• سه‌شنبه / ۱ دی ۱۳۸۳ / ۱۷:۵۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 8310-00532
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

/چو ايران نباشد تن من مباد/3/ «لزوم و راه‌هاي حفاظت از هويت تاريخي كشور» ديدگاه‌هاي انوري، قريب، رواقي، صادقي، رستگار فسايي، بلوك‌باشي، مرزبان، شمقدري و...

/چو ايران نباشد تن من مباد/3/
«لزوم و راه‌هاي حفاظت از هويت تاريخي كشور»
ديدگاه‌هاي انوري، قريب، رواقي، صادقي، رستگار فسايي، بلوك‌باشي، مرزبان، شمقدري و...

دهه‌ي 60 براي تمام وفاداران به دين و ميهن، دهه‌اي فراموش نشدني است. حماسه‌ي هشت سال شعور و شور و ايستادگي آحاد ملت فداكار، بوم و برمان را و تاريخ و هويتمان را از لوث وجود ناپاكان عنود و اجنبي، مصون و پاك ساخت.

اينك سال‌ها پس از دفاع مقدس، هويت تاريخي ايران عزيز در معرض تعدي همان حراميان ديروز قرار گرفته است و باز نوبت يكايك ما است كه به سهم خود، حريم تاريخ، تمدن و فرهنگ ايران اسلامي را پاس داريم.

خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت‌وگوهايي در اين زمينه انجام داده است كه در پي مي‌آيد:


يك استاد دانشگاه:

پيامبر گرامي اسلام (ص) نيز نام «خليج فارس» را به‌كار برده‌اند

چهارمين جلسه از سلسله جلسات هفتگي “دغدغه‌هاي ايران امروز“ با موضوع “‌خليج‌فارس و 2200 سال هويت ايراني“ در دانشكده علوم انساني و اجتماعي دانشگاه تبريز برگزار شد.

به گزارش بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر جليل نائبيان ـ ‌استاد تاريخ دانشگاه تبريز و كارشناس مسائل خاورميانه ـ در اين جلسه عنوان كرد كه طبق اسناد تاريخي، پيامبر گرامي اسلام، حضرت محمد مصطفي (صلوات‌الله و سلامه عليه) نيز نام “خليج فارس“ را به‌كار برده‌اند.

او با اشاره به اهميت خليج‌فارس اظهار داشت: آبراه كليدي خليج‌فارس در تاريخ بشر همواره نقش بي‌مانندي را ايفا كرده است؛ چراكه در بطن خاورميانه و در كوتاه‌ترين فاصله ما بين سه قاره آسيا، اروپا و آفريقا قرار دارد و از منابع انرژي سرشاري برخوردار است.

وي خاطرنشان كرد: اين آبراه از 2200 سال پيش از هويت پارسي برخوردار است و هيچ يك از نقشه‌هاي تاريخي از گذشته‌هاي دور از نام مجعول “‌خليج“ يا “ خليج عربي“ استفاده نكرده و همگي به اتفاق نام خليج فارس را به كار برده‌اند.

عضو هيات علمي دانشگاه تبريز با اشاره به اينكه حتا پس از فتح ايران توسط اعراب مسلمان اين حوزه جغرافيايي عنوان “‌خليج فارس“ ‌را داشته، تصريح كرد كه پيامبر اسلام، حضرت محمد مصطفي (صلوات‌الله و سلامه عليه) نيز نام “خليج فارس“ را به كار برده‌اند.

او افزود: دانشمندان وابسته به دربارهاي اموي، عباسي، صفوي، زيديه، افشاريه و... همه و همه از نام اصيل و تاريخي “خليج فارس“ استفاده كرده‌اند.

دكتر نائبيان گفت: خليج فارس تنها يك نام پذيرفته شده تاريخي محسوب نمي‌شود؛ بلكه از يك مبناي تثبيت شده حقوقي هم برخوردار است و سازمان ملل متحده در جلسات خود در مارس 1971 و اوت 1984 و با حضور 22 كشور عربي نام “‌پرشين گلف“ را به عنوان تنها نام آبراه جنوب فلات ايران معرفي كرد.

وي ادامه داد: ‌واحد نقشه‌برداري اين سازمان نيز يگانه نام مشروع و حقوقي اين قطعه را خليج فارس اعلام مي‌دارد.

استاد تاريخ دانشگاه تبريز ضمن اشاره با تاريخچه جريان مخدوش سازي نام تاريخي خليج فارس ابراز داشت: برخلاف باور بسياري از پژوهشگران كه فكر مي‌كنند نقطه آغازين مخدوش‌سازي نام خليج فارس از زمان قدرت‌گيري جمال عبدالناصر در مصر است، نخستين زمزمه‌هاي اين تغيير نام از طرف سرچارلز بلگريف ـ نماينده انگليس در بحرين ـ و به وزارت امور خارجه و مستعمرات اين دولت پيشنهاد مي‌شود؛ اما رد مي‌گردد.

