• شنبه / ۲۴ آبان ۱۳۹۹ / ۱۰:۴۰
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 99082415827
  • خبرنگار : 50034

تجربه «شین‌آباد» تکرار شدنی است

تجربه «شین‌آباد» تکرار شدنی است

ایسنا/همدان درست بعد از آتش‌سوزی بخاری نفتی کاربراتوری کلاس چهارم دخترانه دبستان «انقلاب اسلامی» روستای «شین‌آباد» در روز چهارشنبه ۱۵ آذرماه سال ۹۱ بود که صحبت از کوتاهی صنعتگران در زمینه تولید بخاری با تکنولوژی‌های جدید به میان آمد.

بنابراین یک گروه صنعتی در اوایل سال ۹۴ نخستین خط تولید بخاری های گازسوز دودکش دار رده انرژی B و منحصربفرد در خاورمیانه را با مشارکت یک شرکت استرالیایی به نام گروه بین المللی Seeley برای سرمایه گذاری در ایران تأسیس کرد سپس قرارداد تأمین ۲۰۰ هزار دستگاه بخاری هرمتیک هوشمند با بازدهی بالا از یک میلیون دستگاه بخاری مصوب شورای اقتصاد و براساس ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر بین شرکت بهینه‎سازی مصرف سوخت و این شرکت به امضا رسید تا بدین ترتیب شاهد کاهش چشمگیر مصرف گاز، افزایش بازده حرارت بخاری گازی، از بین رفتن ریسک ایمنی بخاری‌های گازی قدیمی و نجات جان انسان‌هایی که هر ساله در اثر مسمومیت با گاز CO۲ جان خود را از دست می‌دهند، باشیم.

اما در این مدت با وجود تعهدات ذکر شد، هیچ یک از دستگاه های دولتی برای تأمین سیستم گرمایشی خود حاضر به همکاری با این شرکت نشده و ترجیح دادند هزینه های میلیاردی برای نصب پکیج بپردازند و تنها تعداد محدودی بخاری توسط آموزش و پرورش خریداری شد. نمی دانیم قرار است چند حادثه «شین آباد» و گازگرفتگی در کشور رخ دهد تا به خود بیاییم و به شعار «پیشگیری بهتر از درمان» برسیم...

به نظر می رسد هنوز ضرورت ایمنی وسایل گرمایشی و بهینه سازی مصرف گاز در کشور حس نشده که هیچ نهادی برای خریداری این بخاری های هوشمند با وجود یارانه تخصیص یافته ورود نکرده و همین انگیزه تولیدکننده را برای تولید در کشور کاهش داده و به فکر چاره ای برای رونق تولیدش افتاده، «ترکیه» کشوری است که زمینه فعالیت این تولیدکننده را فراهم آورده و خیلی دور نیست که صرفه اقتصادی بالا در آن کشور، ما را از داشتن محصول تولید داخل با کیفیت بالا محروم می سازد.

قائم مقام یک شرکت تولید بخاری کم مصرف در شهرستان رزن در این باره، با بیان اینکه جابه‌جایی کارخانه تولید بخاری کم مصرف برای فروش محصول است، گفت: این شرکت تولید بخاری به علت عدم همکاری دستگاه‌های دولتی تصمیم گرفته محصول خود را در کشور دیگری تولید کرده و به فروش برساند.

جعفر مظفری‌فرد در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه اصل و اساس گروه صنعتی ما تأمین کننده قطعات خودرو بوده است، اظهار کرد: در سال ۹۳ با توجه به حادثه‌ای که در مدرسه «شین آباد» رخ داد صحبت به اینجا رسید که صنعتگران در زمینه تولید بخاری با تکنولوژی جدید کوتاهی کردند و این اتفاقات رخ داده است بنابراین ما این موضوع را مورد بررسی قرار دادیم.

وی تصریح کرد: سال ها در کشور ما بخاری با کوره هوای گرم تولید می‌شده و با توجه به اینکه هیچ یک از تولیدکنندگان تمایلی برای سرمایه‌گذاران بر روی تکنولوژی جدید نداشتند، با همان تکنولوژی به فروش می‌رسید و همچنان هم به فروش می‌رسد.

مظفری‌فرد با اشاره به اینکه در سال ۹۳ تفاهم‌نامه‌ای با سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت منعقد کردیم تا کارخانه‌ای برای تولید بخاری‌های نسل جدید احداث شود، افزود: این بخاری‌ها بدنه سردی داشته و دمای بدنه این نوع بخاری‌ها بیش از ۳۵ درجه نخواهد بود، هوای مورد نیاز احتراق را از بیرون تأمین می‌کند، مصرف پایینی داشته و المان های کنترل کننده فراوانی دارد به طوریکه اگر دودکش مسدود شود بخاری خاموش می‌شود و در فضاهای آموزشی و اداری که زمان محدودی نیاز به گرم شدن دارند، این بخاری با توجه به تقویم کاری که دارد، می‌تواند تنظیم شود که در چه بازه زمانی کار کند.

