سینا فلاح در گفت و گو با ایسنا در رابطه با امنیت غذایی و اهمیت آن، اظهار کرد: سالم بودن، کافی بودن و دسترسی مناسب سه معیار مهم امنیت غذایی است، کافی از آن جهت که هر فردی روزانه میزان غذایی را نیاز دارد و نباید کمتر از حد نیاز باشد که در این صورت موجب سوءتغذیه میشود، سالم بودن به معنای مقدار کافی غذا باید از لحاظ عوامل بیولوژیکی و غیر بیولوژیکی مانند سموم مورد تایید باشد و دسترسی مناسب به این معناست که فرد توانایی تهیه آن را داشته باشد و اگر غذای سالم و کافی موجود باشد اما فرد توانایی تهیه و دسترسی به آن را نداشته باشد نمیتوان گفت فرد امنیت غذایی دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد گفت: تغییراقلیم تاثیر مستقیمی بر روی امنیت غذایی دارد که باعث میشود مقدار، تنوع و کیفیت در تولید را کاهش و حتی موجب مهاجرت کشاورزان و رها شدن زمینها و تغییر کاربری اراضی نیز میشود.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی دسترسی به برخی منابع مهم مانند آب را محدود و عوامل بیماری زای گیاهی که باعث صدمه زدن به مواد غذایی میشود را افزایش میدهد که در مجموع باعث کاهش تولید و سلامت غذا میشود.
فلاح ادامه داد: در کشاورزی فعلی صرفاً هدف مقدار غذاست و این موجب توجه کمتر به منابع طبیعی میشود، البته در کشاورزی پایدار بیان میشود که به موازات تولید از لحاظ کمی و کیفی، منابعی از جمله آب، خاک، محیط، رودخانهها و ... باید حفظ شود تا امنیت نیز تامین شود، کما اینکه در کشاورزی فعلی حفظ منابع طبیعی در اولویت نیست.
استادتمام گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد گفت: هوش مصنوعی و موبایل دیتا که بخشی از تکنولوژی به شمار میروند میتوانند اطلاعات مناسبی را در خصوص شرایط آب و هوایی و امکانات مربوط به کشت و کار را در اختیار کشاورزان قرار دهند، به عنوان مثال میتوان از تکنولوژی برای شرایط آب و هوایی مناسب در خصوص سم پاشی یا کاشت گیاه با توجه به آن شرایط کمک گرفت و این تکنولوژیها هم میتوانند هشدار دهنده و هم باعث تشویق شوند.
وی در ادامه بیان کرد: تکنولوژی میتواند فشار را از روی زمین و منابع طبیعی بردارد و امنیت غذایی را در آینده تامین کند.
فلاح در رابطه با تاثیر رژیم غذایی ناپایدار و مصرف بیش از حد منابع طبیعی، تصریح کرد: خانوارهایی که توان اقتصادی بالاتری دارند مصرف مواد پروتئینی آنها بالاتر است و اگر این خانوادهها درصد مصرف پروتئین را کم کنند (نه به اندازهای که باعث آسیب به سلامت آنها شود) و درصد استفاده از مواد گیاهی را بالاتر ببرند در اینصورت دسترسی به مواد غذایی برای مابقی جمعیت بیشتر و قیمت مواد به دلیل کاهش تقاضا پایین میآید که در نتیجه، فشار از روی منابع طبیعی برداشته و امنیت غذایی تامین میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر با روشهای پیشنهاد شده بتوان مواد پروتئینی که در سطح دوم تغذیه هستند را به سطح اول که مواد گیاهی بوده سوق دهیم، قطعا کمک شایانی به امنیت غذایی خواهیم کرد.
انتهای پیام
نظرات