• سه‌شنبه / ۸ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۵:۱۷
  • دسته‌بندی: پوشش
  • کد خبر: 1403030805439
  • خبرنگار : 71958

آیا دل پاک ضامن رسیدن به خداست؟

آیا دل پاک ضامن رسیدن به خداست؟

کارشناس علوم تربیتی و مشاوره گفت: دل پاک ضامن حرکت به سمت خداوند به شمار نمی‌رود. خدا روش مسیر رسیدن به خودش را تعیین کرده که همان عبادت است. کسی که عبادات را انجام ندهد به سمت خدا حرکت نمی‌کند.

به گزارش ایسنا، یکی از چیزهایی که دغدغه آن همواره برای ما وجود دارد این است که چه کار کنیم که معرفت و شناخت ما نسبت به خداوند زیاد شود. چه راه‌هایی برای افزایش معرفت وجود دارد؟ ما خدا را هم با عقلمان می‌شناسیم و هم با قلبمان و هر چه شناخت قلبی بیشتر شود رابطهٔ عاطفی و معنوی انسان با خدای رحمان بیشتر می‌شود. یکی از وظایف بندگان، حسن ارتباط با خداوند است. تسلیم، توکل، تفویض، حسن ظن به خدا، دعا و نیایش از موارد حسن ارتباط با خداوند می‌باشد. برای واکاوی اینکه حسن ارتباط با خداوند با حجت الاسلام و المسلمین علی سرلک کارشناس علوم تربیتی و مشاوره به گفت‌وگو نشستیم که در ذیل می‌آید: 

راه‌های ارتباط با خداوند چیست؟

یکی از معانی ارتباط با خداوند حاضر و ناظر دیدن خداوند در همه شئون زندگی، هجرت به سمت خدا، صراط رفتاری، تقرب است.از تعبیر معروف «الطرق الی الله بعدد انفاس الخلایق» امکان دو تفسیر وجود دارد. تفسیر نخست را می‌توان اینگونه بیان کرد که به تعداد انسان‌ها راه‌های ارتباط با خدا هست. در تعبیر دیگر به تعداد نفس‌های همه آدم‌ها راه ارتباط با خدا وجود دارد. یعنی اینکه انسان‌ها در همه نفس‌ها، دم و بازدم‌ها لبخند و اخم‌ها، شادی‌ها و غم‌ها می‌توانند خدا را نظر گرفته و به سمتش حرکت کنند. به همین دلیل خداوند فرمود: «أَینَما تُوَلُّوْا فَثَمَّ وَجْهُ اللّه» به هر طرف روی کنید به سوی خدا روی آورده‌اید، که خدا (به همه جا) محیط و (به هر چیز) داناست.

بس که از هر طرفی راه به تو بسیار است

به تو برمی‌گردد اگر راهرویی برگردد

 همه موجودات عالم آیت، نشانه، آدرس و فرصت برای ارتباط با خدا هستند. از این میان شاید برخی از آیات کوچکتر و برخی بزرگتر باشند. بزرگترین آیات خداوند اولیا،انبیا و اهل بیت (ع) بودند که مصداق صراط الله و راه خداوند هستند که از طریق آنها می‌توان با خیال راحت با خداوند ارتباط برقرار کرد. 

سُبُل جمع سبیل است که به معنای روش‌ها و گونه‌ها متناسب با امکانات و توانایی آدم‌ها تعریف می‌شود. یک صراط داریم به معنای رویکرد است. صراط اهل بیت به این معنی است و در این صراط هر کس به اندازه وقت و توفیق‌اش می‌تواند به او نزدیک شود. اصحاب، اهل بیت(ع)، شیعیان و مسلمانان که به پیامبر خدا و خداوند نزدیک هستند این افراد درجات وجودی دارند مثلا در روایات است. اگر ابوذر می‌دانست که در قلب سلمان چه می‌گذرد سلمان را تکفیر می‌کرد چون حضرت سلمان با توجه به ظرف وجوداش معرفت‌اش متفاوت تر از حضرت ابوذر بوده است. هر چند حضرت ابوذر  هم محبت و ارداتش به اهل بیت(ع) بی نهایت بود و در  راه اهل بیت (ع) جان داد باز ظرفیت‌ها متفاوت است.

بنابراین در پاسخ به این پرسش که چه راه‌های به سمت خداست جوابش می‌تواند این باشد چه راه‌های سمت خداوند نیست. همه راه‌ها به سمت خداست. یک فیلمی به نام مارمولک قبلا ساخته شده بود کلید واژه اصلی آن همین بود که راه‌های رسیدن به خدا به تعداد راه‌های انسان‌هاست.منتها اشکال کار این بود که می‌خواست القا کند همه آدم‌ها به سمت خدا در حرکت هستند در حالی که اینگونه نیست. بلکه همه راه‌ها به سمت خداست. خیلی‌ها مطابق این آیه قرآنی مَنْ کَانَ عَدُوًّا لِلَّهِ وَمَلَائِکَتِهِ وَرُسُلِهِ وَجِبْرِیلَ وَمِیکَالَ فَإِنَّ اللَّهَ عَدُوٌّ لِلْکَافِرِینَ هر کس با خدا و فرشتگان و رسولان او و جبرئیل و میکائیل دشمن است (محققا کافر است و) خدا هم دشمن کافران است. دشمن خدا و انبیا و اهل بیت (ع) هستند.

یکی از راههای رسیدن به خدا افزایش معرفت دینی است این معرفت دینی چگونه حاصل می‌شود.

هر راه و مسیری منحصر به خودش است. الان برای برقرای ارتباط با یکی افراد باید شماره تلفن او را گرفته و اگر یک عدد کم یا زیاد شود ارتباط برقرار نشده است. یا برای رفتن به اهواز  از مسیرش باید حرکت کرد. معرفت به معنای شناخت مسیر است. آیین رسیدن به خدا، هم ظاهر و هم باطنی دارد. ظاهر یا باطن فرم و قاب معرفت همان عبادات و نماز و روزه است. محتوای دین قلب و درون مایه است. که شامل شوق فروان انسان به سمت خدا و  فروتنی در برابر خدا می‌شود. همه قالب‌های عبادی اسلام و همه ادیان مکانیزمی برای جهت دادن انسان برای حرکت به سمت خداوند است.

این حرف عمومی درست نیست که دلت پاک ضامن حرکت به سمت خداوند به شمار می‌رود. خدا روش مسیر رسیدن به خودش را تعیین کرده که همان عبادت است. کسی که عبادات را انجام ندهد به سمت خدا حرکت نمی‌کند. هرچند خداوند کریم و بخشنده است و به نیت‌های خوب پاداش می‌دهد.

همه انسان‌ها به یک معنی می‌توانند به درجاتی از نزدیک شدن به خدا برسند. اما همه انسان‌ها در آرزوی دستیابی به بهترین‌ها هستند و اگر به بهترین‌ها دست پیدا نکنند دچار غم و اندوه می‌شوند. وقتی در مسابقه نهایی ورزشی تیمی به مقام دوم دست پیدا می‌کند غصه می‌خورند چون می‌توانستند به مقام نخست دست پیدا کنند. انسانی که مراحل کمال را می‌تواند طی کند و نتواند به دست بیاورد احساس خسران و شکست می‌کند. انسان قصد دارد به قرب الهی نزدیک شود اگر دست پیدا نکند با طبیعت کمالیه خود در تضاد قرار می‌گیرد.

مانع رسیدن به شناخت خداوند چیست؟

نخست نفسانیات که همان کشش‌ها و تمیلات نابالغ، هوس‌ها و هراس‌های ماست. دومین مانع راه خدا دشمنان خدا،طاغوت‌ها و دشمنان فاسد هستند. کسانی که با قدرت اجتماعی خود مسیر بندگی خدا را منحرف می‌کنند. این افراد مانع رسیدن به خدا هستند.اولین راه مبارزه،  جهاد نفس اکبر است که رام کردن نفسانیات با یاد خدا و عمل کردن به دین هست. دومین راه مبارزه، مبارزه با طاغوت ها و سرکشان است. ٱلَّذِینَ یَصُدُّونَ عَن سَبِیلِ ٱللَّهِ وَیَبۡغُونَهَا عِوَجٗا وَهُم بِٱلۡأٓخِرَةِ هُمۡ کَٰفِرُونَ.این راه جهاد اصغر است این به این معنی است که جهاد اکبر بهتر از جهاد اصغر است. حالاکه به برکت نفس پاک حضرت امام و خون پاک شهدا راه مشخص شده است. خداوند توجه‌ای به ایرانیان داشته باشد که در مسیر خدا حرکت کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha