• جمعه / ۹ مهر ۱۳۸۹ / ۱۱:۲۱
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 8907-05666
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

مراسم پاياني دومين جايزه‌ي شعر «نيما» برپا شد

مراسم پاياني دومين جايزه‌ي شعر «نيما» برپا شد

مراسم پاياني دومين دوره‌ي جايزه‌ي شعر «نيما» روز گذشته (پنج‌شنبه، هشتم مهرماه) هم‌زمان با روز بزرگداشت مولانا و به شكل خصوصي برپا شد.

به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم، مجموعه‌ي شعر «مرثيه براي درختي كه به پهلو افتاده است» سروده‌ي غلامرضا بروسان به عنوان برگزيده‌ي دومين دوره‌ي جايزه‌ي شعر «نيما» معرفي شد. اين شاعر پيش‌تر نيز با مجموعه‌ي شعر «يك بسته سيگار در تبعيد» برگزيده‌ي نخستين دوره‌ي جايزه‌ي شعر «خبرنگاران» شده است.

هيأت داوران اين جايزه شامل: پروين سلاجقه، رؤيا تفتي، علي باباچاهي، عليشاه مولوي و شمس آقاجاني در ابتدا مجموعه‌ي شعر «انيس آخر همين هفته مي‌آيد» سيدعلي صالحي را به عنوان كتاب برتر اين جايزه انتخاب كرده بودند؛ اما اعلام شد، از آن‌جا كه اين شاعر هيچ جايزه‌ي ادبي را نمي‌پذيرد، غلامرضا بروسان با پنج امتياز اختلاف نسبت به نفر اول، به عنوان برگزيده معرفي شده است.

مراسم پاياني جايزه‌ي شعر «نيما» با شعرخواني شاعران راه‌يافته به مرحله‌ي نهايي اين جايزه و تقدير از آن‌ها همراه بود. تعدادي از شاعراني كه جزو 15 شاعر راه‌يافته به مرحله‌ي نهايي بودند، شامل: غلامرضا بروسان، علي الفتي، جواد كليدري، آرش شفاعي، آذر کتابي، مرتضا بخشايش، آنا شکرالهي، مجيد سعدآبادي و سعدي گلبياني در اين برنامه شعر خواندند، كه البته محمدعلي سپانلو، شمس لنگرودي، م. مؤيد، سيدعلي صالحي، افشين شاهرودي و عباس صفاري كه در آمريكا سكونت دارد، از جمله غايبان مراسم بودند.

در ادامه، عليشاه مولوي - عضو هيأت داوران اين جايزه‌ - با تقدير از برگزار‌كنندگان دومين دوره‌ي جايزه‌ي شعر «نيما» و با اشاره به روز مولانا گفت: امروز روز مولانا و البته درست هم‌زمان با روز ناشنوايان است.

او افزود: برگزاري چنين جايزه‌اي و چنين مراسمي و جمع‌ كردن گروهي اين‌چنيني از شاعران و نويسندگان، آن هم در شرايط امروز جامعه، كار بسيار سخت و البته بزرگي است.

اين شاعر با اشاره به آثار شركت‌كننده در اين جايزه اظهار كرد: وقتي 60 عنوان كتاب منتخب اين جايزه را خواندم، به عنوان يكي از اعضاي هيأت داوران، بدون درنظر ‌گرفتن نام اعضا، شاعران و ناشران كتاب‌ها، 24 ساعت دپرس بودم و يأس فلسفي عجيبي مرا فراگرفته بود.

مولوي در ادامه افزود: از نظر من، انديشه، زبان و تكنيك مهم‌ترين انگاره‌ها در شعرند. حقيقت وحشتناكي كه مرا دچار آن وضعيت كرد، اين بود كه هيچ اتفاق جدي‌اي در اين 60 عنوان كتاب نيافتاده بود و فقر انديشه، فقر تكنيك و ضعف بياني در همه‌ي آثار ديده مي‌شد.

اين شاعر با بيان اين‌كه طبيعت رفتار غيرمنصفانه و نادرست انسان را پاسخ مي‌دهد، اظهار كرد: طبيعت با‌شعور است و مي‌تواند به رفتار نادرست انسان نسبت به خودش واكنش نشان دهد. اگر با شعر شوخي كنيد و آن را جدي نگيريد، قطعا شعر نيز مثل طبيعت به شما سيلي مي‌زند.

عليشاه مولوي همچنين تصريح كرد: در اين شرايط اگر از همه‌ي ضعف‌ها منطقي و منصفانه عبور كنيم، زحمات همه‌ي دوستان قابل ستايش و احترام است.

او سپس بخشي از منظومه خود را با عنوان «قمري‌خواني جوجه‌هاي بهاري در تابستان» و يك شعر عاشقانه از سروده‌هايش را براي حاضران خواند.

همچنين از هانيبال الخاص - هنرمند فقيد - كه نقاشي خود را از پرتره‌ي نيما يوشيج براي استفاده به عنوان طرح لوگو جايزه‌ي ادبي «نيما» به برگزاركنندگان اين جايزه‌ اهدا كرده بود، تقدير شد و اين جايزه را مديون حمايت‌هاي مادي و معنوي او دانستند.

سپس اردشير رستمي كه تنديس دور دوم جايزه‌ي «نيما» را با هزينه‌ي خودش طراحي كرده بود، چند هايكو با مضمون اجتماعي براي حاضران خواند و گفت: چقدر خوب است همين امشب از داريوش معمار بخواهيم كه شماره حسابي در اختيار ما قرار دهد و همه كمك كنيم تا سال آينده، اين جايزه با كيفيت بهتري برگزار شود و جوايزي به برندگان اهدا شود.

او افزود: اين‌كه اين جايزه با اين شرايط و سختي‌ها توانست پابرجا بماند، جاي خوشحالي دارد و همه بايد كمك كنيم كه در سال‌هاي آينده نيز برگزار شود.

در ادامه‌ي مراسم، داريوش معمار - دبير جايزه‌ي شعر «نيما» - بيانيه‌ي اين جايزه‌ را خواند كه در بخش‌هايي از آن به نوع نگاه متوليان فرهنگي به ادبيات و كاركردي كه براي آن قائل هستند، اشاره شده و آمده بود: اين نوع نگاه سبب ايجاد دو طيف جوايز ادبي دولتي و مستقل بوده است. از آن‌جا كه جوايز مستقل ادبي متأسفانه بخصوص طي سال‌هاي اخير در برگزاري با محدوديت‌هاي معنوي و مالي متعددي روبه‌رو بوده‌اند، ضمن كم‌رنگ‌شدن بعضي از نتايج اصلي جوايز، كاركرد‌هاي ديگري يافته‌اند كه مهم‌ترين آن، منتخب ‌شدن آثار خلاق ادبي توسط جوايز مستقل بدون درنظر گرفتن محدوديت‌هاي فكري و ايدئولوژيك است.

در ادامه‌ي اين بيانيه به تاريخچه‌ي جايزه‌ي شعر «نيما» و روند داوري دور دوم اين جايزه اشاره شده بود و برگزار‌كنندگان جايزه‌ از مديران انتشارات نگاه، شباهنگ و علي دهباشي و همچنين مديرمسؤول ضميمه‌ي «ارمغان فرهنگي» كه «هركدام در توان خود در بخش مادي اين جايزه را ياري داده بودند»، تشكر و قدرداني كردند.

همچنين در بخشي از اين بيانيه‌ درباره‌ي دور سوم اين جايزه آمده بود: دور سوم جايزه‌ي شعر «نيما» توان خود را صرف انتخاب كتاب شعر برگزيده‌ي دهه‌ي 80 مي‌كند و در اين مسير طي دو مرحله از تمام سلايق شعري موجود بهره مي‌گيرد و حداقل نظر 37 نفر را در امر كارشناسي دخيل خواهد كرد. ضمن آن‌كه هيأت اجرايي دور سوم جايزه‌ي شعر «نيما»، داريوش معمار، حسين فاضلي، داريوش مهبودي و رضا حيراني هستند.

سپس سايت ادبي «وازنا» به سردبيري حافظ موسوي به عنوان مجله‌ي الكترونيكي برتر از سوي اين جايزه مورد تقدير قرار گرفت كه موسوي جايزه‌ي خود را به نگار اسكندرفر - مدير مؤسسه‌ي كارنامه - تقديم كرد.

نگار اسكندرفر هم در سخنان كوتاهي از اين‌كه ديگر مجله‌ي «كارنامه» وجود ندارد، ابراز تأسف كرد و گفت: «كارنامه» با نام مؤسسه‌ي «كارنامه» همچنان وجود دارد و هنوز هم مكاني براي شاعران، نويسندگان و اهالي ادبيات است.

غلامرضا بروسان - برگزيده‌ي دومين جايزه‌ي شعر «نيما» - نيز در سخنان كوتاهي گفت: دست مريزاد مي‌گويم به برگزار‌كنندگان اين مراسم كه به پاسداشت كلمه بلند مي‌شوند و همچنين به دوستان‌شان كه برگزار‌كنندگان را در پاسداشت كلمه ياري دادند.

او سپس شعر كوتاهي از سروده‌هايش را خواند و آن را به شمس لنگرودي تقديم كرد.

عليشاه مولوي هم يكي از شعرهاي شمس لنگرودي را خواند و گفت كه براي اين كار از او اجازه گرفته است.

حسين فاضلي كه اجراي مراسم پاياني جايزه‌ي شعر «نيما» را به عهده داشت، عنوان كرد، سيمين بهبهاني هم براي شركت در اين مراسم دعوت شده بوده كه به دليل عمل چشم‌هايش، نتوانسته در آن حضور پيدا كند.

محمدجواد حق‌شناس - مديرمسؤول روزنامه‌ي «اعتماد» - نيز از حاضران در مراسم بود و در هنگام اهداي جوايز حضور داشت.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha