• دوشنبه / ۱ شهریور ۱۴۰۰ / ۰۰:۴۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1400060100007
  • خبرنگار : 71626

انتقاد از پارازیت، «گاندو» و طرح مجلس

انتقاد از پارازیت، «گاندو» و طرح مجلس

محمود حبیبی‌ کسبی با بیان این‌که "ما عرصه فرهنگ و رسانه را باخته‌ایم" می‌گوید: تا وقتی بخواهیم به شکل سلبی، دستوری، نظامی و با پارازیت و ممنوع کردن مقابل هجوم رسانه‌ای غرب بایستیم این شکست ادامه پیدا خواهد کرد و سنگین‌تر هم خواهد شد.

این شاعر در گفت‌وگو با ایسنا درباره وضعیت فرهنگ و ادبیات از جمله میزان رونق و حمایت از نشست‌ها و رویدادهای ادبی در دولت دوازدهم اظهار کرد: می‌توان گفت که در چهار سال گذشته هم وضعیت فرهنگ، هنر و ادبیات تقریبا مانند وضعیت‌ دیگر موضوعات در کشور خیلی حال‌شان خوب نبود؛ یعنی حال فرهنگ و ادبیات هم خیلی خوب نبوده، چرا که هنرمند هنگامی می‌تواند یک اثر هنری خوب خلق کند که به لحاظ حال روحی در شرایط قابل قبولی باشد. به قول حافظ: «کی شعر تر انگیزد خاطر که حزین باشد». به همین دلیل، من گمان می‌کنم این گرفت و گیرهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... باعث شده خاطر هنرمندان و شاعران ما حزین باشد و این خاطر حزین نمی‌تواند اثر هنری قابل قبولی خلق کند.

او سپس به طور خاص به وضعیت شعر پرداخت و با بیان این نظر که "اساسا وزارت فرهنگ در هر دو دولت آقای روحانی خوب عمل نکرد" گفت: جشنواره‌های شعر مثل جشنواره شعر «فجر» را تقریبا به بدترین شکل ممکن برگزار کردند. یک‌سری از جشنواره‌های خوب ادبی مثل «کتاب فصل»، «گام اول» و ... را تعطیل کردند و موجب شدند شاعران و نویسندگان کم‌تر از این رویدادها بهره‌مند شوند.

حبیبی کسبی ادامه داد: نمی‌دانم از منظری هم می‌توان این تقصیر را بر گردن دولت انداخت یا نه، اما در کشور ما وقتی مشکلات اقتصادی پدید آمده، همیشه اولین چیزی که قربانی شده و اولین بودجه‌ای که قطع شده، بودجه فرهنگ، هنر و ادبیات بوده است. طبیعی هم هست، حتی در یک خانواده هم وقتی مشکل مالی به وجود بیاید، اولین چیزی که از سبد خرید خانواده کنار می‌رود، کتاب، سینما، روزنامه و ... است. قطعا خانواده از غذا و لباس‌شان نمی‌زنند تا کتاب بخرند. در چند سال اخیر هم مشکلات اقتصادی باعث شده بود که برای فرهنگ و ادبیات و هنر کم‌تر هزینه کنند و کم‌تر زمان و بودجه اختصاص دهند، بنابراین فکر می‌کنم خلق و تولید آثار هنری - از حیث کیفیت به کنار - از حیث کمیت هم بسیار تقلیل رفته است. 

این شاعر آیینی همچنین درباره انتظار خود از دولت سیزدهم برای حوزه فرهنگ و ادبیات اظهار کرد: تمنایم این است که هر بزرگواری که به عنوان وزیر فرهنگ دولت آینده انتخاب می‌شود و با هر تیمی که کار می‌کند، سروسامانی به این به‌هم‌ریختگی وضعیت فرهنگ و هنر کشور بدهد، به این گل و گشادی که باعث می‌شود گاهی کسی از در دروازه رد نشود اما از ته سوزن رد شود؛ در عرصه ممیزی کارهایی منتشر می‌شود و آثاری بیرون می‌آید که آدم متعجب می‌شود و از طرفی چیزهایی محدود می‌شود، که باز هم متعجب‌کننده است.

او در ادامه با بیان این‌که "همه جهان این را متوجه شده‌اند که مهم‌ترین عرصه برای مردم‌شان و تاثیرگذاری بر جهان، عرصه رسانه و هنر است" گفت: تا زمانی که نتوانیم جریان استیلای رسانه‌ای و هنری غرب بر کشورمان را متوقف کنیم و نتوانیم عرصه رسانه‌ای را که تقریبا در آن شکست خورده‌ایم مجددا به دست بیاوریم و در آن تاثیرگذار باشیم، این وضعیت افول فرهنگی و اخلاقی که اکنون دیده می‌شود، ادامه پیدا می‌کند.

محمود حبیبی کسبی افزود: اگر بخواهیم رک بگوییم، جامعه ما به لحاظ فرهنگی و اخلاقی در یک وضعیت نزولی قرار دارد، این هم به نظر من به جهت استیلای رسانه‌ای است که غرب بر مردم پیدا کرده. بیش از این‌که مردم ما به صداوسیمای کشور خودشان نگاه کنند، به شبکه‌های ماهواره‌ای نگاه می‌کنند. تازه با این همه پارازیت، باز هم بیشتر به آن‌ها توجه می‌کنند. حتی سریال‌هایی که در شبکه‌های نمایش خانگی تولید می‌شود، بیشتر از سریال‌های تلویزیونی بیننده دارد و این نشان می‌دهد ما عرصه فرهنگ و رسانه را باخته‌ایم و این اظهر من الشمس است. آدم واقعا باید کور باشد که نتواند این شکست سنگین را ببیند. تا وقتی ما از این شعارزدگی دست نکشیم و شکست هنری و رسانه‌ای را جدی نگیریم و برنامه مدون نداشته باشیم، نمی‌توانیم با این جریان مقابله کنیم و تا وقتی که بخواهیم به شکل سلبی، دستوری، نظامی و با پارازیت و ممنوع کردن مقابل هجوم رسانه‌ای غرب بایستیم این شکست ادامه پیدا خواهد کرد و سنگین‌تر هم خواهد شد.

او که معتقد است "عرصه نرم را نمی‌شود با تجهیزات سخت پاسخ داد" بیان کرد: باید بپذیریم در طول این سال‌ها در عرصه فرهنگ، هنر، ادبیات و رسانه بد کار کرده‌ایم و وقتی این بد کار کردن را قبول کردیم، آن وقت می‌توانیم برای خوب شدن یک‌سری تصمیمات بگیریم. این تصمیمات را هم ندهیم یک‌سری افراد که هیچ تخصصی در این زمینه ندارند، بگیرند. باید اهالی فرهنگ و هنر و کارشناسان این عرصه را بیاوریم و از آن‌ها خواهش کنیم تا بگویند چه کنیم از این وضعیت افول که در آن گیر کرده‌ایم بیرون بیاییم. و هر چه اهالی فن گفتند، بپذیریم و انجام دهیم تا شاید بتوانیم در یک برنامه بلندمدت شرایط را عوض کنیم.

این شاعر در توضیح بیشتر و در پاسخ به سوالی درباره این‌که منظور از آن‌چه گفته‌ شد، تقویت محتوا است یا خیر و نیز در ارتباط با طرحی مرتبط مثل صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، اظهار کرد: بله، منظور تقویت محتواست، وقتی می‌خواهیم برای مبارزه با آن‌چه آقایان جنگ نرم می‌نامند، اقدام کنیم. البته من معتقد به جنگ نرم نیستم چون آن‌ها کار رسانه‌ای‌شان را انجام می‌دهند و این ما هستیم که کم‌کاری می‌کنیم. ما باید با اهداف خودمان فیلم بسازیم، موسیقی تولید کنیم و شعر بگوییم و داستان بنویسیم و با این آثار فرهنگی و رسانه‌ای مقابل‌شان بایستیم. با پارازیت که نمی‌شود مقابل فیلم، سریال و موسیقی ایستاد. با بستن سایت نمی‌شود مقابل اخبار ایستاد، چون از جای دیگری می‌آید؛ «پری‌رو تاب مستوری ندارد/ چو در بندی ز روزن سر برآرد». این مثل سیلی می‌ماند که اگر سرریز شود، از هر جا هم که بسته شود، از جای دیگری بیرون می‌آید. طرح صیانت از حقوق کاربران هم واقعا در روزگار اینترنت ماهواره‌ای کمیک است، ما تازه داریم به اوایل دهه ۷۰ برمی‌گردیم که مردم در گونی سیب‌زمینی ویدیو کرایه می‌کردند. این‌گونه برخوردهای اشتباه فقط موجبات سنگین‌تر شدن شکست را فراهم می‌آورد. راهش این است که عرصه را باز بگذریم و به جای این، ما هم محتوا تولید کنیم؛ اگر محتوای هنرمندانه و صادقانه عرضه شود، مخاطب هم با جان و دل تحویل می‌گیرد.

