یعقوبعلی نظری امروز سوم شهریورماه، در نشستی خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت با موضوع ارائه دستاوردهای دولت در خراسان رضوی، اظهار کرد: ابتدا باید نگاهی به شرایط دو سال پیش کشور داشته باشیم. دولت سیزدهم با ۵۰۰ همت بدهی کشور را تحویل گرفت و اکنون ماهانه حدود ۱۰ تا ۱۲ همت توسط دولت به عنوان بدهی پرداخت میشود. درآمد دولت بهویژه درآمد حاصل از فروش نفت حداقل بود و زیر یک میلیون بشکه صادرات نفت داشتیم، در حالیکه صادرات نفت محل اصلی تامین نیازمندیهای ریالی دولت است.
وی افزود: معطلی کشور در ارتباط با موضوع برجام و اصرار بر رابطه با غرب از موضوعاتی جدی بود که تصمیمگیری کشور را دچار معطلی کرده بود. ارتباط ضعیف با همسایگان و کشورهای منطقه از موضوعاتی بود که کشور با آن مواجه بود و عملا از ظرفیتهای موجود در سطح دنیا به عنوان پیمانهای مهم اقتصادی مانند پیمان اقتصادی شانگهای محروم بودیم.
استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: رشد اقتصادی کشور در سالهای پایانی دولت قبل تقریبا صفر یا منفی بود و تعطیلی مکرر کارخانجات و واحدهای تولیدی و بیکار شدن کارگرها از دیگر مشکلات کشور بود. به علاوه در وضعیت حاد کرونایی قرار داشتیم که دولت تحویل گرفته شد.
نظری ادامه داد: در سطح کشور پروژههای متعدد تعطیلشده عمرانی داشتیم. فراموش نکنیم که پایه پولی موجود در کشور، تورم بسیار بالایی را ایجاد کرده بود و این پایه پولی نسبتا بالا، موضوع مهمی بود که باید در دولت سیزدهم مدیریت میشد. بیثباتی در بازار سرمایه از جمله بورس از موضوعات مهمی بود که در سالهای اخر دولت پیشین با آن مواجه بودیم.
وی اضافه کرد: مسئله مسکن و عدم پرداخت به آن طی سالها تبدیل به یک مشکل انباشته شده در زندگی و معیشت مردم بود. همچنین عملیات روانی و گسترده معاندین و ایجاد ناامیدی و سیاهنمایی موضوعی بود که همیشه با آن مواجه هستیم اما در آن مقطع و با توجه به اینکه دولت مردمی و انقلابی بر سر کار آمده بود، طبیعی است که غلظت و حجم آن عملیاتهای رسانهای به اوج خود رسیده بود.
نماینده عالی دولت در خراسان رضوی با بیان اینکه این مسائل اشاراتی بود از شرایط و وضعیتی که در زمان گرفتن مسئولیت توسط دولت سیزدهم وجود داشت، عنوان کرد: دولت سیزدهم به مردم قولهایی داده بود؛ ساخت چهار میلیون مسکن، ایجاد اشتغال، ارتباط با همسایگان، نگاه به همه کشورها و خلاصه نشدن به ارتباط با کشورهای غربی از جمله این قولها بود.
نظری ادامه داد: این موضوعات در دستور کار قرار گرفته و دولت در حال انجام این قولها است. خراسان رضوی با توجه به سهمی که در کشور از نظر مسافت، جمعیت و تاثیرگذاری دارد نیز این موضوعات را در دستور کار خود قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس جمعبندی سامانه منتاک وزارت کشور که دستگاههای مختلف پروژههای خود را در آن ثبت میکنند، خراسان رضوی با بیش از ۲۹۰۰ پروژه که در هفته دولت به بهرهبرداری رسیده یا عملیات اجرایی آن آغاز میشود، رتبه اول را در کشور از آن خود کرده است.
استاندار خراسان رضوی بیان کرد: افزایش ۳۵۰ مگاواتی تولید برق در خراسان رضوی از موضوعات مهمی بوده که طی سال گذشته اتفاق افتاده است. همچنین سرمایهگذاری خارجی در استان طی سال گذشته رشدی ۳.۵ برابری داشته است.
