طوبی اصانلو ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران ـ درباره این غذاهای محلی به ایسنا گفت: کَیی پِلا (کدو پلو)، از جمله غذاهای محلی و خوشمزه استان مازندران است که با تخممرغِ نیمروشده و نازخاتون سرو میشود و این غذا بسیار پرخاصیت است.
او ادامه داد: برای تهیه این غذای پلویی، کدو شیرین یا همان کدو حلوایی را پوست کنده و سپس آن را خرد کرده و به برنج اضافه میکنند و به شکل کته آن را میپزند. «کیی پلا» در مازندران خوراک معروف و یک جور سمبل متفاوت برای ساکنان این منطقه است. قدیمیترها شاید در طول هفته دستکم یک بار این خوراک را سر سفره میگذاشتند، اما این روزها احتمالا سالی یک بار و یا شاید چند سال یک بار؛ آن هم به خواسته یا هوس مادربزرگها و پدربزرگها پخته میشود.
اصانلو با بیان اینکه «لاکسو» یکی دیگر از غذاهای بسیار معروف، خوشمزه و پر انرژی مازندران است، گفت: این پلو متفاوت و بسیار خوش طعم با برنج دونیم شده یا همان لاشه، مغز گردو و شیره انجیر پخته میشود. طرز تهیه لاکسو نیز بسیار راحت و آسان بوده و خیلی سریع آماده و سرو میشود.
کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران درباره شیوه تهیه لاکسو توضیح داد: ابتدا برنج طارم شمالی را به مدت دو تا سه ساعت خیسانده و بعد روی شعله قرار داده و زمانی که آب به نقطه جوش رسید، برنج را اضافه کرده و بعد از ۱۰ دقیقه آبکش کرده و منتظر میمانیم که آرام آرام دم بکشد و در این فرصت، گردوهارا داخل لاک چوبی ریخته و با سنگ خرد میکنیم. سپس برنج را داخل سینی گردی ریخته، گردوها را اضافه کرده وبا شیره انجیر سرو میکنیم.
او همچنین گفت: این غذا بسیار مقوی و مخصوص فصل سرماست و مدت زمان طولانی از گرسنگی جلوگیری میکند. همچنین در مهمانیها و دورهمیهای خانوادگی طبخ میشود.
به گفته کارشناس ثبت میراث ناملموس استان مازندران، مهارت پخت «کیی پلا» با شماره ثبت ۲۲۲۵ در سال ۱۳۹۹ و مهارت پخت و تهیه «لاکسو» به شماره ثبت ۲۵۷۵ در سال ۱۴۰۰ در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شدهاند.
انتهای پیام
نظرات