سردبير روزنامهي خبر معتقد است كه شاخصهاي تعريف شده براي مطبوعات از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ملاكي براي حرفهيي شدن نيست زيرا تعريفها سليقهيي است و با عوض شدن مديران بخش ناظر تعريفها هم ميتوانند تغيير كنند.
محمد مهاجري در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به تعريف متفاوت از مطبوعات حرفهيي در زمانها و محيطهاي گوناگون، اظهار كرد: بر اين اساس اگر 10 يا 15 سال پيش مطبوعاتي حرفهيي بوده الان ممكن است ديگر حرفهيي تلقي نشوند.
وي يكي از معيارهاي حرفهيي تلقي شدن را نسبت سه به يك حجم مطالب توليدي در قبال اقتباسها دانست و ابراز كرد: در سويي ديگر روزنامههايي حرفهيي هستند كه بيشترين حجم توليد ايده را داشته باشند نه خبر؛ هرچند در فضاي امروزي، مطبوعات رقيب ديگر رسانهها از جمله صدا و سيما، ماهوارهها و ديگر انواع رسانههاي داخلي و خارجي به حساب نميآيد.
اين كارشناس رسانه تصريح كرد: مطبوعات حرفهيي در برابر تمام اتفاقات موجود داراي تحليل روشني است و نبايد معمولا در برابر حوزههاي فعاليت خود سكوت كنند و بدانند كه مخاطب در هيچ موقعيتي روزنامهاش را خالي از تحليل نميخواهد.
او تعريف و شاخصهاي تعريف شده براي مطبوعات حرفهيي را از سوي وزارت ارشاد ملاكي براي حرفهيي شدن ندانست و خاطر نشان كرد: اين موضوع به دليل تعريفهاي سليقهيي از مطبوعات حرفهيي است و شايد اگر من هم روزي در مقام تعريف اين شاخصها در وزارت ارشاد يا هر ارگان مرتبطي قرار بگيرم، ملاكهايي جديد را اتخاذ كنم.
سردبير روزنامه خبر گفت: چنانچه وزارت ارشاد درصدد تعريف اصول حرفهيي روزنامهنگاري باشد بايد با جمعي از روزنامهنگاران حرفهيي و با تجربه جلساتي برگزار كند و با تبادل نظر به تعريف شاخصها اقدام كنند، هرچند قواعد روزنامهنگاري هميشه بايد به روز شود و نميشود به صورت مداوم آنها را مورد استفاده قرار داد.
مهاجري درباره معضلات پيش روي حرفهيي شدن مطبوعات بيان كرد: استقلال مالي مطبوعات در اين ميان حرف اول را ميزند زيرا وقتي مطبوعات براي تامين منابع مالي خود و يا حتي دلايل ديگر وابسته به حزب خاصي يا قطبهاي سرمايهيي شد، ديگر كارايي خود را از دست ميدهد و در جهت اهداف حامي خود گام برميدارد و اين رسانه خارج از مسير حرفهيي بودن فعاليت خواهد كرد.
وي ادامه داد: موضوع ديگر نبود امنيت شغلي براي روزنامهنگاران در كشور است كه باعث شده عدم علاقهمندي به حضور طولاني مدت در مطبوعات از سوي روزنامهنگاران به وجود آيد و به دنبال مهارتهاي لازم نروند، البته پارامترهاي ديگري از قبيل عوض شدن دولتها و سليقههاي سياسي آنها نيز امنيت اين حرفه را تحت تاثير خود قرار ميدهند اما بايد دانست كه عامل درآمد ناكافي صنف مطبوعات نيز باعث شده كه روزنامهنگاران تنها به اندازه پولي كه ميگيرند، كار كنند و به دنبال حرفهيي شدن نباشند.
اين كارشناس مطبوعات درباره دليل محافظهكاري برخي منتقدان مطبوعاتي گفت: گاهي اوقات حفظ امنيت روزنامهنگاري ايجاب ميكند كه افراد به دنبال خيلي از موضوعات براي انتقاد نروند اما بعضي اوقات هم فساد از طرف خود منتقد است كه حاضر ميشود قلمش را بفروشد و موجب از دست رفتن وجه منتقدانهاش شود.
او افزود: موضوع ديگر هم در پيگيرهايي است كه خود روزنامهنگاران به موضوعات ميدهند و تنها فضاي سياه و نيمه خالي ليوان را ميبينند و اين موجب ميشود بعد از مدتي نگاه جامعه اين افراد را منزوي كند.
سردبير روزنامه خبر با اشاره به مشكلات صنف مطبوعات كه موجب حرفهيي شدن ميشود، يادآور شد: يكي اين كه صنف مطبوعات پر تعداد نيست و ديگري اينكه خواستههاي اين صنف به شدت تحت تاثير خواستههاي سياسي آن است، در حالي كه در ديگر صنفها اين گونه نيست.
به گفته او منافع متفاوت صنفي رسانههاي مختلف موجب عدم شكلگيري اتحاد بين جمعيت روزنامهنگاران ميشود كه موجب عدم اثرگذار بودن مطبوعات و روزنامهنگاران ميشود، در حالي كه اگر سازمان نظام مطبوعاتي ميداشتيم شايد برخي معضلات پيش روي اين صنف با اتحاد فعالان عرصه مطبوعات به وجود نميآمد.
مهاجري با تاكيد براينكه هيچ مديري انتقاد را دوست ندارد، درباره راهكارهاي بالا بردن روحيه نقدپذيري در مسوولان كشور، عنوان كرد: مطبوعاتيها بايد با بيان نقاط قوت مديران و مسوولان، آنها را در برابر انتقادات منعطفتر كنند زيرا اين ما نيستيم كه بايد خودمان را اصلاح كنيم بلكه مديران دولتها هم بايد درصدد اصلاح خود باشند.
انتهاي پيام