وي افزود: بعد از ملي شدن صنعت نفت ايران، دولت انگليس سياست تفرقه انگيزي خود را شروع مي‌كند و برخي از نهادها و شخصيتها شروع به مخدوش‌سازي مي‌كنند.

دكتر جليل نائبيان تصريح كرد: نخستين اقدام از سوي شركت نفت بريتيش پتروليوم و با انگيزه انتقام جويي از ملي شدن صنعت نفت ايران صورت گرفت.

استاد تاريخ دانشگاه تبريز خاطرنشان كرد: قبلا اعراب در كتب رسمي و نقشه‌هاي خود از عنوان “خليج فارس“ ‌استفاده مي‌كردند و حتا در بخشي از سرود ملي قديمي مصر از خليج فارس بدين ترتيب ياد شده است: “ حدودنا من الخليج فارس حتي بحر الابيض“.

وي گفت: در طول دهه‌هاي 60 و 70 نهادهاي گوناگوني براي پيشبرد اهداف اعراب در خصوص تغيير نام خليج فارس تشكيل شد و اينها در مراكز آكادميك با بهانه‌هايي همچون حفظ محيط زيست و يا شناسايي آثار باستاني كشورهاي منطقه خليج فارس سمينارهايي را برپا كردند و درصد برآمدند تا پژوهشگران و دانشمندان شركت كننده از نام جعلي “خليج عرب“ استفاده كنند كه بهره‌گيري از ايجاد تسهيلات مالي براي اين انديشمندان ازجمله شيوه‌هاي تحقق اين هدف به شمار مي‌رود.

سخنران چهارمين جلسه از سلسله جلسات هفتگي دغدغه‌هاي ايران امروز دانشگاه تبريز ادامه داد: نام‌هاي تاريخي و جغرافيايي جهان تنها به عنوان يك نام مطرح نيستند؛ بلكه از هويتي پويا در تاريخ برخوردار مي‌باشند.

وي اظهار داشت: آمريكا تا چندي پيش از مجعول سازي نام خليج فارس مصون مانده بود؛ اما اقدام مؤسسه آمريكايي نشنال ژيوگرافي نشان داد كه حضور نظاميان آمريكايي در منطقه و وابستگي تداركاتي آنها به كشورهاي عرب حوزه خليج فارس زمينه‌ساز همراهي آمريكايي‌ها با تغيير نام جغرافيايي و تاريخي اين آبراه حساس جهان گشت.


بدرالزمان قريب:

در كتيبه داريوش از خليج فارس نام برده شده است

براي حفظ مواريث ملي بايد دغدغه داشت

بدرالزمان قريب گفت :‌داريوش در كتيبه‌اي در مورد خليج فارس جمله اي دارد كه سند محكمي بر فارس بودن اين خليج است.

اين محقق كه در همايش ملي ايرانشناسي حضور يافته بود، در ادامه به خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان (ايسنا) گفت: ‌در كتيبه داريوش از فارسي باستان اين جمله آمده است: ”اين ترشه‌اي است كه من كندم، از رودي به نام پيراوا (نيل) به دريايي كه به پارس مي‌رود” آيا از اين بهتر و محكمتر كه داريوش در كتيبه‌اي آورد، سندي مي توان يافت؟

وي درباره ضرورت حفظ مواريث ملي و فرهنگي و هويت تاريخي خاطرنشان ساخت: مساله دغدغه داشتن حفظ مواريث فرهنگي بايد از كودكستان به بچه ها القا‌ شود و ايراني بايد از كودكي اطلاعاتي راجع به تاريخ باستان، جغرافيا و ميراثي كه باقي مانده است داشته باشد. از وسط تاريخه شروع نكنند و ده بار مطلبي را به او بگويند، بلكه از كودكي در ذهن او اين مساله را بايد كاشت؛ تا وقتي كه بزرگ شد به درختي تبديل شود و بداند كه ميراث فرهنگي و هويت تاريخي چيست كه بايد آن‌را نگه دارد.

قريب ادامه داد: ‌اين كودك وقتي در جواني تاريخ را خوب بداند، در حفظ مواريث كوشا خواهد بود؛ مثلا اين مساله را بداند كه داريوش كانال سوئز را درست كرد و از رود نيل آورد تا درياي پارس. وقتي كودكي بداند كه اجدادش از كجا تا كجا رفته‌اند، تا چنين فرهنگي را درست كنند، بهتر مي تواند درك كند. وقتي كتيبه اي را ديد نمي آيد روي آن يادگار بنويسد و سعي در حفظ آن خواهد داشت.


يدالله ثمره:

در هيچ‌جاي تاريخ، هيچ‌كس خليج فارس را به اسم ديگري نياورده است

يدالله ثمره مي‌گويد: خليج فارس، خليج فارس است؛ هميشه بوده و هميشه خواهد ماند.

