جواد محقق: مشكل انتخاب كتاب كتابخانه مدرسهها، ثانويه است تجهيز كتابخانه مدرسهها بايد زير نظر گروهي از كارشناسان آموزشي، اهالي ادب و روانشناسان صورت گيرد
سيستم آموزشي ما به گونهاي است كه نه تنها رقبت به مطالعه را در بچهها پديد نميآورد، بلكه در برخي موارد راه آن را سد ميكند.
جواد محقق ـ سردبير رشد نوجوان ـ در زمينه وضعيت كيفي تجهيز كتابخانههاي مدرسهها در گفت و گو با ايسنا (خبرگزاري دانشجويان ايران)، با بيان اين مطلب تصريح كرد: اهل مطالعه نبودن بچههاي مدرسهها از آنجا نشات ميگيرد كه اغلب معلمان آنان نيز اهل مطالعه نيستند و اين مشكلي است كه تنها به آموزش و پرورش مربوط نميشود.
اين نويسنده با تاكيد بر اينكه فرهنگ عمومي جامعه ما بر مدار مطالعه نميگردد، گفت: به همين دليل اگر هر كاري بخواهد صورت گيرد، اگرچه بايد از مدارس شروع شود ولي تنها به مدرسهها ختم نميشود؛ چراكه تحصيلكردگان ما نيز كتاب نميخوانند.
وي گفت: اين بحث به گراني كتاب هم ربطي ندارد، چراكه خواندن با خريدن متفاوت است. كتابخانههاي ما از ارباب رجوع كمي برخوردار است؛ يعني كمي مطالعه در مدرسهها خلاصه نميشود و اين مشكل فراگيري است كه بخشي از آن به دانش آموزان ما سرايت كرده است. يعني آنان نيز به دليل نوع آموزشهاي درسي و كتابهاي درسي رغبتي به مطالعه ندارند و نه شوق و ذوق و نه انگيزه و نه حتا ضرورتي براي اين كار به آنها القا نميشود.
جواد محقق تاكيد كرد: در صورتي كه معلمان خودشان اهل مطالعه باشند، تجربه ثابت كرده است كه آنان توانستهاند شرايط انگيزه بخشي در مطالعه را در بچهها پديد آورند.
اين نويسنده ارتباط نويسندگان با مخاطبان كودك و نوجوان را غيرقابل توجه توصيف كرد و گفت: نويسندگان و شاعران ما هيچ ارتباط جدي با بچهها ندارند، يعني حضورشان در مدارس خيلي كمرنگ است و بچهها اغلب آنان را نميشناسند؛ چنانكه خودم در سفري كه به يكي از استانهاي كشور داشتم، متوجه شدم بچههاي آنجا نه تنها نويسندگان استان خود را نميشناسند، بلكه حتا نسبت به شاخصترين نويسندگان ايراني كه در سطح جهان مطرحند، بيگانهاند.
وي تصريح كرد: يكي از دلايل پديد آمدن چنين وضعيتي، پديد نيامدن شوقانگيزي مطالعهي در مدرسهها از يكسو و حجم كتابهاي درسي و نوع برنامهريزي كتابهاي درسي از سوي ديگر اين فرصت را در اختيار مدرسه و بچهها و معلمان آنها قرار نميدهد و در اين وادي وجود رسانههاي تصويري نيز مزيد بر علت شده و در كاهش مطالعه بيتاثير نيست.
اين نويسنده تصريح كرد: با اين همه، ما اگر در هر مدرسهاي كتابخانهاي نسبتا مجهز، البته نه از نظر تنوع كتابها؛ بلكه از نظر وجود فضايي براي مطالعه داشته باشيم، با توفيقهايي مواجه خواهيم شد. به هر حال، تجهيز كتابخانهها نيز بايد زير نظر گروهي از كارشناسان آموزش و پرورش و شاعران و نويسندگان آشنا با ادبيات كودك و نوجوان و روانشناسان فن صورت گيرد؛ تا بتواند كتابهاي مورد نياز بچهها را در مدرسهها سازمان دهد.
سردبير مجله رشد نوجوان با رد نظر آنان كه معتقدند نحوي گزينش كتاب توسط اين شورا كتابخانههاي مدرسهها را مملو از كتابهاي ايدئولوژيكي بدون خواننده كرده است، گفت: من اين مساله را به عنوان يك معلم نفي ميكنم و معتقدم اين نگاه يك نگاه بيروني به مسائل آموزش و پرورش است و توسط برخي از دوستان نويسنده كه آشنايي با مدرسهها و كتابخانههاي آن ندارند، مطرح ميشود.
جواد محقق گفت: من به عنوان يك معلم در محدودهي فعاليتهاي خودم با 25 سال سابقه فعاليت در مدرسهها، چنين مسالهاي را نميبينيم. البته ممكن است كه بر نحوي انتخاب كتاب براي كتابخانههاي مدرسههاي انتقاداتي وارد باشد، اما علت مراجه نشدن بچهها اين نيست؛ چراكه اغلب كتابهاي ديني با پذيرش و اقبال بچهها مواجهند؛ چنانكه در فروش كتابها در سطح كشور براساس آمار وزارت ارشاد، كتابهاي ديني در راس كتابهاي فروش رفته به حساب ميآيند.
وي تصريح كرد: طرح چنين مسائلي از نگاه سياسي به قضيه نشات ميگيرد و كاملا قابل نقد است؛ اگرچه تصور ميكنم فعاليتهاي اين شورا از اين منظر كه تا چه اندازه مخاطب شناسي ميكنند قابل بررسي است. مشكل اوليه و اصلي ما در زمينهي كتابخانهها در ردهي اول مشكل جا و فضا و بعد از آن، مشكل بودجه است و مشكل انتخاب كتاب مشكل ثانويه است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات