رضا دواساز ایرانی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به هفته سلامت جوانان در خصوص مضرات مصرف نیکوتین و دخانیات اظهار کرد: نیکوتین موجود در سیگار، رایجترین فرآورده مصرفی و عمومیترین فرآورده روانگردان است و دیگر فرآوردهها، مواد سمی هستند که هم محرک عصبیاند و هم منجر به تضعیف عصبی میشوند. در واقع، این دو اثر متضاد نیکوتین، ناشی از تأثیر روانگردان بر مغز است.
۴ هزار ماده مضر در سیگار
وی افزود: به جز نیکوتین، ۴ هزار ماده دیگر در سیگار وجود دارد که اثرات بسیار مضری بر بدن انسان ایجاد میکنند. سیگار از موادی مانند مونواکسید کربن، قطران (جرم سیاه)، نیکوتین، آرسنیک (گاز سمی)، سرب و دیگر مواد تشکیل شده است.
دواساز ایرانی گفت: استفاده از نیکوتین و دخانیات در جوامع امروزی به امری طبیعی تبدیل شده به گونهای که درصد بالایی از مردم هر کشور روزانه میلیونها دلار برای خرید سیگار هزینه میکنند؛ شیوع این مساله در میان جوانان و نوجوانان نیز اتفاقی نگرانکننده و بسیار حائز اهمیت است.
عوارض جبرانناپذیر مصرف سیگار در بدن
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به ۱۲ ماده اصلی تشکیلدهنده سیگار و اثرات تخریبیشان در بدن، عنوان کرد: آمونیاک یکی از مادههای موجود در سیگار است که در شویندهها هم به کار میرود و موجب ایجاد تحریک و سوزش گلو و بینی میشود. آزبست نیز مادهای فیبر مانند است که در عایقکاری مورد استفاده قرار میگیرد و در سیگار هم به کار گرفته شده و با مصرف سیگار، این ماده به ششهای مصرفکننده میچسبد.
وی افزود: قطران نیز یک جرم سیاه چسبنده موجود در سیگار است که به ششهای مصرفکننده میچسبد و تنفس را سخت میکند. همچنین مونو اکسید کربن، گازی سمی در دود سیگار است که به گلبولهای قرمز خون آسیب میزند و موجب کاهش اکسیژن خون میشود. سیانید هیدروژن نیز ماده مورد استفاده در سیگار است که در اتاق گاز استفاده میشود.
دواساز ایرانی ادامه داد: فرمالدئید هم مادهای سمی موجود در سیگار است که برای مومیایی کردن اجساد به کار میرود؛ این ماده سبب آسیب به مویرگها و ششها و کاهش قدرت دفع سموم از آنها میشود. سرب نیز در سیگار وجود دارد که موجب آسیب رسیدن به عصبها می شود. DOT نیز یک سم حشرهکش قوی است که با مصرف سیگار این ماده هم وارد بدن شده و موجب مسموم شدن میشود.
وی با اشاره به وجود استالدئید به عنوان عامل درجه یک در ترکیب اتانول در سیگار و آسیب زدن این ماده به قلب عنوان کرد: آرسنیک (گاز سمی) نیز مواد رادیواکتیو مورد مصرف در کود شیمیایی، سیانید و سم کشنده از مادههای به کار رفته در تولید سیگار هستند.
تنباکو، شایعترین ماده روانگردان
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه تنباکو یکی از شایعترین مواد روانگردان است، گفت: متاسفانه تنباکو به طور وسیعی مصرف میشود و میتواند وابستگی شدیدی ایجاد کند.
وی با اشاره به ورود هزاران ماده سمی و جهشزای شیمیایی به بدن از طریق دود سیگار بیان کرد: با توجه به تجارت قانونی سیگار، افراد بسیار زیادی به سیگار وابسته هستند در حالی که سیگار عوارض جسمانی و روانی بسیاری ایجاد میکند و ترک آن نیاز به دوره سمزدایی و درمان روانشناختی دارد.
مصرف نیکوتین در قلیان، مخربتر از سیگار
وی با بیان اینکه هر وعده قلیان معادل ۷۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است، تصریح کرد: تأثیر و یا اثرگذاری نیکوتین به شکل جویدنی، آهستهتر از روش دود کردن است اما فرم دود کردن به شیوه قلیان کشیدن آن، مخربتر از سیگار است به عبارتی هر وعده مصرف قلیان معادل ۷۰ تا ۱۰۰ نخ سیگار است.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: متأسفانه در سالهای اخیر مصرف قلیان به شکل تفریحی میان نوجوانان و جوانان بسیار گسترش یافته است که با گذشت زمان، تخریب خود را آشکار خواهد کرد.