اين پژوهشگر و زبان‌شناس كه در دومين همايش ملي ايران‌شناسي حضور داشت، در گفت‌وگويي با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) يادآوري كرد: خليج فارس چيزي نيست كه بشود به اين سادگي اسمش را تغيير داد؛ به دليل اين كه كلمه فارس نه تنها بر اين خليج، بلكه بر درياي فارس بوده است و در كتب جغرافيايي قديم درياي فارس بوده، به تدريج خليج فارس شده كه در ”صورت‌الارض” ابن حوقل نقشه آن را داده كه خليج فارس است و جغرافي‌دانان يوناني، اسلامي، هنري و بسياري ديگر كه از اينجا عبور كرده‌اند همه در منابعشان از آن با عنوان خليج فارس ذكر كرده‌اند و هيچ كس اين را خليجي به اسم ديگر نياورده است.

وي ادامه داد: تنها دست سياست كه از حدود 40 سال پيش زماني كه جمال عبدالناصر آمده بود ايران، اسم جعلي بسيار نامربوطي روي آن گذاشت. حال گاهي تحريكات سياسي باعث مي‌شود كه اسم اين خليج را عنوان ديگري بنهند، يا گاهي بدون اسم، كه اين موضوعي خنده‌دار و باعث تاسف است.

اين پژوهشگر تاكيد كرد: اين خليج، خليج فارس است و هيچ كس نمي‌تواند آن را عوض كند. حالا هرچه مي‌خواهند بروند بگويند؛ اما آن كساني كه بايد اين اسم را به كار ببرند، به كار برده‌اند؛ بنابراين نگراني از اين مساله ندارم كه در مؤسسه جغرافيايي فلان نشريه‌اي كه معلوم نيست پول از كجا مي‌گيرد، اسم جعلي را روي خليج فارس بگذارد، اين اسم به هيچ وجه جا نخواهد افتاد.


طهمورث ساجدي در گفت‌وگو با ايسنا:

غربي‌ها با ايرانشانسي خود تاريخ كشور ما را نمي‌توانند تخريب كنند

دكتر طهمورث ساجدي گفت: اگر ما كارهايي با عنوان ايرانشناسي در داخل كشور خود انجام دهيم، غربيها با انجام دادن اين كار تحريف تاريخي را براي ما به ارمغان نخواهند آورد.

عضو هيات علمي دانشگاه تهران در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب گفت: ما بايد در كشور خود از طريق تريبونهايي كه دولت در اختيارمان گذاشته است، بزنيم و در اين صورت است كه موفق مي شويم.

وي در حاشيه دومين همايش بين‌المللي ايرانشناسي تصريح كرد: اگر مراوده هاي بين ايرانيان پژوهشكده ايران شناسي در داخل كشور با خارجي ها حفظ شود، آنان نيز به نوبه خود از ما دفاع مي كنند و در برابر خواسته ديگران كه به آنان رجوع مي‌كنند، حاضر نمي شوند حرف كاذب و جعلي را بزنند؛ با توجه به اينكه آمريكا و اسراييل در اين زمينه خيلي تشويق مي كنند كه حرف كاذبي در مورد ايران زده شود.

او تاكيد كرد: با اين كارها و صحبتهايي كه با مراكز علمي و فرهنگي خارجي مي كنيم، نظر آناني كه كار مي كنند معطوف به واقعيت مي شود.


حسن انوري در گفت‌وگو با ايسنا:

از زمان اسكندر مقدوني در تمام اسناد معتبر، درياي خليج فارس بوده؛ نه هيچ نام ديگري

مؤلف فرهنگ هفت‌جلدي سخن گفت: فردوسي شاهنامه را كه سرود، وقتي از ايران حرف مي‌زند، مرزهاي پهناوري واحد نظر دارد كه امروز بخشي از آن از كشور جدا شده است.

حسن انوري در گفت‌وگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) افزود: رودكي، شاعر بزرگ ايراني، اگرچه در جايي دور از مرز ايران امروزي به دنيا آمده است، اما ايراني است و طبق اسناد موجود، پادشاهان ساماني نيز خود را ايراني مي‌دانسته‌اند. گفته رودكي در قصيده «مادر مي را بكرد بايد قربان» سند بسيار بزرگي است و نشان مي‌دهد كه پادشاه ساماني خود را پادشاه ايران مي‌دانسته است.

وي گفت: همه تاريخ و ادبيات‌ سند است براي مساله خليج فارس و بايد اين سندها را براي مردم امروز بيان كرد و براي جوانان متون فارسي گذشته و داستانهاي ادبيات فارسي را به زبان ساده بازنويسي كرد و به دست آنان داد. همينطور درباره شخصيت‌هاي تاريخي ايران و عناصر فرهنگي‌ مثل نوروز، جشن سده و مهرگان كتابهاي در قطع كوچك بايد نوشته و چاپ شود.

انوري متذكر شد: تمامي سندهايي كه درباره خليج فارس وجود دارد را بايد در معرض ديد جهانيان قرار داد و تنها كافي نيست كه اين نقشه‌ها را در كنگره ايرانشناسي عرضه كنيم، بايد آنها را روي اينترنت قرار دهيم؛ تا همه متوجه شوند كه اسم اصيل و جعلي چيست و اين ادعاي 50 ساله هيچ مبناي تاريخي ندارد. از زمان اسكندر مقدوني تا به امروز در تمام اسناد معتبر درياي خليج فارس بوده؛ نه هيچ نام ديگري.