حبیبی کسبی در پایان با انتقاد از عملکرد تلویزیون بیان کرد: همین شبکه نمایش خانگی را که شبکه‌های من و تو و بی‌بی‌سی نساخته‌اند، آقای محمدحسین مهدویان که برای شهدا و موضوعات ارزشی فیلم ساخته، برای شبکه نمایش خانگی مجموعه «زخم کاری» را ساخته است و مردم پول می‌دهند و آن‌ را می‌بینند اما تلویزیون را که رایگان است، نمی‌بینند؛ این را بفهمیم و تحلیل کنیم. ببینیم مردم چقدر «گاندو» را می‌بینند و چقدر «زخم‌کاری» را می‌بینند، با در نظر گرفتن این‌که برای دیدن «زخم کاری» باید هزینه کنند. سریال‌های نمایش خانگی در مقیاس خودشان خیلی بیشتر مورد استقبال قرار می‌گیرند؛ چرا؟ چون من وقتی یک شب سعی می‌کنم بنشینم و «گاندو» ببینیم، تقریبا فقط ۱۰ دقیقه می‌توانم آن را تحمل کنم، آن‌قدر که ضعیف و شعاری است. این راه که ما می‌رویم به ترکستان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۰:۵۷

شاعر

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۵:۴۱

سریال گاندو حقیقت تلخی هستش که درک و باورش سخته و بعضی ها مثل شما نمی‌خواهید مردم گاندو رو ببینند چون میدونید مردم با دیدن گاندو هوشیار میشن و میفهمند چه اتفاقاتی دوربرشان نیفته و چه بلا هایس داره سرشون میاد نمیخوای مردم گاندو رو ببینند چون با دیدن سریال گاندو مردم میفهمند مسعولین و مقامات داخلی کشور چه خیانت هوایی به این مردم کردن و میکنند شما دلسوز مردم نیستید بلکه دشمن مردم هستی شعار سریال گاندو نیست شعار حرفای شماست درضمن سریال گاندو چه فصل یک و چه فصل دو فوق‌العاده پربیننده هستش

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۲ ۰۷:۱۹

بسیار عالی با نظر شما موافقم👌👌

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۱ ۱۲:۳۴

احتمالا اقای محمود حبیبی خودش از اون دارو دسته هست یا از سفارت انگلیس جیره و مواجب داره که سریال گاندو را زیر سوال می بره و میگه مردم نمی بینن، اون عینک وطن فروشی را از چشمانتان بردارید می فهمید که واقعیت چیست. انگلیس روباه پیری که چندین قرن است ایران را چپاول کرده است.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۶:۴۰

اگه مردم گاندو را که البته قبلا استقبال خوبی شده بود تا اینکه رییس جمهور سابق دستور توقفش را داد دلیلش این است که مردم در این فیلم واقعین سیاسی کشور را می بینند و دست به خود سانسوری میزنند تا ندیده و ندانسته باشند، چون هضمش واقعا سخت اسد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۷:۰۱

اقای حبیبی نظر خودت رو بجای مراکز اماری و ینجشی قالب نکن به مردم ... اصولا ژانر زخم کاری با ژانر گاندو متفاوته ولی مراکز نظرسنجی از استقبال خیلی خوب مردم از گاندو میگن و خوش ساخت بودن ان... شما چون میخوای تریپ روشنفکری بیایی و ضد حکومتی خب معلومه باید این حرفل رو تحویل بدی ولی دوران واقع بینی رسیده و مردم واقع بین شدن

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۸:۲۳

لطفا نظر شخصی خودتان در مورد سریال گاندو را به یک آمار دقیق نسبت ندهید، بنده شخصا مسائل و رانت خواری هایی که اطرافیان مسئولین با وقاحت و به طور علنی انجام میدهند، به وضوح در سریال گاندو می بینم، اگر اینچنین نبود جلو پخش آن را نمیگرفتند، دقیقا این سریال درد مردم از مسئولین بی لیاقت فاسد را بیان میکند

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۰۸:۳۳

گاندو داره واقعیت رو نشون میده و برای شما خوب نیست چون داره خرابکاری دوستان خودتون رو نشون میده

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۰:۱۱

خب خدا رو شکر.ه۳مین حرفها یعنی گاندو کارشو عالی انجام داده

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۰:۱۸

چه بخواید چه نخواید مردم گاندو رو می بینن.می دونم این موضوع حالتونو بد می کنه ولی باید باهاش کنار بیاید.باور ندارید می تونید به توییتهاش و آمار تلوبیونش نگاه کنید

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۲:۴۶

آقای عزیز!!!! همه اینها راخود آقایان می دانند .....

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۵:۴۶

متاسفانه همه حرفهاتون درسته. ما در عرصه فرهنگ و هنر کاملا درگیر شعارزدگی هستیم. و سریالی مثل گاندو هم به این دلیل اجازه پخش داره که جناح مقابل رو می کوبه...

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۳ ۱۸:۲۱

برعکس گفتید دوست عزیز

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۰:۰۱

دقیقاً

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۵:۵۸

کلا خیلی جالب هستیم تو گاندو همه کاره سپاه است و دولت صرفا فاسد و خرابکار آنوقت تو روز روشن دکتر فخری شهید میشه. هنوز نفهمیدن چجوری نه سپاه پاسداران فقط خوب یا بد نه دولت ولی فیلم این رو نمیگه نگاه اش عادلانه نیست . اگر همین اتفاقات دو دولت قبلیش یا فعلی بی افتد .......... ساخته نمی شد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۸:۵۵

بیا پایین بابا سرمونو درد آوردی زخم کاری یه چیزه گاندوچچ۰) یه چیز دیگه چه بتونی تحمل کنی چه نه مردم گاندو رو میبینن این نسل نفهم که نیست میفهمه چه اتفاقایی میوفته تو کشور ذهن امثال شمارو خیلی خوب میهخونع گه گاندو چیز خوبی نبود مطمئنا جلو پخشش رو نمیگرفتن

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۱۸:۵۷

آقا باز هم که این واژه ترکستان را به کار بردید. نمی شود اصلأ این ضرب المثل را کنار بگذارید و از چیز دیگری استفاده کنید؟

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۱ ۲۳:۲۰

من یکی که هر گز حاضر نیستم وقت و پولم را برای فیلمهای مزخرف شبکه خانگی بذارم. انقد جلف و بی پرده روابط کثیف را توش نشون داده که برای مردم عادی سازی کرده. همشم با شهرزاد شروع شد که یک زن همش دست به دست میشد. خانواده را تخریب کردند..دست بردارید. گاندو داره واقعیت را میگه. اگه تحملش را ندارید مشکل خودتونه. با این حرفای شما تازه مردم به دبدن شبکه خانگی حریص تر میشن. سم پاشی نکنید.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۲ ۰۳:۳۲

اتفاقا گاندو بیننده داره مثال اشتباه زدی

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۲ ۰۶:۵۱

این که شما نتونستی ببینی مشکل خودته لطفا نظرت رو به مردم تحمیل نکن

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۲ ۰۸:۳۳

نه اتفاقا کامل می‌بینیم گاندو رو چرا این سریال اینقدر کام بعضی ها رو تلخ کرده اتفاقا در قیاس با کارهایی که تو این زمینه ساخته شده خیلی قویه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۲ ۱۵:۵۵

اقای حبیبی اگه یه فیلم بعد انقلاب ساخته شده همین گاندو است البته اگه اختلاسگر نباشی

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۳ ۰۰:۳۹

این حرفها را کنار بگذارید کسانی که خیانت کردن و حق این مردم را ضایع کردن بگیرید و مجازات کنید اینها نه از خدا میترسند نه از حق الناس و نه وجدان دارند که مردم را بدبخت و بیچاره کردند اینها باید دستگیر محاکمه و کلیه اموالشان به نفع مردم مصادره و خودشان به جرم خیانت اعدام شوند تا بلکه دلمون کمی ارام بگیرد کشور را کاری کردن که به هر طرف نگاه میکنیم مشکل داریم این مسکن اون خودرو و اون خوراک و پوشاک به هیچی دلمون خوش نیست مگر رحمت خدا

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۹:۳۵

آقای حبیبی شماکه بهترمیدونید گاهی موضوع اینقد قوی و جذابه که کیفیت و به بازی میگیره.چرامردم ندونن که کسانی هستندکه بفکر عزت و مال وناموس شون هستن؟چرامردم ندونن کسایی هستن که به اسم مصلحت ریشه مردم و میزنن.و هزار چرای دیگه... مردم ایران بسیار با عزت و قدرتمندن.چیزیکه دوستان اونور آبی مثه سگ ازش میترسن که مبادا مردم ایران قدر ومنزلتشون و بدونن... متاسفم واسه خیلی چیزها واسه خیلی افراد...