به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سید عبدالمجید شریف زاده، رییس گروه پژوهشی پژوهشگاه با اعلام این خبر، اظهار کرد: تک چهره نگاری در عصر قاجار به اوج خود رسید و ویژگی های انسانی تحت عواملی تغییر کرد. هنر نقاشی و نگارگری متأثر از هنر اروپایی، به سمت طبیعت پردازی و فاصله گرفتن از فرم های تجریدی و انتزاعی متمایل شد و فضایی با چشم انداز نقوش متنوع گیاهی و انسانی به وجود آورد.
شریف زاده از ویژگی های نقوش این دوره را تأکید بر شاخصه های اروپایی نظیر سایه پردازی و پیکرنگاری دانست و تصریح کرد: کاربرد رنگ های متنوع و جدید مانند قرمز، نارنجی و صورتی در این دوره متداول شده بود و این نقوش نوعی تعامل هویتی با شرایط جامعه را نشان میداد.
به گفته رییس گروه پژوهشی هنرهای سنتی در این دوره انسان هایی اشرافی با چهره های شاد و متبسم، چهره هایی با حالت سه رخ و ساده شده، بدن هایی به حالت نیم تنه با لباس هایی به شکل چند خط ساده در رنگ های لاجوردی، قرمز مایل به قهوه ای و سفید ترسیم می شده اند.
او نقوش، راه راه و فلس مانند بر روی لباس ها، گردنبند مروارید، موهای فر داده شده و لباس های اروپایی با یقۀ باز را از مشخصه های نقوش درباری آن دوره خواند و گفت: از این رو سعی بر آن شده در این اثر نقوش انسانی با تکنیک هفت رنگی و رولعابی با توجه به دانش روز بر روی بشقاب انجام گیرد.
شریف زاده با بیان اینکه شبیه سازی از نقوش چهره نگاری لوح های قاجاری بر روی بشقاب سفالی به قطر ۳۰ سانتیمتر با روش زیر لعابی و آبرنگی توسط رعنا بهرامی فر انجام شده است، افزود: نمونه حاضر برگرفته از بشقاب سفالی با طرح بزمی و از تولیدات اواخر دوره قاجار است که در تهران ساخته می شده و بیشتر بر نقوش تاریخی، سلطنتی و مضامین میدان جنگ و صحنه های روزمره و بزمی تاکید داشته و در حال حاضر در موزه هنرهای اسلامی مالزی نگهداری می شود.
رییس گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از خصوصیات این کار بر ترکیب بندی مقامی در آن اشاره کرد که خدمه به شکل ریزتر در پایین و شخصیت های اصلی به شکل بزرگتر در بالا تصویر شده اند و گفت: اصولا از شاخص های این دوره و این اثر وجود تقارن محوری در ایجاد تعادل در تصویر است.
او در ادامه با اشاره به روند انجام این طرح اظهار کرد: پس از انتقال نقوش، قلم گیری و لعاب گذاری با تکنیک زیرلعابی و آبرنگی بر روی بدنه های سفالی لایۀ رویی آن با حالتی شیشه ای و شفاف فیکسه شده و برای پخت در دمای ۹۶۰ درجۀ سانتی گراد آماده می شود.
انتهای پیام
نظرات