علي رواقي در گفت‌وگو با ايسنا:

مردم شاهنامه مي‌خوانند؛ چون از حماسه، هويت و پيشينه آنان مي‌گويد

مردم به دليل اينكه فردوسي از حماسه و هويت و پيشينه آنان حرف مي‌زند، شاهنامه را مي‌خوانند.

علي رواقي ـ استاد ادبيات دانشگاه تهران ـ در گفت‌وگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان مطلب بالا و اينكه هويت ملي را يك شبه به كسي نمي‌دهند، گفت: ما بايد كارهاي پژوهشي را در حوزه زباني و فرهنگي گسترش دهيم.

رواقي در حاشيه دومين همايش بين‌المللي ايرانشناسي افزود: فروسي با سرودن شاهنامه عرق ملي را برانگيخت.

او همچنين گفت: بايد در مسائل فرهنگي ايراني قويا پژوهش و به نسلهاي بعدي منتقل شود؛ نه اينكه پژوهشهاي مربوط به هويت ملي و تاريخي را نگه داريم. اينها همه از اثر تخريبي توطئه‌ها و خيانتهايي كه صورت مي‌گيرد يا در آينده صورت خواهد گرفت، جلوگيري مي‌كند.


منصور رستگار فسايي:

بي‌ترديد، به ايراني بودن خويش مي‌باليم

استاد ادبيات دانشگاه شيراز گفت: كنگره ملي ايران شناسي بايد بتواند آيينه اي جلوي ما بگذارد و تمام وجوه فرهنگي و ارزش هاي قوي و رفتارهاي ديرينه تاريخي ملت ما را نشان دهد.

منصور رستگار فسايي در حاشيه دومين همايش بين‌المللي ايرانشناسي، در گفت‌وگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) يادآور شد: اگر منطقي و به دور از احساسات درباره خودمان به قضاوت بنشينيم، بي ترديد، به ايراني بودن خويش خواهيم باليد و تبليغات غير علمي و غير منطقي به طور طبيعي خنثي خواهند شد؛ زيرا انسان آگاه به هويت خويش، فريب حرف هاي فريب آميز را نمي خورد و با چراغ روشن گذشته به آينده مي نگرد.


دبير فدراسيون بسكتبال:

تيم‌هاي ملي اميد و بزرگسالان در جام خليج فارس شركت مي‌كنند

عنايت الله آتشي گفت: با توجه به دعوت از تيم‌هاي خارجي براي حضور در مسابقات بين‌المللي دهه‌ي فجر (جام خليج فارس) و با هدف بالا بردن سطح كمي و كيفي مسابقات، تيم‌هاي ملي اميد و بزرگسالان كشورمان در اين رقابتها شركت مي‌كنند.

دبير فدراسيون بسكتبال در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: از اوكراين، تركيه، بحرين و قطر دعوت كرده‌ايم تا در مسابقات بين‌المللي دهه‌ي فجر (جام خليج فارس) حضور قدرتمندي داشته باشند، ما نيز براي تقويت و بالا بردن اعتبار اين جام با 2 تيم ملي اميد و بزرگسالان شركت خواهيم كرد.

وي افزود: البته تيم‌هاي خارجي هنوز شرايط خود را اعلام نكرده‌اند، اما براي ترغيب آنان جوايز ارزنده‌اي در نظر مي‌گيريم.

آتشي با بيان اين كه به احتمال زياد اين مسابقات طي روزهاي 14 تا 22 بهمن‌ماه برگزار مي‌شود، گفت: اميدوارم اين مسابقات به لحاظ كمي و كيفي در حد و اندازه‌هاي بالايي برگزار شود، چرا كه اين مسابقات علاوه بر اعتبار نام خليج هميشه براي بالا بردن آمادگي تيم‌هاي ملي ما نيز بسيار مفيد است.

وي همچنين درباره حضور تيم ملي در مسابقات بازي‌هاي كشورهاي اسلامي به خبرنگار ايسنا، گفت: ما منتظر اعلام شرايط مسوولان عربستان هستيم. هنوز براي ما روشن نيست كه ساير كشورها با چه تيم‌هايي در اين مسابقات حاضر خواهند شد. پس از اين امر تيم اميد يا بزرگسالان را كه هر دوي آنها در شرايط بسيار خوبي نيز قرار دارند را براي حضور در اين مسابقات آماده مي‌كنيم.

آتشي در پايان با اشاره به جلسه‌ي فدراسيون براي رسيدگي به پرونده انضباطي سرپرست تيم بسكتبال صباباتري اظهار كرد: پس از كامل شدن مدارك لازم به احتمال قوي اين جلسه را در هفته‌ي جاري برگزار خواهيم كرد تا تصميم نهايي گرفته شود.


علي‌اشرف صادقي:

حرف خود را بايد به‌تكرار، به گوش همه جهان برسانيم: «خليج فارس» ، «خليج فارس» ، «خليج فارس»...

علي‌اشرف صادقي اظهار داشت: خود ما بايد به هويت تاريخي خودمان اهميت دهيم و آن‌را حفظ كنيم.

اين استاد برجسته زبان و ادبيات فارسي در حاشيه دومين همايش ملي ايرانشناسي، به خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: ما بايد در محافل بين‌المللي به دولتهايي كه افكاري چون تحريف نام خليج فارس را ترويج مي‌دهند و نيز به سازمان ملل واكنش نشان دهيم و سند بياوريم كه حرف شما درباره خليج فارس اشتباه است.

صادقي تاكيد كرد: حرف خود را بايد به‌تكرار به گوش همه جهان برسانيم.

محمد جعفري قنواتي در گفت‌وگو با ايسنا:

وقتي نسبت به مواريث فرهنگي بي‌توجه باشيم، ديگر كشورها پا پيش مي‌گذراند

يك پژوهشگر فرهنگ عامه گفت: بي توجهي اولياي امور نسبت به مواريث فرهنگي باعث شده است كه در مقابل خليج فارس، امروز در موضع دفاع قرار بگيريم.

محمد جعفري قنواتي كه در دومين همايش ملي ايران شناسي حضور يافته بود، در گفت‌ؤگو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) تصريح كرد: امروز بي‌توجهي به مواريث فرهنگي باعث شده است كه برخي از كشورهايي كه در اين زمينه با ما فرهنگ مشترك دارند، مثل كشورهاي عربي، تركيه و حتا همزبانان ما در تاجيكستان و ديگران، پا پيش بگذارند. وقتي ما حركتي انجام ندهيم، آنان پا پيش گذاشته و در اين زمينه از ما پيش مي‌افتند. مثلا سال گذشته بزرگداشت زرتشت در تاجيكستان برگزار شد و مولانا در قونيه؛ به طوري كه تركها تصور مي‌كنند مولانا شعر فارسي ندارد.

اين پژوهشگر ادامه داد: در مقاله‌اي كه اخيرا نوشته‌ام، درباره حفظ مواريث ايراني است كه مربوط به داستانهاي هزار و يكشب است كه محققي تلاش كرده نقش فرهنگ هندي و به ويژه ايراني را در تدوين هزار و يكشب ناديده بگيرد. از جمله اين كه مي‌گويند هيچ قصه‌اي كه نمونه ايراني داشته باشد، در هيات فعلي هزار و يكشب وجود ندارد.

وي افزود: دست كم 10 قصه در هزار و يك شب وجود دارد كه در متون كلاسيك‌ ما و متوني كه تقدمش بر الف ليله و ليله كاملا محرز است، روايت‌هايي وجود دارد و حتا روايت‌هايي از اين قصه‌ها داريم كه در شاهنامه فردوسي هم آمده است.

جعفري قنواتي تصريح كرد: هزار و يكشب از مواريث فرهنگي ماست كه به آن بي توجه بوده‌ايم، در نتيجه امروز ادعا مي‌شود كه اين داستانها ايراني نيستند و بقيه مواريث ما را هم به خود متصل مي‌كنند.


علي بلوك‌باشي:

امروز نبايد به فكر حفظ مواريث ملي خود باشيم؛ هميشه بايد باشيم

علي بوك‌باشي مي‌گويد: امروز ما نبايد به فكر حفظ مواريث ملي خود باشيم؛ بلكه هميشه بايد در پي حفظ هويت فرهنگي خود باشيم.

اين پژوهشگر فرهنگ عامه كه در دومين همايش ملي ايران‌شناسي حضور داشت، به خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: شخصيت مردم هر جامعه‌اي با هويت فرهنگي آن هست؛ ولي تا سر و صدايي مي‌شود، به ياد هويت ملي و فرهنگي مي‌افتيم. هويت را كه يك شبه به كسي نمي‌دهند، بايد هميشه روي هويت ملي كار كرد؛ به خصوص براي جوانان، و آنها را با ذخاير فرهنگي كه داريم آشنا كرد؛ كه گذشتگان ما چگونه زندگي مي‌كردند و الگوهاي رفتاري آنان را برايشان توجيه كرده، بدانند كه با آن الگوهاست كه در جهان امروز سربلند زندگي كنيم.

وي با تاكيد بر اينكه ما نبايد كار تكراري كنيم و بايد واقعا تحقيق كرده و زواياي فرهنگ را بررسي كنيم، و افزود: آنچه مي‌تواند به هويت فرهنگي كمك كند، در رسانه‌هاي عمومي مطرح نمي‌كنيم؛ ولي وقتي اتفاقي مي‌افتد به ياد مواريث ملي‌مان مي‌افتيم. ما هميشه نوروز، يلدا، مهرگان و ايام عاشورا را داريم و اينها همه از مسائل فرهنگي ما ايرانيان مسلمان است. بايد روي اين مسائل در طول سال كار كرد؛ تا مثلا مردم آشنا شوند كه يلدا چيست، ولي وقتي شب يلدا مي‌شود، همه مي‌خواهند در رسانه‌هاي عمومي يلدا را توصيف كنند كه اين تبليغات بوده و نمي‌تواند فرهنگ يلدا را نشان دهد.

