جليل تجليل در گفتوگو با ايسنا:
رشتههاي ايرانشناسي و ادبيات فارسي كانون فرهنگ جهاني است
استاد ادبيات دانشگاه تهران گفت: در سطوح بالا لازم است به زبان فارسي و فرهنگ آن توجه شود تا به اوج عظمتهاي فرهنگ ايراني وقوف حاصل گردد.
جليل تجليل در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در حاشيه دومين همايش بينالمللي ايرانشناسي اضافه كرد: شعر و نثر زبان فارسي سراسر نمايش عظمتها و ريشهداري قوميتها از آيين و عقايد، رسوم و باورها و عرفان و هنر كه فردوسي، سعدي، حافظ، سنايي، خاقاني، نظامي، جامي، ملكاشعرا بهار، اديبالممالك فراهاني و شهريار و صدها نامدار همه كشتيبانان و پشتيبانان اين فرهنگ بوده و هستند، الان هم سروش كلام جاوداني فردوسي گوش نواز است؛ از شرق و غرب عالم.
تجليل عنوان كرد: در ايران رشته ايرانشناسي و ادبيات فارسي كانون فرهنگ جهاني است و همه دپارتمانهاي فرهنگي به اينجا وصل ميشود. ادبيات فارسي را ما صادر ميكنيم، وارد نكردهايم.
مهدي نوريان در گفتوگو با ايسنا:
زبان و ادبيات فارسي افتخار ماست
تنها چيزي كه ما ميتوانيم به دنيا عرضه كنيم و بگوييم با آن، هستيم، ادبيات فارسي است.
مهدي نوريان ـ استاد دانشگاه اصفهان ـ در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: اين واقعيت است؛ چون ما فعلا از لحاظ تكنوروژي حرفي براي گفتن نداريم.
نوريان افزود: ميتوانيم بگوييم ما ملتي هستيم كه فردوسي، مولانا، سعدي و... داريم و خود اين مجموعه سهم بزرگي براي ما در تمدن بشري به وجود ميآورد و هر كوششي در جهت حفظ اين آثار بنماييم، كم است.
وي با اشاره به مقاله ارايه شدهاش در دومين همايش بينالمللي ايرانشناسي با عنوان پرشيا گفت: عدهاي تصور ميكند كه پرشيا با فارسي Languge جداست و فارسي Languege امروز ديگر تمام شده است؛ در حاليكه اين زباني است كه نويسندگان معاصري چون محمود دولتآبادي، جلال آل احمد و هوشنگ گلشيري به آن مينويسند.
نوريان درباره مساله خليج فارس گفت: ميگويند حرمت امامزاده را در درجه اول بايد متولي امامزاده نگه دارد. ما اگر خودمان حساسيت نشان بدهيم ديگران به خود اجازه نميدهند هر چيزي را به زبان بياورند. ما نژادپرست نيستيم؛ ولي هيچ دليلي هم ندارد كه ميراث ارزندهاي كه به ما رسيده است را قدرنشناس باشيم و به آن افتخار نكنيم. درباره خليج فارس نبايد كوتاه آمد و دولت بايد رسما اعتراض و از حقمان دفاع كند.
رسول جعفريان در گفتوگو با ايسنا:
با شناختن هويت واقعي خود جاي پاي خود را ميتوانيم محكمتر كنيم
دكتر رسول جعفريان اظهار داشت: مشكل ما اين است كه نميتوانيم حرفمان را خوب و درست بزنيم.
عضو هيات علمي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در حاشيه دومين همايش ملي ايرانشناسي، با بيان اينكه اگر ما حرف درستي بزنيم گوش شنوايي براي آن در عالم وجود دارد و تحريمها و تهديدها هم نميتواند مشكلي ايجاد كند، در عين حال گفت: الان دشمنان ما نميتوانند در مقابل حيقت مقاومت كنند.
وي تصريح كرد: ملت ايران، ملت با هويتي است و ميراثهاي ما، چه بخواهيم و چه نخواهيم، در هويت فعلي ما وجود دارد.
جعفريان افزود: اگر ميراثهاي خودمان را نشناسيم، محيط اطراف و داشتهاي خودمان را نشناختهايم و اگر اينها را بشناسيم، بهتر ميتوانيم عمل بكنيم و جاي پاي خودمان را در جاي محكمي بگذاريم، پس چارهاي جز شناختن و واقف شدن به هويت خودمان نداريم و در رفتارهاي آينده خودمان با ملاحظه آن عمل كنيم.
وي تاكيد كرد: در كارهاي علمي و تحقيقاتي از افراط و تفريط بايد پرهيز كرد و در كارهاي هنري هويت را شناساند؛ چون تحقيقاتي كه ميشود به دست جوانان نميرسد و كارهاي هنري بايد مبتني بر كارهاي تحقيقاتي باشد و نبايد صورت نژادپرستي، خودبيني و كبر و غرور داشته و با داد و ستد جهاني به لحاظ فرهنگي منافاتي داشته باشد.
رييس دانشكده هنر دانشگاه تربيت مدرس در گفتوگو با ايسنا:
مخدوش كردن هويت ملي با هدف بيانگيزه كردن ملتها صورت ميگيرد
رييس دانشكده هنر دانشگاه تربيت مدرس، مخدوش كردن هويت و تاريخ ايران را در جهت بيانگيزه كردن يك ملت ارزيابي كرد.
محمدرضا پورجعفر در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: هر كس احساس تعلقي به جامعه خود دارد كه اين احساس هويت آن فرد را شكل ميدهد. هر گاه اين هويت تخريب شود، انسانها دچار بيتفاوتي ميشوند و در اين هنگام است كه ميتوان در ذهن آنها رخنه كرد. مردمي كه در اين وضعيت گرفتار شدند، ديگر برايشان تفاوت نميكند كه مثلا خليج فارس نام ديگري داشته باشد و اين آغاز نابودي يك ملت است.
وي گفت: اگر جامعهاي دچار بيتفاوتي شود قدرتهاي بزرگ براي نفوذ در ميان آنها با مقابله اجتماعي روبهرو نميشوند، بنابراين براي جلوگيري از چنين وضعيتي، بايد به توسعه فرهنگ بومي در روند جهاني شدن توجه كرد. در اين راستا نيز بايد فرهنگيهاي بومي دنياپسند را به جهان معرفي كنيم.
او در پايان افزود: ما با تلقي و تفكرات گذشته خود در دوران كنوني زندگي ميكنيم؛ درحالي كه اين روند بايد اصلاح شود. به علاوه، بايد به رسانهها و گسترش و تاثير آنها در دنياي كنوني توجه ويژه داشته باشيم.
پناهي سمناني:
هيچگاه نميتوان واقعيتهاي تاريخي ايران را مخدوش كرد؛ ازجمله خليج فارس را
تغيير نام خليج فارس چيزي است كه با واقعيتهاي تاريخي تفاوت دارد و هيچگاه نميتوان اين مقولهي نيرومند تاريخي را مخدوش كرد.
سيداحمد پناهي سمناني ـ محقق فرهنگ عامه ـ كه در حاشيه همايش ملي ايرانشناسي با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفتوگو ميكرد، با بيان اين مطلب افزود: زماني كه برخي زيركانه براي تغيير نام خليج فارس كوشش ميكردند، كشور ما تلاش خوبي در جهت مبارزه با آنها نكرد؛ ولي اين دليل نميشود كه فكر كنيم ميتوان اين مقولهي پيوندخورده با تاريخ اين كشور را مخدوش كرد.
وي با بيان اينكه هويت هيچ قومي را نميتوان مخدوش كرد، گفت: از زمان حمله اسكندر يا اقوام مغول به ايران همواره براي مخدوش كردن هويت ايراني تلاش شده است؛ ولي هيچ كدام از اين تلاشها موفق نبودهاند. كشورهايي چون افغانستان و پاكستان در قلمرو فرهنگ ايران قرار دارند و نميتوانند خود را از اين قلمرو خارج كنند. اين مناطق هويت تازهاي براي خود دارند و براي پيدا كردن هويت خود نيز تلاش ميكنند.
رجبعلي لباف خانيكي در گفتوگو با ايسنا:
بايد بنيادهاي فكري و فرهنگي خود را در برابر غلط اندازيها تقويت كنيم
رجبعلي لباف خانيكي گفت: عدهاي با فرافكني و غلط اندازي ميخواهند تا در يك ملت نسبت به ماهيت، گذشته و تاريخشان شك ايجاد كنند؛ ولي ما بايد با بنيادهاي فكري و فرهنگي خود را در برابر اين عمل تقويت كنيم.
معاون پژوهشي اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان خراسان رضوي در گفتوگو با خبرنگار بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: براساس مطالعات باستانشناسي سرزميني به نام فلات ايران و محدودهاي از قارهي آسيا از مشتركات فرهنگي خاصي برخوردار بوده است كه اين مشتراكات از طرفي به آسياي ميانه و قسمتهاي غربي افغانستان و خود اين كشور، از سويي به نواحي غرب پاكستان و از جنوب به درياي آزاد محدود ميشود و از طرف غرب نيز حتا خود بينالنهرين را نيز شامل ميشود.
وي ادامه داد: خليج فارس از قديميترين ايام جزو اين سرزمين بوده است و از نظر تاريخي و باستانشناسي شكي در اين مطلب نيست. لذا نميتوان آن را از اين محدودهي جغرافيايي جدا كرد و نام جديدي بر آن گذاشت. در زماني كه ما پايتخت ساسانيان را در بينالنهرين يا عراق كنوني داشتيم خليج فارس را هم داشتيم؛ اكنون چگونه ميشود نام ديگري بر خليج فارس گذاشت.
مدير پايگاه ميراث فرهنگي نيشابور اظهار داشت: اين مشغوليتهايي كه در ايران ايجاد ميكنند هشدارهايي هستند كه بايد در هوشيارانه بر روي بنيادهاي فكري و فرهنگي خود تكيه كنيم و گذشته، تاريخ ارزشهاي فرهنگي خود را بشناسيم. از سوي ديگر، كشورهاي عربي و همسايگان ما بايد بدانند كه نميتوانند جايي را مانند ايران پيدا كنند كه در داخل مرزهاي خود در طول بيش از سه يا چهار هزار سال گذشته همواره ايران باقي مانده باشد؛ اين مسالهي كوچكي نيست و اگر دقت كنيم درمييابيم كه ديگر كشورها در طول تاريخ دست به دست شده يا روي آنها بازي شده است.
وي اضافه كرد: وقتي ديگران اين موقعيت ايران را ميبينند ميخواهند اين كشور را از تكيهگاه قوي فرهنگي و تاريخي كه دارد دور و متزلزل كنند.
صادق همايوني در گفتوگو با ايسنا:
هوشيارانه و با معرفي هويت ايراني بايد تفكرات مخدوشكننده را خنثا كرد
بايد هوشيارانه با معرفي كردن هويت خود در پي خنثا كردن طرز تفكري باشيم كه به دنبال مخدوش كردن هويت ايراني است.
صادق همايوني - پژوهشگر فرهنگ عامه - اين مطلب را در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) و در حاشيه دومين همايش ملي ايرانشناسي بيان كرد.
وي گفت: اين گونه جوسازي ها كه درباره هويت ايراني مي شود بيشتر جنبه سياسي دارد؛ لذا بايد در كل جامعه، طرز تفكري كه در پي تخريب هويت ايراني باشد را از ميان برد و مخصوصا كوشش شود تا فرزندان ايران با علاقه، آيينها
، عقايد، آداب و رسوم و شيوه زندگي گذشتگان را بشناسند.
او تاكيد كرد كه تفاوت كشور ما و ملت ها تنها در هويت آن هاست و همه چيز را جز هويت يك ملت مي توان از روش هاي مختلف به دست آورد؛ چرا كه هويت هر كشوري در تاريخ، فرهنگ، گذشته و كل حوادث يك جامعه ريشه دارد.
يك كارشناس گردشگري:
تثبيت حاكميت ايران در خليج فارس با انجام تبليغات گردشگري امكانپذير است
يك كارشناس گردشگري گفت: با توجه به تخصيص بخش اعظم خدمات گردشگري به تبليغات، تثبيت حاكميت اجتماعي ايران در منطقه خليج فارس با انجام تبليغات در زمينهي گردشگري امكانپذير است.