نظری ادامه داد: همچنین در سال گذشته ۱۰۶ هزار شغل خالص یعنی حدود ۳۹ درصد اشتغال کشور در خراسان رضوی ایجاد شد. طی دو سال گذشته ۳۵۰ کارخانه تعطیل شده، احیا شدهاند که از موضوعات قابل توجه است.
وی افزود: همچنین توسعه ۲۶۰ درصدی شهرکهای صنعتی نیز از دستاوردهای قابل توجه دولت در استان است. رشد ۴۳ درصدی ترانزیت و روکش و آسفالت شدن ۱۰۰۰ کیلومتر از جادههای استان نیز از دیگر دستاوردهای دولت در خراسان رضوی بوده است.
استاندار خراسان رضوی گفت: در بخش مسکن جهت ساختوساز چه توسط خود مردم و چه به صورت متمرکز و انبوهسازی، برای ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار واحد، زمین تامین شده که امیدوار هستیم به زودی وارد فاز اجرایی آن شویم.
نظری با بیان اینکه ناترازی انرژی و برق و مسائل محیط زیستی از اهمیت بالایی برخوردارند، اظهار کرد: در این راستا برای اولین بار در سطح کشور، عملیات اجرایی نیروگاه بادی ۲۰۰ مگاواتی سنگان خواف آغاز خواهد شد.
علیرغم اراده دولت بر تمرکززدایی، سازوکاری در این خصوص تصویب نشده است
وی ادامه داد: بر اساس دادههای مرکز آمار کشور، در سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادی کشور ۳.۳ درصد و رشد اقتصادی استان ۴.۴ درصد اعلام شد. یعنی رشد اقتصادی خراسان رضوی حدود ۱ درصد از رشد اقتصادی کشور بالاتر بوده که این موضوع حاکی از این است که فضای کسبوکار در استان فضای مناسبی است.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه نرخ مشارکت اقتصادی استان از میانگین کشور بالاتر بوده و سرمایهگذاری نقش مهمی در این موضوع داشته، عنوان کرد: در سال گذشته بیش از ۲۰۰ همت از منابع بانکی و بخش خصوصی در استان سرمایهگذاری شده و سرمایهگذاری خارجی ۳.۵ برابر نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد داشت. این مولفهٔها حاکی از این است که حرکت ما در اقتصاد استان رو به جلو است.
نظری اضافه کرد: نرخ بیکاری استان با حدود هفت درصد نسبت به میانگین کشور یعنی ۹ درصد، پایینتر بوده و این آمار به ما پیام مثبتی میدهد که ریل و مسیر اقتصاد استان از شرایط قابلقبولی برخوردار است.
وی در خصوص تمرکززدایی و وجود برخی ضعفها در رابطه با تقویت حکمرانی منطقهای، اظهار کرد: حکمرانی منطقهای و تمرکززدایی موضوع جدی دولت بوده و رئیس جمهور بر این موضوع تاکید دارند اما به نظر ما وزارتخانهها بهدلیل مسئولیتی که در قبال مجلس دارند، در ارتباط با واگذاری اختیارات به مناطق یا مسئولین استانها و استانداریها دغدغه داشته و نگران اند.
استاندار خراسان رضوی خاطرنشان کرد: اراده نسبت به این موضوع وجود دارد، اما سازوکار لازم فراهم نشده و امیدوار هستیم این سازوکار فراهم شود و این حکمرانی منطقهای که بسیار ضرورت دارد، ایجاد گردد.
نظری با اشاره به روکش آسفالت ۱۰۰۰ کیلومتر از راههای استان، گفت: این موضوع از مصوبات سفر رئیس جمهور است. با شرایط نامناسب جادهها و راههای شریانی اصلی سطح استان مواجه بودیم و با توجه به حضور زائرین، طبیعی است که استهلاک جادههای ما بیشتر باشد، اما متاسفانه در چند سال گذشته ترمیم و اصلاح صورت نگرفته بود.
وی در رابطه با آخرین وضعیت شهر فرودگاهی مشهد و قطار سریعالسیر تهران- مشهد، عنوان کرد: مطالعات اولیه شهر فرودگاهی امام رضا (ع) تمام شده و تنها موضوع نگرانی وزش باد بود که با استقرار ایستگاه هواشناسی این موضوع در دست بررسی است. بر اساس سفر رئیس جمهور به چین و توافقات اولیه صورت گرفته، قطار سریعالسیر تهران- مشهد در مرحله مطالعات اولیه قرار دارد.