وی گفت: سیگار به طور معمول ۱۰ گرم نیکوتین دارد که بسته به نوع برند گاهی اوقات این ماده در هر نخ سیگار تا ۲۰ میلی گرم هم بالا میرود. زمانی که سیگار مصرف و دود وارد ریهها میشود، حدود یک تا دو میلی گرم از آن وارد جریان خون میشود.
دواساز ایرانی افزود: نیکوتین دارای نیمه عمر کوتاهی است و بعد از ورود به بدن سریعاً از طریق ششها وارد جریان خون میشود و به مغز میرود و به گیرندههای خاص متصل میشود.
وی افزود: هر چند این ماده در مدت ۴۰ دقیقه بیش از نیمی از قدرت خود را از دست میدهد اما نکته جالب این است که تمرینات ورزشی متابولیزم نیکوتین را تسریع میکند و مغز سریعتر متاثر میشود.
آثار مصرف نیکوتین
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: تنظیم خلق، حالت آرامش موقت، افزایش ضربان قلب (هنگام تدخین تنگی نفس، سرفه، مشکلات تنفسی)، اعتیاد قوی که منجر به مصرف طولانی مدت میشود، عفونت برونشیال، اضمحلال ریه، سکته مغزی و حمله قلبی از آثار مصرف نیکوتین هستند.
دواساز ایرانی افزود: افزایش کوتاه مدت فشار خون، ضربان قلب و جریان خون از قلب، تنگ و سخت شدن عروق و کمک به تشکیل لایه چربی در عروق برخیدیگر از آثار مصرف نیکوتین هستند. مونوکسید کربن ناشی از سیگار نیز موجب کاهش میزان اکسیژن در خون و تخریب دیواره داخلی عروق میشود.
وی عنوان کرد: یک سیگار حدود ۱.۲ میلی گرم نیکوتین دارد که اگر این میزان نیکوتین به انسان تزریق شود میتواند هفت فرد بزرگسال را بکشد. تدخین این میزان نیکوتین نیز در صورتی که به طور قابل ملاحظهای رقیق و کاهش داده شود، باز هم در ۵ تا ۷ لیتر از هوای ششها باقی میماند و از طریق دیوارههای ششها وارد جریان خون میشود.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به علائم محرومیت از نیکوتین عنوان کرد: بی قراری، بی صبری، اضطراب، خلق افسرده، مشکل در تمرکز، بی حوصلگی، کاهش ضربان قلب و افزایش اشتها و وزن از علائم مصرف نکردن نیکوتین هستند.
عوارض مصرف نیکوتین در قلیان
وی با اشاره به عوارض مصرف نیکوتین در قلیان، افزود: مضرات نیکوتین موجود در قلیان بسیار اعتیادآور و نوع تنباکوی میوهای مصرفی نیز بسیار مضر است و به علت استفاده مشترک قلیان نیز احتمال انتقال بیماریهای سرایت کننده از طریق دهان مانند سل و هپاتیت افزایش مییابد.
دواساز ایرانی گفت: مصرفکننده قلیان برای رسیدن به آستانه ارضای حالات یا اثرات خوشایند روانی، پکهای زیادی به قلیان میزند و در معرض دود بسیار زیاد و مقادیر زیادی مواد شیمیایی سرطانزا و گازهای خطرناک و مسمومیت ناشی از آن قرار خواهد گرفت.
قلیان بسیار خطرناکتر و اعتیادآورتر از سیگار
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه قلیان بسیار خطرناکتر و اعتیادآورتر از سیگار است، تصریح کرد: اساسا تفاوت آشکاری بین تنباکوی سنتی و تنباکوهای اسانسدار (میوهای) وجود دارد. تباکوهای میوهای از برگهای توتون که بافت کیفیت آنها برای تولید سیگار مناسب نیست تهیه میشود و این توتونها با اضافه شدن ۱۶-۱۵ نوع ماده شیمیایی و افزودن اسانس میوهها، ساخته میشوند.
وی افزود: باید توجه شود که مصرف تنباکو چه سنتی و چه میوهای برای انسان مضر است اما مصرف این نوع تنباکوهای میوهای به مراتب بدتر از نوع سنتی است.
انتهای پیام
نظرات