پيام مهستي در گفتوگو با خبرنگار گردشگري ايسنا، با اشاره به مطالب بالا افزود: از ديدگاه سياسي جايگاه و ثبات ايران در خليج فارس مستحكم است؛ ولي از ديدگاه اجتماعي به شدت نيازمند تبليغات در اين زمينه است.
وي با تاكيد بر تواناييهاي بالقوه ايران در تثبيت حاكميت اجتماعي خود در ايران، دربارهي اقدامات قابل انجام در اين زمينه گفت: ميتوان در تمام كشورهاي جنوبي حاشيهي خليج فارس آژانسهاي خدمات مسافرتي تاسيس و خطوط هوايي خود را نسبت به همه اين كشورهاي گسترش دهيم. همچنين در بروشورها و نقشههاي چاپ شده براي گردشگران، نام خليج فارس را منعكس كنيم.
اين استاد دانشگاه افزود: آژانسهاي مسافرتي ميتوانند تورهاي خليج فارس برگزار كنند و گردشگران را با سابقهي تاريخي و جاذبههاي گردشگري شهرهاي حاشيه شمال خليج فارس آشنا كنند.
وي با اشار به فعاليت خطوط هوايي خليج در كشورهاي عربي اظهار كرد: ايران نيز ميتواند با راهانداي خطوط هوايي خليج فارس ضمن ايجاد ارتباط بين كشورهاي شمال و جنوب اين منطقه، تبليغات گستردهاي را در زمينهي ايراني بودن اين خليج انجام دهد.
اين كارشناس گردشگري، تاسيس شبكه تلويزيوني خليج فارس را يكي ديگر از راههاي تثبيت حاكميت اجتماعي ايران در اين منطقه دانست و تصريح كرد: ميتوان با كمك سرمايهداران ايراني ساكن در دبي كه عرق ملي نيز دارند، چنين شبكهيي را راهاندازي و برنامههايي مطابق سليقهي مخاطبان كشورهاي شمال و جنوب خليج فارس پخش كرد.
مهستي در مورد نقش كارشناسان در معرفي هويت ايراني خليج فارس اظهار كرد: هركدام از كارشناسان و مسوولان گردشگري ميتوانن ايدههايي را ارائه و آنها را عملي كنند. به اين ترتيب حاكميت ايران در منطقه صد در صد تثبيت ميشود.
ابراهيم پورفرج:
اقدام اخير موسسهي نشنال جئوگرافيك تحريف اصالت تاريخي ايران بود
ابراهيم پورفرج گفت: اقدام اخير موسسهي نشنال جئوگرافيك در تغيير نام خليج فارس تحريف اصالت تاريخي ايران بود.
رئيس جامعهي تخصصي تورگردانان در گفتوگو با خبرنگار ايسنا اظهار داشت: واضح و روشن است كه هدف نهايي اقدامات اخير عليه كشور، تحريف هويت تاريخي و فرهنگي ايران است كه در نهايت همگي با شكست مواجه ميشوند؛ چراكه هويت تاريخي ايران تحريف شدني نيست.
وي افزود: مهمترين راهكار براي مقابله با چنين حوادثي بيش از هر چيز، اغناي فرهنگي و تبليغاتي مجامع بينالمللي نسبت به پيشينهي فرهنگي و تاريخي كشور است.
پورفرج تاكيد كرد: مسوولان ميراث فرهنگي و گردشگري به عنوان متوليان حفاظت از هويت تاريخي كشور بايد سايتهاي اطلاعرساني بينالمللي را با اطلاعات درست و مستندات تاريخي در خصوص ايران اشباع كنند.
رئيس جامعهي تخصصي تورگردانان چاپ نقشههاي ايران به زبانهاي مختلف را در تبيين اصالت تاريخي كشور ضروري دانست و گفت: با فراهم شدن توسعهي صنعت گردشگري و حضور ايران در كشورهاي مختلف آسيايي و اروپايي و شركت در نمايشگاههاي مختلف، چاپ نقشههاي دقيق و تدوين اين اطلاعات توسط محققين ايراني و انتشار آن دراين كشور، بسترهاي فرهنگي و تبليغاتي مناسب براي آشنايي گردشگران به طور مستقيم با ايران فراهم ميشود.
انتهاي پيام
نظرات