ایجاد شهر فرودگاهی مشهد با سرمایهگذاری بخش خصوصی در دست پیگیری است
در ادامه این نشست جواد خدایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی نیز در خصوص آخرین وضعیت شهر فرودگاهی مشهد، اظهار کرد: شهر فرودگاهی مشهد با هدف پوشش نیاز مسافری و حملونقل بار در شرق کشور پیگیری میشود. این طرح در سال ۱۳۹۱ مصوبهای در هیئت وزیران داشت اما متوقف شده بود که با سفر رئیس جمهور به استان، دستور پیگیری این موضوع صادر شد.
وی افزود: حدود ۶ ماه قبل مطالعات تمام شد اما به دلیل تاثیرگذاری پارامتر باد در تعیین جهت باند فرودگاه، مواردی از جمله مستقر نبودن ایستگاه هواشناسی در محل مورد نظر وجود داشت. حدود سه ماه است که این ایستگاه مستقر شده و قرار است با استفاده از ظرفیت پژوهشگاه هواشناسی کشور این موضوع جمعبندی شود و بلافاصله پس از نهایی شدن جهت باند، مراحل نهایی جهت آغاز عملیاتهای اجرایی، پیگیری خواهد شد. این پروژه با سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد خواهد شد.
در بخشی از این نشست، استاندار خراسان رضوی در پاسخ به این سوال که با توجه به وضعیت بورس در کشور، آیا افق روشنی برای استان پیشبینی میکنید، گفت: جمعبندی ما این بود که واحدهای تولیدی و فعالان اقتصادی استان بیش از حد به منابع بانکی وابسته شدند و از دیگر ظرفیتهای تامین منابع استفاده نمیکنند. یکی از این ظرفیتها بورس بود لذا با مسئولین سازمان بورس به این جمعبندی رسیدیم که مرکز تامین منابع در استان ایجاد شود تا بخش خصوصی از این ظرفیت نیز استفاده کند. امیدواریم تا پایان سال در هر ماه یک شرکت استان در بورس پذیرش شود.
در بخش دیگری از این نشست ابوالفضل چمندی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی در رابطه با سوالی اظهار کرد: سهم خراسان رضوی از بازار سرمایه نزدیک ۸۰ همت است که عمده آن نیز سهم بنگاههای بزرگ و فولادی استان است. بخش خصوصی تاکنون کمتر توانسته از ظرفیت تامین مالی بازار سرمایه استفاده کند.
وی افزود: بنگاههای اقتصادی به دو دسته تقسیم شدهاند؛ بنگاههای کوچک که میتوانند از طریق بانکها تامین مالی شوند و بنگاههای بزرگ که میتوانند برای توسعه از ظرفیتهای بازار سرمایه استفاده کنند. کارخانههای بزرگی در استان از ابتدای سال تاکنون حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان تامین مالی شدهاند و پیشبینی ما این است که تا پایان سال ۱۴۰۳، بتوانیم ۵۰ همت را وارد بازار اقتصادی استان کنیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: یکی از پروژههای مهم استان، در حوزه فولاد بوده که تامین مالی ۳۰۰۰ میلیارد تومانی آن از بورس در حال پیگیری است. حتی تامین مالی بخش گردشگری استان با حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان از بورس نیز در دست پیگیری قرار دارد. همچنین سرمایهگذاری بیمهها جزو روشهای تامین مالی جدیدی است که در برنامه هفتم توسعه دیده شده و تفاهمات اولیه صورت گرفته و امیدواریم که این روند تسریع شود.
