• جمعه / ۱۴ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۱:۳۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401111410908
  • خبرنگار : 71021

نامه یک استاد دانشگاه به بذرپاش

از اقدام ضدفرهنگی در شیراز جلوگیری کنید

 از اقدام ضدفرهنگی در شیراز جلوگیری کنید
عکس آرشیوی است

یک استاد دانشگاه با اشاره به آغاز برخی تحرکات در شیراز که احتمال تخریب بخش دیگری از بافت تاریخی این شهر را قوت بخشیده است، ‌در نامه‌ای به وزیر راه و شهرسازی گفت:‌ با این اقدام، پاک‌سازی تاریخی گسترده‌ای مانند شهر مشهد و چندین شهر دیگر روی خواهد داد بنابراین ‌از این اقدام ضدفرهنگی جلوگیری کنید.

به گزارش ایسنا، غلامحسین معماریان ـ استاد دانشگاه علم و صنعت و دکتری معماری از دانشگاه منچستر انگلستان ـ در ادامه پیگیری‌ها برای توقف تخریب بخش بزرگی از بافت تاریخی شیراز، در نامه‌ای خطاب به مهرداد بذرپاش ـ‌وزیر راه و شهرسازی ـ‌ درخواست کرد از این اقدام ضرفرهنگی جلوگیری و در ازای آن برای مرمت، ‌احیاء‌ و استحکام‌بخشی بافت تاریخی شیراز تلاش شود.

در این نامه که به شورای عالی معماری و شهرسازی رونوشت شده و نسخه‌ای از آن در اختیار ایسنا قرار گرفته، ‌ خطاب به وزیر راه و شهرسازی، آمده است: «احتراماً همانگونه که مستحضرید شهرهای تاریخی ایران شواهدی عینی از زندگی مردمان این سرزمین در صدها سال گذشته هستند. این شواهد ارزشمند در چند دهه اخیر دچار تخریب‌های گسترده شده‌اند و علیرغم تذکرهای بسیاری از متخصصان و اساتید دانشگاه، تخریب‌ها همچنان ادامه دارد.  

یکی از نمونه‌های این تخریب‌ها، بافت تاریخی شیراز است که در دو دهه گذشته ده‌ها هکتار از آن را به نام «بین‌الحرمین» و یا «گسترش حرم شاه چراغ (ع)» یا «مجتمع نیکان» و... و. ویران کردند و به پاساژ،   مراکز خرید و خیابان تبدیل کردند. از حدود یک سال پیش برخی مسؤولان استان و شهر شیراز به بهانه اتصال دو حرم شاه چراغ (ع) و سیدعلاء‌الدین حسین (ع)، که حدود ۴۰۰ متر از هم فاصله دارند، برنامه تخریب گسترده‌ای را در دستور کار قرار دادند.   علیرغم وجود طرح تفصیلی بافت تاریخی ابلاغی در سال ۱۳۹۶ و طرح موضعی مشاورین در سال ۱۴۰۰، در اردیبهشت ۱۴۰۱ کمیسیون ماده ۵ شهرداری شیراز طرحی را تصویب کرد که بخش های قابل توجهی از بافت تاریخی محلات «بیات» و «اسحاق‌بیک» که از قدیمی‌ترین بخش‌های شیراز قدیم هستند، تخریب خواهند شد. در طرح موضعی شرق شاه چراغ، مشاور محترم در سال ۱۴۰۰ هیچ‌گونه تخریبی در وضع موجود پیش‌بینی نکرده است و متاسفانه وزارت میراث فرهنگی که باید جلودار دفاع از این میراث گرانبها باشد، خط تخریبی را معین کرده است که این خط حدوداً با طرحی که تولیت شاه چراغ در چند سال پیش تعیین کرده بود، شباهت دارد. این امر نشان می‌دهد که نه تنها وزارت میراث فرهنگی برای منافع ملی و فرهنگی مردم عمل نکرده، بلکه در جهت کسب رضایت برخی از مسؤولان گام برداشته است.

پس از تصویب طرح در کمیسیون ماده ۵، در این شرایط نامناسب اقتصادی اداره راه و شهرسازی شیراز  به سرعت اقدام به خرید املاک کرد. در بازدید علمی مورخ ۱۴۰۱/۱۱/۱۱ از محل طرح تخریب، مشخص شد که از طرف برخی ادارات به خانه‌های این محدوده مراجعه شده است و به ساکنان فرصتی چند روزه برای ترک خانه‌ها جهت تخریب داده شده است و چنانچه خانه‌ها را ترک نکنند، آب، برق و گاز آن‌ها قطع خواهد شد و مبلغ تعیین شده توسط کارشناس به حساب دولت واریز شده و خانه را تخریب خواهند کرد.  

بنا به گفته یکی از عوامل فنی تخریب، این عمل در چند روز آینده اتفاق خواهد افتاد و مانند تخریب‌های گذشته با سرعت زیاد و در محیطی بسته انجام می‌شود.  

