• چهارشنبه / ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۰:۲۳
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 1401062317463
  • منبع : نمایندگی علوم پزشکی شهید بهشتی

گزارش‌های سازمان ملل حاکی از افزایش آزار سالمندان است

گزارش‌های سازمان ملل حاکی از افزایش آزار سالمندان است

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان هدف روز جهانی سالمندی گفت: این روز صرفا یادآوری است تا همه کشورها به وضعیت عینی سالمندان در جامعه خود توجه کنند و نسبت به رعایت حقوق سالمندان اهتمام بیشتری داشته باشند.

به گزارش ایسنا، در دهمین سلسله نشست سلامت سالمندی که به همت معاونت فرهنگی و پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ برگزار شد، لیلا ناصری با اشاره به اینکه با شناخت زمینه‌های مختلف سوء استفاده و آسیب به سالمندان باید برای رفع آن‌ها چاره اندیشی مناسبی به عمل آورده شود، عنوان کرد: همزمان با روز جهانی سالمندان برنامه‌های مختلفی برگزار ‌می‌شود تا توجه مخاطبین از جمله سیاست گذران نسبت به کرامت و حقوق سلامت سالمندان جلب شود.

ناصری با بیان اینکه در کشور ما سند ملی راهبردی سالمندان تهیه شده است، تصریح کرد: متاسفانه سالمندان کشور با چالش‌های زیادی روبه رو هستند، به گونه ای که مسئولان ذیربط با شفافیت ‌می‌پذیرند که زیرساخت‌های متعدد مورد نیاز برای تأمین سلامت سالمندان فراهم نیست. در سطح جهانی نیز وضعیت سالمندان جز در برخی از کشورهای توسعه‌یافته مطلوب نیست. گزارش‌های سازمان ملل از روند روبه رشد اذیت و آزار سالمندان حکایت ‌می‌کند.

وی در ادامه افزود: قطعنامه ۳۹.۱۸ شورای حقوق بشر به عنوان انسجام بخشی همکاری‌های ظرفیت سازی حقوق سالمندان، انواع فعالیت‌های ظرفیت‌ساز برای ارتقای حقوق سالمندان را تبیین کرد و در نشست ۴۱ حقوق بشر در غالب پنل مستقل مربوط به این موضوع برگزار شد.

عضو هیئت علمی جهاد انشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در سطح جهانی تلاش‌های در جهت تدوین سند حقوقی بین المللی منسجم و فراگیر برای پیشبرد و حمایت از کرامت و حقوق سالمندان در سازمان ملل در جریان است، خاطر نشان کرد: امیدواریم ایران هم در روند هنجارسازی بین‌المللی حضور فعالی داشته باشند. گروه کاری پیگیر تدوین معاهده جامع سالمندان از ۲۰۱۰ ماموریت پیدا کرده و نمایندگان همه کشورها ‌می‌توانند در روند تلاش‌های آن مشارکت کنند.

وی با بیان اینکه سازمان ملل پرسشنامه‌هایی را تهیه کرده تا سالمندان تجربیات مثبت خود را در زمینه ارتقا حقوق سالمندان اعلام کنند، گفت: بسیاری از سالمندان از این امر استقبال کردند و به آن پاسخ دادند. پاسخ‌ها بر روی سایت قابل دسترسی همگان قرار دارد و پژوهشگران این حوزه ‌می‌توانند در آینده از آن استفاده کنند و ایده‌های مناسبی برای اجرا در کشور خودمان را پیگیری کنند.

ناصری با بیان اینکه استفاده از تجارب کشورهای دیگر امر معقولی است یادآور شد: اروپا در حوزه سالمندان تجربیات موفقی داشته و قاعده‌گذاری‌های دقیق حقوقی ارائه کرده است؛ اما گاهی لازم است تا اطلاعات و تجربه‌های کسب‌شده را بومی‌سازی کرد و سپس متناسب با نیاز کشور از آن‌ها استفاده کرد.

