سارا نیکوسخن در گفتوگو با ایسنا با اشاره به راهکارهای کنترل خشم، گفت: همه ما با واژههایی به نام خشم، غضب، پرخاشگری و امثال اینها آشنا هستیم و آن را در زندگی خود تجربه کردهایم.
وی با تعریف خشم و پرخاشگر، افزود: در مرحله اول باید بپذیریم خشم حسی در وجود همه انسانها و یکی از جنبههای عادی زندگی است و هرفردی گاهی دچار خشم شده که این یک امر کاملا عادی است.
این کارشناس ارشد روانشناس تربیتی با بیان اینکه خشم یک واکنش طبیعی و غریزی در پاسخ به تهدید علایق حیاتی بروز میکند، افزود: بروز آن دلایل زیادی از جمله تغییرات بیرونی و درونی دارد و وقتی خشم از حالت کنترل خارج شده و مشکلات متعددی را در زندگی شخصی، کاری و روابط با سایر اشخاص به وجود آورد، این نوع خشم مخرب و ویرانگر است و باید برای آن راههای کنترل را درنظر گرفت.
نیکوسخن بیان کرد: در روایات و احادیث اسلامی نیز از خشم به عنوان نیروی دفاعی برای دفاع از خود بحث شده و اگر این نیرو از محور اصلی خارج شود تبدیل به خوی ناپسند و ویرانگری خواهد شد که احساسات ناپسند دیگر را نیز در انسان شکل میدهد.
این مشاور در مور آثار مخرب خشم در خانواده، گفت: خانواده به عنوان یک محل سکونت و امن برای بزرکسالان و کودکان شناخته شده و از موقعیت ویژهای برخوردار است؛ وجود خشم و تکرار آن و نبود یک رابطه صحیح بین والدین صدمات جبران ناپذبری بر پیکره خانواده به خصوص فرزندان وارد میآورد.
خشم دردسرساز
نیکوسخن ادامه داد: عدم کنترل خشم در خانواده باعث از بین رفتن احترام بین اعضای خانواده، نابودی رابطه صمیمی بین والدین و فرزندان و از بین رفتن محیط مطلوب برای پرورش و تربیت فرزندان خواهد شد و در این راستا والدین به عنوان الگوی مناسب اخلاقی شناخته نشده و کودکان دعوا و خشم را فرا میگیرند.
وی افزود: علاوه بر تاثیرات مخرب خشم در خانواده، مطمئنا این حس آثار بدی برای ما از نظر روانی و جسمی به همراه خواهد داشت و وقتی خشم را به شدت و به گونه مداوم برای خود تجربه کنیم و آن را به شیوه پرخاشگرانه بروز دهیم دچار دردسر میشویم و یک خشم دردسرساز را ایجاد کردهایم.
این روانشناس بیان کرد: اگر این خشم دردسرساز درمان نشود، موجب ایجاد بیماریهای عمیق و اساسی مانند آسم، سکتههای مغزی، فشار خون، سرطان، سندروم روده تحریک پذیر، چاقی و همچنین روی آوردن به مواد مخدر خواهد شد و از طرفی بیماریهای روحی مانند افسردگی، اضطراب و احساس تهدید و تحریک پذیری را سبب میشود.
نیکوسخن یادآور شد: ابراز پرخاشگرانه و یا انفعالی خشم معمولا به صورت اکتسابی است و عمدتا محیط اصلی که فرد پرخاشگر این حس را یاد میگیرد، محیط خانواده بوده و در این میان افرادی که برای رهایی از خشم به مصرف الکل و یا سیگار روی میآورند نه تنها خشم آنان آرام نمیشود بلکه به تدریح میزان تحمل خود را کاهش داده و به افرادی پرخاشگرتر از گذشته تبدیل میشوند.
انتهای پیام
نظرات