در چند سال گذشته متخصصان معماری و شهرسازی اعتراض خود به این طرح تخریب را به اشکال مختلف انعکاس داده‌اند  و بر این باورند که با این اقدامات پاک‌سازی تاریخی گسترده‌ای مانند شهر مشهد و چندین شهر دیگر روی خواهد داد که یکی از تاثیرات آن از بین رفتن شواهد تجلی فرهنگ اسلامی بر زندگی مردم در طول دهها قرن گذشته است. پاک کردن بخشی از حافظه تاریخی مردم ایران خطایی نابخشودنی و خیانتی بزرگ به تاریخ و فرهنگ کشور عزیزمان است.

در شرایط خاص امروز کشورمان که دشمنان داخلی و خارجی از هر سو به فرهنگ کهن ایران زمین می‌تازند از آن مقام محترم درخواست دارد تا دستور فرمایند از این اقدام ضد فرهنگی جلوگیری شود و مسولین ذیربط  برای مرمت، احیاء و استحکام بخشی بافت تاریخی تلاش کنند تا محیطی قابل زندگی برای ساکنان آن‌ها فراهم آید.» 

این استاد دانشگاه پیش‌تر نیز در سه نامه مجزا از استاندار فارس درخواست کرده بود از تخریب باقی‌مانده بافت تاریخی شیراز مانع شود که می‌گوید تا کنون پاسخی به آن‌ها داده نشده است.

معماریان پس از بررسی و پرس‌وجوهای میدانی از ساکنان بافت تاریخی شیراز، از آغاز شمارش معکوس برای تخریب تعداد زیادی از خانه‌های تاریخی تا چند روز آینده خبر داده است.

در این‌ زمینه بخوانید: آغاز شمارش معکوس تخریب خانه‌های تاریخی شیراز

بافت تاریخی شیراز از دهه ۶۰ مکرر با تخریب‌ گسترده مواجه بوده است. این رویه در نیمه‌های دهه ۹۰ متوقف شد، اما از سال گذشته با طرح دوباره توسعه حرم شاهچراغ بار دیگر پروژه تخریب بخشی از این بافت، به جریان افتاده است.

بنا بر آنچه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری روی کاغذ و نقشه مشخص کرده‌اند، ۳۵ پلاک در طرح توسعه تخریب خواهد شد که از آن میان، پنج پلاک در فهرست آثار ملی ثبت شده است. با این وجود، ‌ بررسی میدانی کارشناسان حاکی از آن است که ساکنان حدود ۶۰ خانه تاکنون اخطار شفاهی تخلیه دریافت کرده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۴:۴۷

زنده باد آقای دکتر. کاش چند نفر دیگر از همکاران تان هم صدای شان بلند می شد. به شکل هماهنگ اول محلات اصیل به حال خود رها و گرفتار هزار معضل می شوند، بعد هم کسی در لباس ناجی کل بافت را از میان خواهد برد تا محل زندگی ده ها خانواده محل ثروت اندوزی دو سه آدم یا نهاد سرمایه دار شود. این شیوه کسب درآمد در شرایط اجتماعی فعلی اثرات غیرقابل پیش بینی می تواند داشته باشد. الان دهه 70 نیست!

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۴:۵۶

بافت فرسوده ی مورد اشاره بیشتر محل زندگی معتادین و اتباع محترم افاغنه شده و به جز چند خانه که به عنوان نمونه میراث فرهنگی ارزش نگهداری دارد بهتر است تخریب شوند و در طرح های نو استفاده شوند،این موضوع را کسی که در شیراز زندگی می کند درک خواهد کرد،این فرصتی برای پیشرفت شیراز به حساب می اید ،شیراز موزه نیست ،علاقه مندان به موزه بهتر است سرنوشت مردم این دیار را با ژست های فرهنگی عقب نگه ندارند.

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۶:۰۵

افراد پشت پرده نقشه کشیدن تا تمدن ایران رو از بین نبرن دست از کار نکشند ولی متاسفانه مسئولین در خواب هستند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۷:۰۴

چرا شهر دار شیراز. با خاطر نفع ودیده شدن خودش. آثار. تاریخی. را از بین میبرد. چرا دارد تیشه بر. ریشه. مردم میزند

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۷:۳۲

بافت تاریخی کجا بوده یه مشت مخروبه که شده محل تجمع معتادان و دزدها آدم جرات نمیکنه از کوچه هاش رد بشه

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۱۷:۵۹

این مناطق اصلا اگر بازسازی نشود قابل سکونت نیست با کوچکترین زلزله فرو می ریزد.ایا شما ومیراث فرهنگی جوابگو هستید

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۴ ۲۱:۲۶

بمونه که چی بشه. این خونه ها فقط شده جای مفاسد اخلاقی. همون بهتر که خراب بشه.آدم میترسه ازین کوچه پس کوچه ها رد بشه. وحشت اوره.تاریخی هست ولی ارگ کریم خان که نیست اینقدر سخت میگیرید. بکوبید داداش خرابشون کنید دمتون گرم

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۵ ۰۱:۲۵

این دیگه چه کاریه بی شرفا

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۱۸ ۰۷:۵۶

دقیقا مثل مشهد فشار وتهدید شفاهی و حتی کتک زدن مالکان .تخریب ناقص املاک و ایجاد مشکلات اجتماعی باعث سود سرشار مسولین شهرداری میشود