به گزارش ایسنا، دکتر ساره حسینی، عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: سلامت و ارزش غذایی یک فرآورده غذایی یکی از مهمترین عوامل در انتخاب و خرید آن محصول توسط مصرف کنندگان است.
وی با بیان اینکه محصولات فراسودمند از پرطرفدارترین محصولات غذایی در جهان هستند، افزود: نتایج مطالعات محققان نشان میدهد که ۷۷ درصد مصرف کنندگان در هنگام خرید، محصول سالم را انتخاب میکنند؛ محصولی که دارای ارزش تغذیهای بالا و فاقد نگهدارندههای شیمیایی و دارای بسته بندی مناسب باشد.
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: محصولات فراسودمند در واقع محصولاتی هستند که علاوه بر داشتن ارزشهای تغذیهای و تولید انرژی برای مصرف کننده، سلامت بخش نیز باشند و از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری کنند.
دکتر حسینی ادامه داد: این محصولات به عنوان یکی از مهمترین حوزههای فراوردههای غذایی، دارای توسعه و پیشرفت چشمگیری هستند به طوری که بازار جهانی غذاهای فراسودمند حدود ۱۰ تا ۴۰ میلیارد دلار در سال تخمین زده میشود؛ با توجه به رشد سالانه تقاضا و بازار خوب این محصولات تولیدکنندگان فراوردههای غذایی نیز به سمت تولید محصولات فراوردههای فراسودمند گرایش یافتهاند.
وی بیان کرد: در سالهای اخیر تحقیقات بسیاری در زمینه تولید محصولات فراسودمند و غنی سازی فراوردههای غذایی به خصوص فراوردههای محبوب و پرطرفدار مانند بیسکویت، کیک و کلوچه انجام شده که از این جمله میتوان به غنی سازی بیسکویت با اسفناج، رازیانه، بابونه، پودر هسته خرما، عصاره انگور، عصاره چای سبز، فیبرهای گیاهی، مالت، ویتامینD، آهن، روی، مس و کلسیم اشاره کرد.
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: محصولات استراتژیک خراسان جنوبی با توجه به ارزش تغذیهای بالا و داشتن پتانسیل خوب برای فراوری یکی گزینه مطلوب جهت غنی سازی فراوردههای غذایی هستند؛ به عنوان مثال میوه عناب که از محصولات انحصاری و استراتژیک خطه خراسان جنوبی است دارای فعالیتهای ضد میکروبی و افزایشدهنده سطح ایمنی بدن و تصفیه کننده خون است، سموم را از بدن دفع میکند و دارای ترکیباتی مانند اسید کلروژنیک، کاتچین، اپیکاتچین، اسید کافئیک، اسیدکوماریک، اسید گالیک، اسید فرولیک، اسیدسینامیک، روتین، کوئرستین، پروسیانیدین و کامپفرول است.
دکتر حسینی اظهار کرد: افزودن این میوه با توجه به ارزش تغذیهای بالا به محصولات غذایی، آنها را به فرآوردههای فراسودمند تبدیل خواهد کرد؛ با این وجود افزودن سطوح مختلف پالپ عناب به فرمولاسیونهای غذایی برای تهیه یک محصول فراسودمند کفایت نمیکند چراکه در حین فرآیند پخت، اکثر ترکیبات مغذی حساس به حرارت از بین خواهند رفت.
وی با بیان اینکه جهت رفع این مشکل پودر و یا عصاره میوه تحت فرآیندهای خاص قرار گرفته و ریز پوشانی میشوند و سپس در فرمولاسیون به کار میروند، ادامه داد: مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی که پیشگام تولید فراوردههای غذایی فراسودمند بر پایه محصولات استراتژیک خراسان جنوبی مانند زرشک عناب و زعفران است بر روی فرآوری این محصولات تمرکز کرده و توانسته در مدت زمان کوتاهی فرآوردههای متنوعی تولید کند.
عضو گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: یکی از طرحهای اجرا شده در این مجتمع، طرح تولید بیسکویت فراسودمند عناب است که این طرح از سال ۱۳۹۸ استارت خورد و پس از اتمام مطالعات اولیه تولید آزمایشی این محصول در اواسط سال ۱۳۹۸ شروع و برای نخستین بار در پنجمین نمایشگاه اشتغال و توسعه کارآفرینی خراسان جنوبی عرضه شد که با استقبال مصرف کنندگان مواجه شد.
دکتر حسینی ادامه داد: در حال حاضر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی خراسان جنوبی تولید این محصول با دریافت مجوزهای قانونی را در دستور کار قرار داده است و در هفتههای آتی این محصول فراسودمند فرآوری شده از عناب به صورت عمده و در سایت مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی به آدرس birnab.ir به بازارهای داخل و خارج استان عرضه خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، وی یادآور شد: غذاهای فراسودمند به ویژه محصولات فرآوری شده از گیاهان دارویی میتوانند با تغییر الگوی مصرف مواد غذایی، کمک شایان توجهی به کنترل بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، پرفشاری خون و سرطان در جامعه داشته باشند.
انتهای پیام
نظرات