بلوك‌باشي با اعتقاد بر اينكه جشن‌هاي ايراني همبستگي قوي و ملي ايجاد مي‌كند، متذكر شد: بنابراين ما بايد هميشه روي آنها كار كنيم كه اگر يك خوان نوروزي مي‌اندازيم، مفهومش چيست؟ اينكه همه را گرد هم مي‌آورد، اگر خانواده‌اي مسافر دارد آن مسافر را بر گرد اين سفر مي‌كشاند، اين يك همبستگي و هويت بخشي است. وقتي محرم مي‌آيد، يك عده كارشناس مي‌آورند كه درباره‌اش سخن بگويند؛ درحالي كه محرم هميشه براي ما هست؛ همان طور كه محرم عزيز است، جشن‌هايمان هم عزيز است. اگر روي آنها كار كنيم، هويت سازي مي‌شود.


توفيق سبحاني:

آنان كه مدعي‌اند مولوي متعلق به تركيه است، پنج بيت تركي از او بخوانند

يك پژوهشگر معتقد است: مهم‌ترين كار اين است كه هويت ايراني را از آثار شاعران و نويسندگان سده‌هاي مختلف استخراج كنيم.

توفيق سبحاني كه در دومين همايش ملي ايرانشناسي حضور يافته بود، در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره حفظ مواريث ملي ايران تاكيد كرد: براي حفظ هويت ايراني بايد آن ويژگي‌هايي كه اجداد ما، شعرا و نويسندگان بزرگ ما داشته‌اند را استخراج كرده، خطوط آنها را مشخص كنيم و به دنبال آن ويژگي‌ها برويم.

وي درباره اين موضوع كه امروز كشورهايي بسياري از مواريث ملي و فرهنگي ما را به خود متصل و مربوط مي‌دانند، عنوان كرد: امروز خيلي چيزها هست كه هركس بخواهد، انجام مي‌هد. اگر مي‌گويند مولوي براي تركيه است، پنج بيت تركي از او بخوانند. اين موضوع را اينك نمي‌توان انكار كرد كه جسد جسماني مولانا در قونيه دفن شده؛ اما خيلي از ايراني‌ها هستند كه از ايران رفته‌اند و در كشورهاي ديگر درگذشته‌اند. آنان را به عنوان مردم آن كشورها نمي‌شناسند. مهم اين است آثاري كه مانده، به چه فرهنگي متكي است.

وي تصريح كرد: زمان مغول به علت شرايط زمانه بسياري از بزرگان ما به قونيه و اطراف آن رفتند. عراقي، شهاب‌الدين سهروردي، شمس‌الدين تبريزي، مولانا جلال‌الدين، عجم‌الدين رازي، به علت جبر زمانها به جاي ديگر فرستاده شدند.


هادي مرزبان:

 دشمنان كوشش عبث مي‌كنند

متاسفانه هر زمان كه ما سياست خارجي يا سياست داخلي خود را تثبيت كرده‌ايم،‌ عده‌اي در خارج از كشور كارهايي كارشكنانه و خنده‌دار، عليه ما انجام داده‌اند.

هادي مرزبان، كارگردان تئاتر با بيان اين مطلب به خبرنگار هنري ايسنا گفت: نمونه اين اقدامات، چاپ همين نقشه‌ي اخير است كه در آن سعي داشته‌اند نام ديگري را براي خليج فارس جاي بياندازند.

وي تاكيد كرد: كساني كه چنين اقداماتي انجام مي‌دهند، خود مي‌دانند كه كوشش عبثي انجام مي‌دهند اما براي خوش رقصي نزد اربابانشان چنين مي‌كنند .

كارگردان “ طلسمات شمس تبريزي“ يادآوري كرد: بتدريج، وظيفه ما در جهان سنگين‌تر و سنگين‌تر مي‌شود زيرا بايد اثبات كنيم كه هستيم و هميشه هم بوده‌ايم و تاريخ، اين موضوع را اثبات كرده است.


عضو هيات علمي دانشگاه هنر:

سكوت جايز نيست؛ مجامع علمي و فرهنگي در برابر تحريف‌هاي تاريخ عكس‌العمل نشان دهند

سكوت در برابر تحريف تاريخ ايران، به هيچ وجه جايز نيست و همه مجامع علمي، فرهنگي و سياسي ـ بايد ـ متناسب با وظيفه خود عكس‌العمل نشان دهند.

حسن شهرستاني ـ عضو هيات عملي دانشگاه هنر ـ اين مطلب را در حاشيه‌ي دومين روز از همايش ملي ايران شناسي در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد و افزود: برخي از تغيير نام‌ها يا تحريف‌هاي تاريخي درباره‌ي ايران، سياسي هستند و هيچ پشتوانه‌ علمي و تحقيقي ندارند؛ مثلا در مورد نام خليج فارس، اسناد تاريخي تثبيت شده‌اي وجود دارد.

وي هرچند وقت يك بار چنين مسايلي مطرح مي‌شود به نظر مي‌رسد اين مسايل به بحران هاي سياسي منطقه مربوط است و هرگاه در دولت‌هاي بزرگ دچلر بحران در منطقه مي‌شوند براي گل‌آلود كردن فضا اين مسايل را مطرح مي‌كنند.

وي ادامه داد: طرح چنين مسايلي مانند موضوع خليج فارس مي‌تواند براي ايجاد تفرقه درميان دولتهاي خاورميانه كه برادرانه با يكديگر هستند نيز طرح شود. والا اصلا نيازي به اثبات نام خليج فارس نيست چون هيچ كس درباره ترديد ندارد دراين رابطه اسناد تاريخي كه حتي در كشورهاي عربي نيز وجود دارند گواه اين مساله هستند.


عباس خائفي:

ناآگاهي جوانان از فرهنگ و تمدن كشور، بزرگ‌ترين ضرري است كه داريم

دكتر عباس خائفي گفت: چون جامعه ايراني يك جامعه احساسي است، بايد بر اين اساس ايرنيان را طوري تعليم كرد كه قبل از هر چيزي به واقعيت خودشان برسند.

خائفي در گفت و گو با خبرنگار ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) كه براي ارائه مقاله خود در دومين همايش ملي ايران شناسي حاضر شده بود، اظهار داشت: جامعه ايران يك جامعه احساسي است و بر اين اساس ايرانيان كه تعليم داده مي شوند بايد قبل از هر چيزي به واقعيت خودشان برسند و به فرهنگ و تمدن واقعي خود فكر كنند.

وي تصريح كرد: زماني كه انسان تمدن و فرهنگ خود را بشناسد، احساس ريشه دار بودن مي كند و اين باعث مي شود كه هويت واقعي انساني داشته باشد؛ يعني هم ايراني و هم انساني باشد و در غير اين صورت، بي هويت مي شود.

عضو هيات علمي دانشگاه گيلان با بيان اينكه بسياري از جوانان ما با فرهنگ و تمدن خودشان آگاهي ندارند اظهار داشت: به اين دليل، آلوده بديهاي غرب شده و به يك موجود در هوا و غرق كه به هيچ جا وصل نيست و دسترسي ندارد تبديل شده اند و اين بزرگترين ضرر است.

خائفي افزود : بهترين راهي كه مي توان جلوي اين ضرر را گرفت، اين است كه ما بايد با فرهنگ و تمدن خودمان آشنا باشيم؛ نه اينكه آن را روي سر گذاشته، حلوا حلوا كنيم؛ بلكه بايد احساس هويت بكنيم و بدانيم كه زير پايمان سفت است و از بته به عمل نيامده ايم.

وي خاطرنشان كرد : بايد زمينه اي ايجاد شود كه براي بچه هاي كشور در دبستان، دبيرستان و دانشگاه ها در مورد فرهنگ و تمدن ايران چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلام به گونه اي روان و راحت گفته شود كه بچه ها احساس افسانه سازي نكنند و واقعيتها به آنان گفته شود.

او ادامه داد: دبيران تاريخ بايد كساني را تربيت كنند كه بتوانند حرف خود را به نحوي بزنند كه آگاهي ديگران را بالا ببرند.

خائفي تاكيد كرد: بزرگترين ضرري كه به ما مي رسد از روي ناآگاهي است و مطمئن باشيد اگر از تاريخ كشورمان درس بگيريم به جاهاي بزرگي مي رسيم.


احمد وكيليان در گفت‌وگو با ايسنا:

اسناد و مدارك بسيار محكمي درباره خليج فارس در همايش ملي ايرانشناسي ارايه شد

احمد وكيليان برگزاري همايش ملي ايران شناسي را گامي مهم در زمينه‌ي معرفي تاريخ و فرهنگ ايران به جهان و به خصوص كشورهاي خاورميانه دانست.

اين پرژهشگر فرهنگ عامه كه در حاشيه‌ي دومين همايش ملي ايران شناسي با خبرنگار ايرانشناسي ايسنا گفت و گو مي‌كرد، افزود: در اين همايش اسناد و مدارك بسيار محكمي درباره خليج فارس ارايه شد كه بر اسناد مربوطه به ايران باستان تا زمان حال دلالت داشت. اگر اين اسناد در سطح جهان به شكل منصفانه بررسي شود، جاي هيچ شكي درباره نام خليج فارس باقي نخواهد ماند كه اين خليج، هميشه به اين نام بوده و خواهد بود.

وي گفت: در جهان كشورهايي هستند كه مسائل را با معياريهاي سياسي نمي‌سنجند. اكنون كشورهاي آسياي ميانه كه بخشي از فرهنگ ايران به شمار مي رود، در زمينه ايران شناسي تلاش هاي خوبي مي كنند كه اگر ما هم در اين حوزه فعاليت كنيم، يگانگي بيشتري ميان ما و كشورهاي اين حوزه ايجاد مي شود.


حري: نظام آموزشي ما پيوسته هويت و افتخارات ملي را به جوانان گوشزد كند

محقق: جوانان خواهند فهميد كه مقام رفيعي در دنيا دارند

دكتر عباس حري ـ از مديران ارشد كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران در دوره رياست سيدمحمد خاتمي و پس از آن ـ درباره ضرورت و راه‌هاي حفظ هويت ملي ايران گفت: هيچ كس بيرون از فرهنگ و هويت ملي خويش نمي‌تواند با هويت جهاني ارتباط يابد؛ حتا آناني كه به فرهنگ جهاني اعتقاد دارند، مخالف اين امر نيستند.

وي افزود: بايد رسانه‌هاي مناسب و مطلوب را براي شناساندن هويت ملي و گذشت تاريخي به نسل‌هاي بعدي به كار گرفت كه جوانان بيشتر متمايل به ماندن در فرهنگ خودي باشند؛ تا اينكه پيوسته درصدد گريز از چنين فرهنگي.

مدير گروه پژوهشي رسانه كتاب افزود: بافت و نظام آموزشي ما پيوسته بايد هويت و افتخارات ملي را به جوانان گوشزد كند.

دكتر مهدي محقق ـ رييس انجمن آثار و مفاخر فرهنگي ـ نيز در اين باره به خبرنگار ايسنا گفت: حفظ هويت ملي ايراني بايد به گونه‌اي باشد كه جوانان احساس ريشه‌دار بودن خود را بكنند.

وي افزود: جوانان ايراني وقتي با فرهنگ و تاريخ گذشته خود آشنا شوند، خواهند فهميد كه مقام و موضع رفيعي در دنيا دارند.


بهزاد فراهاني:

پاي هويت تاريخي كشورمان، در ميان است

بهزاد فراهاني،با تاكيد بر اين مطلب كه همگي بايد نسبت به خدشه دار شدن هويت تارخي كشورمان واكنش سريع و به موقع نشان دهند گفت: ميزان ميهن دوستي هنرمندان ايران، جاي ترديدي ندارد و اين مسئله در دل هر هنرمند وظيفه‌گرايي وجود دارد، اما فقط با واكنش هنرمندان در اين زمينه چه اتفاقي خواهد افتاد؟ و مسلما بايد يك عزم همگاني در تمام اركان نظام و كشور در اين زمينه وجود داشته باشد.

اين كارگردان تئاتر كشور در گفت‌وگو با خبرنگار هنري ايسنا، همچنين با اشاره به اينكه مسئله خليج فارس بحث يك توطئه‌ي جهاني، عليه ملتهاي منطقه و به ويژه كشورهاي صاحب نفت است گفت: تا زماني كه نيروي مقاومت در اين كشورها وجود دارد، اين اتفاقها مي‌افتد.

وي در پايان تاكيد كرد: طرح مسئله خليج فارس، تنها مسئله خليج و آب و ثروتهاي نهفته در اين منطقه نيست بلكه پاي هويت تاريخي ما در ميان است.


جواد شمقدري:

سينماي ايران، نبايد غفلت كند

يكي از غفلت‌هايي كه سينماي ما درسال‌هاي گذشته داشته اين بود كه ما كمتر پايمان را از دايره جغرافياي تهران، فراتر گذاشته‌ايم.

جواد شمقدري، كارگردان سينما و تلويزيون در گفت‌وگو با خبرنگار هنري ايسنا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: فيلم ها ونحوه‌ي كار ما، بيشتر متكي به شهري مثل تهران بوده و كمتر به اقصي نقاط كشور مثل “خليج فارس” رجوع شده است و اگر چنين رويكردهايي در آثار هنري بيش از پيش ديده شود دشمن هم به خودش اجازه نخواهد داد، حرف هاي بي مورد بزند.

شمقدري در ادامه، با بيان اينكه گاهي، خواسته و ناخواسته بخشي از جريان سينمايي وهنري ما به سمت خدشه دار شدن هويت ملي ميهني ما رفته است تصريح كرد: نوع فيلم هايي كه به جشنواره‌هاي جهاني مي‌روند وتصوير سياهي كه از ايران نشان مي دهند دور از اهداف حفظ هويت فرهنگي و تاريخي ما هستند و ما نبايد با همين چيزها اجازه دهيم كه دشمنان به خودشان اجازه هر حرفي يا هر كاري را بدهند.

اين كارگردان به تداركات ساخت فيلم تازه اش “فرشته باران” اشاره كرد و گفت : بخشي از داستان اين فيلم در بستر همين مقابله با تجاوزهاي دشمن نوشته شده است كه با تكميل سرمايه، ساخته خواهد شد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha