به گزارش ایسنا، سیاوش آریا کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی در استان فارس گفت: تپه تاریخی «مهرهای» در یکی از روستاهای شهر داراب در استان فارس مورد دستبرد گسترده سوداگران اموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای پوچ و خیالانگیز یافتن گنج قرار گرفته است. شوربختانه سودجویان فرومایه و نابخرد با کند و کاوهای غیرمجاز و توهمآمیز خود به لایههای باستانشناسانه این محوطه تاریخی و فرهنگی، آسیبهای برگشتناپذیری وارد و آن را زیر و رو کردهاند.
این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: تپه تاریخی «مهرهای» در شهر داراب در بدترین شرایط نگهداری و حفاظتی به سر میبرد و از سوی تاراجگران یادمانهای تاریخی و فرهنگی غارت شده و در چندین بخش از تپه، گودالهای بزرگ و کوچکی پدید آورده و به آن آسیب رساندهاند.
گذر خودروهای سنگین و رد لاستیک آنها از سوی زمینداران و کشاورزان از دیگر چالشهای این تپه تاریخی است که آریا به آن اشاره کرد و افزود: رد لولهها برای آبیاری زمینهای کشاورزی از روی عرصه تپه «مهرهای» از دیگر مشکلات آن است.
این کنشگر میراث فرهنگی همچنین گفت: تپه تاریخی «مهرهای» از سوی مسؤولان اداره میراث فرهنگی شهر داراب مورد بیمهری قرار گرفته و تا کنون ثبت ملی نشده است. همچنین تا کنون هیچگونه بررسی و کاوش و پژوهشهای باستانشناختی در این محوطه انجام نشده است که همین موضوع سبب ناشناختگی و تعرض بیشتر سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی و وقوع آسیبهای دیگر میشود.
آریا در اهمیت شهرستان داراب بیان کرد: داراب یکی از شهرهای مهم تاریخی و باستانی جنوب استان فارس و کشور است که به گفته باستانشناسان دارای غنای فرهنگی ویژهای بوده و از اهمیت ویژهای در زمینه مطالعات تاریخی و باستانشناختی برخوردار است، اما دوری از مرکز استان و رسیدگی نکردن مسؤولان و بیتوجهی به این شهر باستانی و تاریخی، انگیزه نابودی و آسیبهای پیاپی به یادمانهای تاریخی و ملی آن شده است.
این کنشگر میراث فرهنگی در ادامه به واکنش برخی مسؤولان میراث فرهنگی به گزارشهای مربوط به وضعیت نابهسامان آثار باستانی و تخریب گسترده آنها اشاره کرد و افزود: اگر میراث فرهنگیخواب نیست و بیدار و هوشیار است، نخست هرچه زودتر این محوطه تاریخی را ثبت ملی کرده و دیگر این که از آن به درستی حفاظت و پاسداری کند.
انتهای پیام
نظرات