کهولت سن وابسته به سنین پیری نیست و در هر سنی اماکن پذیر است

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه حق بر سلامتی در سنین سالمندی یکی از موضوعات حقوق بین‌الملل محسوب ‌می‌شود، گفت: اما تحولات حقوق بین‌الملل در این زمینه‌ متناسب با نیازهای روز دنیا نیست، چراکه مفهوم سالمندی در کشورهای دنیا متقاوت است. در واقع کهولت سن ممکن است در لحظه‌های مختلف سن انسان رخ دهد و این وابسته به ویژگی‌های فردی خاص، وضعیت اقتصادی و موقعیت مکانی افراد دارد.

وی با اشاره به اینکه حق بر سلامتی یک مفهوم چالشی و گسترده است، تصریح کرد: الزام به دستیابی به بالاترین سطح سلامتی که در میثاق حقوق اقتصادی اجتماعی فرهنگی مورد تاکید قرار گرفته است، هدف و تعهد الزام‌آوری را برای دولت‌ها ایجاد نمی‌کند.

عدم وجود قانون و نداشتن تعریف دقیقی از کهولت سن در دنیا

ناصری در ادامه افزود: متاسفانه در ارتباط با سالمندان یک سند بین‌المللی منسجم و خاص نیز وجود ندارد، که این قشر بتواند در جهت حمایت از حیثیت حقوق خود از جمله حق سلامتی خود که ارتباط نزدیکی با کرامت انسانی دارد بهره‌مند شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی یکی دیگر از موانع موجود در این زمینه (قانون‌گذاری) فقدان اتفاق نظر برای ارائه معیار کهنسالی دانست و افزود: شروع فرایند کهنسالی به بسیاری از عوامل اجتماعی و اقتصادی و به احساس ذهنی پیر بودن بستگی دارد. از طرف دیگر همه چیز بستگی به راه حل‌های دارد که جامعه جهانی به آن رسیده است. هر چند که بسیاری از نویسندگان هنوز هم تعریف کهولت سن برای تدوین استانداردهای بین‌المللی را ضروری نمی‌دانند.

ناصری در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم در آینده بتوانیم گزارش شفافی از وضعیت رعایت حقوق سالمندان ارائه کنیم؛ به‌نحوی که قابل ارزیابی باشد، اینکه آیا در کشور ما سالمند آزاری وجود دارد؟ چه عواملی بر آن موثر است؟ آیا حقوق مختلف سالمندان در سطح خانواده و جامعه رعایت ‌می‌شود؟ یا چه مواردی نقض شده؟ تا چه میزان جامعه نسبت به حقوق سالمندان آگاهی دارد تا با علم و اطلاع آنها را رعایت کند؟ تاچه میزان رسانه‌ها به ترویج حقوق سالمندان اهمیت می‌دهند؟

در پایان اولین سلسسه نشست سلامت سالمندی، نازنین بیات، سرپرست معاونت فرهنگی ضمن تشکر از حضور مهمانان این نشست گفت: جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی طی سنوات گذشته با ماموریت خود در حوزه سلامت سالمندی، تجربه ارزشمند در طراحی و اجرای پروژه‌های متعددی و موثر در کشور کسب نموده است و اینک نیز با رویکردی فرهنگی برنامه‌های متنوعی با هدف آگاهی بخشی و حساسیت زایی در حوزه سلامت سالمندان در پیش دارد.

به گفته بیات، استمرار سلسله نشست‌های تخصصی سلامت سالمندی با نگاه حل مساله و ایده‌پردازی؛ پویش دانشجویی غربال گری سلامت سالمندی؛ جشنواره فرهنگی هنری سلامت سالمندی ویژه دانشگاهیان سراسر کشور؛ پویش آگاهی بخشی و حساسیت زایی با موضوع آلزایمر ویژه پرسنل میانسال دانشگاه، از دیگر برنامه‌های جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha