محمود سقلی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: استان گلستان از گذشته دور یکی از قطبهای صید و استحصال ماهیان خاویاری و خاویار دریای خزر بوده و رتبه برتر در صید داشته است و توجه کمتری به پرورش ماهیان خاویاری در دهههای گذشته بوده است.
وی افزود: با کاهش صید از دریا، پرورش ماهیان خاویاری در اراضی ساحلی و غیر ساحلی بهصورت پرورش منفرد خاویاری از دهه ۸۰ آغاز شد و اولین پروانه بهرهبرداری برای مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در استان، سال ۹۴ صادر شد.
معاون آبزیپروری شیلات گلستان با اشاره به اینکه در تمامی نقاط استان گلستان شرایط پرورش ماهیان خاویاری وجود دارد، تصریح کرد: در حال حاضر مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در شهرستانهای کردکوی، بندرگز، آققلا و علی آبادکتول در حال بهرهبرداری و در دیگر شهرستانها در حال احداث و پیگیری مجوزها است. در شهرستان گمیشان نیز بهصورت ویژه پیگیر ایجاد مجتمع پرورش ماهیان خاویاری در سطح ۵۰۰ هکتار و با ظرفیت تولید ۴۰۰۰ تن گوشت و ۳۰۰ تن خاویار هستیم.
وی با اشاره به اینکه این مجتمع، بزرگترین مجتمع پرورش ماهیان خاویاری در دنیا خواهد شد، تصریح کرد: مطالعات مجتمع ماهیان خاویاری در گمیشان به اتمام رسیده و در حال حاضر ۴ سرمایهگذار بخش خصوصی توانمند بررسی و برای ۴ مزرعه انتخاب و به شرکت شهرکهای کشاورزی استان معرفی شدهاند که مراحل نهایی واگذاری زمین در حال انجام است. در آینده نزدیک کار ساختوساز در این ۴ مزرعه بهصورت پایلوت، با ظرفیت هر مزرعه ۲۰ تن تولید گوشت و یک و نیم تن خاویار عملیاتی خواهد شد.
سقلی گفت: با توجه به محدودیت منابع آبهای شیرین در استان، از ۲ سال گذشته استفاده از آبهای لبشور در دستور کار شیلات استان قرار گرفته است. در این راستا مجوزهایی برای استفاده از آبهای شور زیرزمینی برای پرورش ماهیان خاویاری در شهرستانهایی که دارای چنین پتانسیلهایی هستند، صادر شده که در حال حاضر یا به بهرهبرداری رسیدهاند و یا در حال ساخت هستند.
معاون آبزیپروری شیلات گلستان خاطرنشان کرد: سال گذشته نزدیک به ۱۰۰ تن گوشت و خاویار در مزارع پرورش ماهیان خاویاری استان تولید شده و پیشبینی میکنیم این میزان امسال به ۱۵۰ تن برسد.
وی در خصوص مشکل فروش برخی پروش دهندگان ماهیان خاویاری، گفت: دلیل عمده این امر رکود به وجود آمده در بازار همانند بقیه کالاها متأثر از بروز بیماری کرونا و افزایش قیمتها بوده است. بخشی از تولیدات کشور به سایر نقاط جهان صادر میشد که بعد از شیوع کرونا این موضوع کاهشیافته و یا انجام نمیشود. با هماهنگی اداره بازار آبزیان راهکارهایی برای عرضه زنده و همچنین بستهبندی ارائه شده تا عرضه ماهی افزایش یابد.
سقلی در خصوص انجام کار پژوهشی برای کاهش زمان زادآوری ماهیان خاویاری، اظهار کرد: در حال حاضر گونه هیبریدی با نام بِستر توسط موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور برای صنعت آبزیپروری معرفی شده است. مرکز انستیتو ماهیان خاویاری در کل کشور بررسیها و پروژههای متعددی را بر روی رشد ماهیان خاویاری و رسیدگی جنسی آنها انجام میدهند و دستاوردهای آنها اختیار پرورشدهندگان قرار میگیرد. مرکز تحقیقات شیلات استان پیگیر این گونه پژوهشها است.
معاون آبزیپروری شیلات گلستان بیان کرد: پیرو نشست مشترک بین جهاد دانشگاهی و مجمع نمایندگان استان، نمایندگان استانداری و سازمان جهاد کشاورزی استان و اداره کل شیلات استان در تهران مقرر شد کمکهای فنآوری جهاد دانشگاهی در راستای تسریع در رشد ماهیان خاویاری و رسیدگی جنسی در قالب پروژهای به استان اعلام شود تا هماهنگی لازم در این رابطه صورت گیرد. مقرر شد کارشناسان جهاد دانشگاهی بازدیدی از ظرفیتهای استان داشته باشند تا کمک علمی آنان در این راه میسر شود.
انتهای پیام
نظرات