در ادامه نظری، نیز در خصوص راه درست جهت ارتباط با طالبان و وضعیت امنیت مرز استان و افغانستان، اظهار کرد: افغانستان به عنوان کشوری همسایه و مسلمان برای ما اهمیت زیادی داشته و در فعل و انفعالات کشور خصوصا در امنیت تاثیرگذار است. در استان بر اساس سیاستهای مرکز و وزارت امور خارجه، ارتباطات خود را با افغانستان تنظیم میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا علاوه بر تغییر مدیریت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تغییرات دیگری در راه است و افق پیش رو در سال آینده برای حوزه سلامت چیست، عنوان کرد: مدیریت دستگاهها به عهده وزارتخانههای مربوطه است و نگاه ما هماهنگی بین مدیریت متمرکز استانی و دستگاههای تخصصی است. در ارتباط با این جابهجایی وزارتخانه به جمعبندیهایی رسید که این اتفاق بیفتد اما با توجه به گزینههایی که مطرح میشود، ما ظرفیت خوبی در بخشهای مختلف از جمله مجموعه علوم پزشکی داریم.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: لذا ما حساسیتی نسبت به اشخاص و افراد نداشته و آنچه که برای ما اهمیت دارد، ماموریت بخشهای مختلف از جمله علوم پزشکی است. سرانه تخت بیمارستانی استان از میانگین کشوری پایینتر بوده و این موضوع با وزیر بهداشت مطرح شده و در دستور کار مجموعه علوم پزشکی است که با ساخت بیمارستانهایی از جمله بیمارستان ۵۴۰ تختی حاشیه شهر و دیگر بیمارستانها، امیدواریم طی چند سال آینده سرانه تخت را به میانگین کشوری برسانیم. امیدواریم که تغییر و تحولات بر اجرای ماموریت اثر منفی نگذاشته و شاهد تحولات مثبتی باشیم.
مردم به وظیفه خود واقفاند
وی در پاسخ به سوال ایسنا در مورد اینکه برنامه استانداری برای امیدآفرینی بین مردم و ترغیب آنان به افزایش مشارکت در انتخابات چیست، اظهار کرد: معتقد هستیم که بر اساس تجربه، مردم وظیفه خود را به خوبی در مقاطع حساس درک کرده و در اتصال و اعتقادی که به نظام مقدس اسلامی و کشور و سرنوشت خود دارند، در همه عرصهها از جمله انتخابات پیش رو مشارکت میکنند.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: نگرانی از مشارکت مردم نداریم اما وظایف خود را انجام میدهیم تا زمینه مشارکت مردم را فراهم کنیم.
نظری در خصوص برنامههای استانداری جهت ساماندهی اتباع خارجی غیرمجاز، بیان کرد: سه برنامه برای اتباع داریم. اولین برنامه به حداکثر کنترل رساندن مرزها توسط دستگاههای مربوطه جهت جلوگیری از ورود غیرمجاز است. برنامههای انسداد مرز نیز در همین ارتباط در دست اجرا است.
وی افزود: برنامه دوم طرد شدن اتباع غیرمجاز توسط دستگاههای مربوطه است که این برنامه در دستور کار فراجا و دستگاههای مسئول قرار دارد و امیدواریم در یک بازه زمانی معین به نتایج مناسبی برسیم. برنامه بعدی ساماندهی اتباع دارای مجوز است. یعنی مباحثی مانند اشتغال و خدماتی که به این افراد ارائه میشود، مشخص شود.
در ادامه چمندی نیز در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامههای استانداری در خصوص برخی ورشکستگینماییها توسط کارخانهها جهت اخذ حمایتهای دولتی، اظهار کرد: تاکنون گزارش رسمی از نهادی در این خصوص نداشتهایم و مطلب خاصی در رابطه با چند موردی که به این موضوع متهم بودند، تایید نشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خراسان رضوی در نسبت تسهیلات به سپرده رتبه مناسبی نسبت به میانگین کشور ندارد، گفت: نسبت تسهیلات به سپرده زمانی که دولت تحویل گرفته شد، ۶۱ یا ۶۲ درصد بود که طبق آخرین گزارشات این عدد به ۶۷ درصد رسیده است. چند بانک وجود دارند که منابع خود را در استان جذب کرده و مصارف خود را از استان خارج میکنند. یکی از بانکها بانک آینده بود که حدود ۹۰ درصد منابع استان را خارج میکرد اما با پیگیریها این مسئله در حال رفع شدن است. در حال حاضر حدود ۵۲ درصد از منابع این بانک در استان مصرف میشود و مدیرعامل این بانک تعهد داده که این عدد به ۸۵ درصد افزایش پیدا کند.
انتهای پیام
نظرات