به گزارش ایسنا به نقل از دبیرخانه ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب، محسن حاجی زینالعابدینی، دبیر جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی، گفت: در بخشهای گروه، افراد، نگاه ویژه، بینالملل و نشان استمرار مجموعا بالغ بر ۸۷۵ اثر به دبیرخانه جشنواره رسیده است. این میزان آثار در شرایطی رقم خورده است که تمام کشور درگیر همهگیری ویروس کرونا بود و این میزان استقبال واقعا بیش از انتظار ما بود. همانطور که میدانیم فعالیتهای ترویج کتابخوانی عمدتا اشتراکی و جمعی هستند و نشستها و جلسههای رودررو و حضوری محور اصلی این فعالیتها به شمار میآید. اما با توجه به شرایط کرونا و محدود شدن ارتباطات حضوری، بسیاری از فعالیتهای حضوری لغو شدند. اما به جای آن فعالیتهای بسیار بهتری در فضای مجازی شکل گرفته است که میشود گفت در پارهای از مواقع محدودیتهای زمانی و مکانی فعالیتهای حضوری را نداشته و باعث شده که رونق بیشتری هم به کار داده شود. هرچند از نظر کمی چیزی نزدیک به ۹۰ اثر کمتر از آخرین دوره به جشنواره رسیده است با این حال شاهدیم که فعالیت درست و ارزشمند ترویج کتابخوانی تعطیلیبردار نیست و مروجان به سرعت خودشان را با شرایط وفق دادند.
او درباره کیفیت ایدهها و فعالیتهای ترویجی کتاب در این دوره از جشنواره، گفت: با توجه به تجربههای گذشته و فعالیتهای شبکه مروجان کتابخوانی کشور که باعث شده است همافزایی در فعالیتهای ترویج به وجود بیاید، خوشبختانه کیفیت آثار بالا رفته و حتی شاهد فعالیتهای خلاقانه و جدیدی هم هستیم. یعنی فعالیتهایی که مثلا پنج سال پیش خیلی شاخص بود و جایزه میگرفت الان به فعالیتی معمولی بدل شده و در عوض گروههای خلاق به سمت و سوی پیچیده و دقیقتر کردن فعالیتهای ترویج کتابخوانی پیش رفتند. برنامههای متنوع و متفاوتی در این دوره قابل ملاحظه است. به خاطر اینکه شرایط کرونا باعث شد که مردم و مروجان وقت بیشتری داشته باشند و در زمانی که مجبور به ماندن در خانه هستند فکر کنند و با مطالعه و اندیشه بهتر، راهکارهای خلاقانهای برای ترویج کتابخوانی به ویژه در محیط مجازی پیدا کنند که باعث شده است شاهد برنامهها و فعالیتهای متنوع و متفاوتی باشیم.
رئیس شبکه مروجان کتابخوانی کشور با اعلام انجام داوری اولیه آثار درباره کم و کیف داوری نیز اظهار کرد: داوری در سه مرحله انجام خواهد گرفت. در مرحله اول، آثار رسیده از نظر همخوانی با شاخصهای جشنواره ارزیابی خواهند شد و برخی از آثار ریزش خواهند داشت. در مرحله دوم، شورای شبکه مروجان کشور به ارزیابی آثار پرداخته و در هر بخش، چند اثر شاخص و برتر را برای داوری نهایی مشخص میکند. در نهایت، داوری نهایی با ارزیابی داوران صاحبنظر و نخبه در حوزههای فرهنگی و ترویج کتابخوانی انجام شده و برگزیدگان نهایی مشخص خواهند شد. نیمه دوم بهمنماه مراسم اختتامیه به صورت مجازی برگزار خواهد شد. ترکیب هیت داوران هم به نحوی است که در دور اول سه نفر، دور دوم پنج نفر و دور نهایی هفت نفر داوری آثار را به عهده دارند. از مولفههای داوری میتوان به این موارد اشاره کرد: توجه به توسعه آگاهی و دانایی در سطح جامعه، مردمی بودن فعالیتها، استفاده از امکانات و بودجههای غیردولتی، داوطلبانه و خودجوش بودن، خلاقانه بودن، استفاده از ظرفیتهای تمامی بخشها و گروهها، اثر بخشی و تاثیر در توسعه فرهنگ و اخلاقیات اجتماعی، کمک به تابآوری و تحمل درد و رنج، قابلیت الگوبرداری توسط دیگر گروهها و افراد، فراگیر بودن طرح و برنامهها، و توجه به اقلیتها و قومیتهای مختلف.
انتهای پیام
نظرات