وی با تأکید بر اینکه مصرف گاز در بخاری‌های نسل جدید بسیار پایین است، یادآور شد: یکی از دلایلی که در کشور ما مصرف گاز بالاست، این است که در ادارات و مدارس سیستم گرمایشی در انتهای فعالیت خاموش نمی‌شود این در حالیست که در بخاری‌های کم مصرف در پایان فعالیت آموزشی و اداری به طور اتوماتیک بخاری خاموش می‌شود و همین باعث صرفه جویی در مصرف گاز می‌شود.

قائم مقام این واحد تولیدی با بیان اینکه قرار بود سازمان بهینه‌سازی و دولت براساس ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید زیرساخت های لازم را ایجاد کند تا کمکی برای فروش این محصول ایجاد شود، اظهار کرد: این محصول با توجه به تکنولوژی و شرایط خاص تولیدی، قیمت تمام شده بالایی دارد و اگر دولت برای فرهنگسازی حمایت نکند، این محصول کالای لوکس خواهد شد و فقط در مکان های ویژه استفاده و مخاطب اصلی از آن محروم می‌شود.

وی ادامه داد: حمایت دولت با یک مصوبه ایجاد شده به‌طوریکه ادارات دولتی، نظامی و آموزش و پرورش ورود کرده و این بخاری را با یارانه دریافت کنند اما از اسفندماه سال ۹۶ تا امروز هیچ کدام از دستگاه‌های دولتی وارد نشدند به جزء آموزش و پرورش که آن هم تعداد محدودی خریداری کرده است.

مظفری‌فرد با بیان اینکه هنوز هم بخاری‌هایی که از نظر مبحث ۱۴ و ۱۷ ممنوع هستند، در کلاس های درس وجود دارد و حاضر به جایگزینی نیستند، خاطرنشان کرد: این مسائل باعث شده تا شرکت تصمیم بگیرد محصول خود را در خارج از کشور تولید کرده و در بازار کشورهای خارجی بفروشد اما این بدان معنا نیست که می‌خواهیم کارخانه را ببریم.

وی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری درباره «جهش تولید»، اظهار کرد: راهی برای جهش تولید نداریم وقتی مارکت داخلی اجازه نمی‌دهد و ما مجبوریم محصول را در کشور تولید و به کشورهایی مثل ترکیه و روسیه منتقل کنیم.

قائم مقام این شرکت تولیدی با تأکید بر اینکه این محصول قابلیت تولید دارد و در همه دنیا استفاده می‌شود، افزود: ما زیرساخت های لازم برای تولید را ایجاد کردیم و دولت هم مصوبه داده است اما دستگاه هایی که استفاده کننده اصلی این بخاری هستند به هیچ طریقی وارد چرخه نمی‌شوند.

وی درباره اینکه دستگاه‌های دولتی از مصوبه دولت هم پیروی نمی‌کنند، تأکید کرد: علاوه بر مصوبه دولت برای حمایت از این محصول، آیین نامه قانون بودجه سال ۹۷، ۹۸ و ۹۹ نیز به دستگاه‌های دولتی تکلیف کرده است که سیستم‌های گرمایشی خود را با این نوع بخاری جایگزین کنند اما تاکنون عملیاتی نشده و به راحتی می‌گویند «نمی‌خواهیم!» و همین باعث شده تولیدکننده به دنبال مشتری بگردد.

مظفری‌فرد با بیان اینکه به علت اینکه گاز در کشور ما قیمتی ندارد، دستگاه‌های اداری حاضر نیستند برای جایگزینی این بخاری‌ها هزینه کنند، ادامه داد: آنچه باید باعث فرهنگسازی و کاهش قیمت این محصول می‌شود، تیراژ است و دولت هم این موضوع را پیش‌بینی کرده به‌طوریکه یارانه اختصاص داده اما چهار سال است که فقط از سمت تولیدکننده تلاش شده فرهنگسازی و جایگزینی انجام شود.

وی با بیان اینکه تولیدکننده با تمام توان در منطقه محروم رزن کارخانه را احداث کرده است، خاطرنشان کرد: تولیدکننده در شهرستان رزن که یکی از نقاط محروم است، سرمایه‌گذاری کرده و کارخانه احداث شده و آموزش های فنی به افراد داده و یک محصول با کیفیت تولید کرده است اما متأسفانه با وجود همه زیرساخت ها، مارکتی برای آن وجود ندارد و دستگاه‌ها از مصوبه دولت تمکین نمی‌کنند.

وی بیان کرد: اینکه گفته شده می‌خواهیم به خارج از کشور برویم، برای فروش محصولمان می‌خواهیم جابه‌جا شویم و برنامه داریم در ترکیه خط مونتاژ ایجاد کنیم و فروش داشته باشیم تا کارخانه‌ای که در همدان احداث کرده‌ایم را بتوانیم حفظ کنیم و تولید را متوقف نکنیم.

قائم مقام این شرکت تولیدی با تأکید بر اینکه تمام تلاشمان این است که کارخانه رزن تعطیل نشود، تصریح کرد: تمام تلاشمان این است که محصول در اینجا تولید و در ترکیه مونتاژ و تبدیل به محصول تمام شده شود.

وی با بیان اینکه کارخانه با آن همه تجهیزات و سرمایه گذاری در راستای صرفه جویی مصرف گاز که سرمایه ملی است، در استان همدان احداث شده، افزود: کارخانه تولید بخاری کم مصرف رزن با ظرفیت تولید ۳۶۰ هزار دستگاه در سال طراحی شده است که با اضافه کاری می توانیم ۵۰۰ هزار دستگاهی که به سازمان بهینه سازی تعهد کرده بودیم را تولید کنیم اما در حال حاضر این کارخانه با کمتر از ۱۰ درصد ظرفیت فعال است.

قائم مقام شرکت بخاری کم مصرف با اشاره به مرگ خاموش ۷۰۰۰ نفر در سال، گفت: با بخاری کم مصرف به هیچ عنوان کسی دچار گازگرفتگی نخواهد شد چراکه این بخاری هیچ گونه گاز CO و CO۲ را وارد محیط نخواهد کرد اما متأسفانه این کالا با چنین ویژگی‌هایی مغفول مانده است.

وی با تأکید بر اینکه مصرف کم گاز و آلایندگی کمتر از ویژگی‌های مهم این بخاری است، خاطرنشان کرد: متأسفانه استقبال نشده و آنچه که سرمایه گذار فکر می‌کرد و دولت به عنوان سیاست‌گذار پیش‌بینی کرده بود، اتفاق نیفتاد.

مظفری فرد درباره استفاده این بخاری در مدارس کشور، یادآور شد: در سه سال گذشته ما موفق شدیم ۱۶ هزار کلاس درس را به این بخاری تجهیز کنیم در حالیکه براساس آمار ۱۰۰ هزار کلاس دیگر به تجهیز این نوع بخاری نیاز دارند.

وی با اشاره به اینکه هزینه این بخاری هفت تا هشت میلیون تومان است، بیان کرد: امروز نوسازی مدارس به طور متوسط برای تجهیز سیستم گرمایشی مدارس با پکیج یا موتورخانه و سایر موارد بالای ۳۰ میلیون تومان هزینه می‌کند.

قائم مقام این شرکت تولیدی ادامه داد: دغدغه اصلی ما این بوده که این بخاری در کشور خودمان و در منازل هموطنانمان استفاده شود اما به هر علتی نشده و امروز تنها کاری که می‌توانیم بکنیم این است که محصولمان را به جای دیگری که استقبال می‌کنند، ببریم.

وی با بیان اینکه تنها دستگاه دولتی که از این بخاری خریداری کرده، آموزش و پرورش بوده است، تصریح کرد: تنها آموزش و پرورش ۱۶ هزار دستگاه بخاری از شرکت خریداری کرده و مابقی دستگاه‌های دولتی وارد این چرخه نشدند این درحالیست که دستگاه‌های نظامی و انتظامی، کمیته امداد و وزارت بهداشت می‌توانند از این بخاری در مراکز آموزشی، خانه مددجویان و خانه‌های بهداشت استفاده کنند که هیچ استقبالی نشده، نمی‌گوییم خسته شده‌ایم و نمی‌خواهیم تولید ‌کنیم بلکه همچنان دنبال می‌کنیم اما تاکنون به ثمر ننشسته است.

وی با بیان اینکه در استان همدان ۶۰۰ دستگاه از این بخاری توسط آموزش و پرورش خریداری شده این درحالیست که ۵۰۰۰ کلاس درس نیاز به این تجهیز با این نوع بخاری دارند و با تأکید بر اینکه هیچ یک از دستگاه‌های دولتی استان همدان نیز از این بخاری خریداری نکردند، افزود: ادارات دولتی همدان برای جایگزینی سیستم گرمایشی، ۷۰ تا ۸۰ هزار دستگاه بخاری نیاز دارند اما هیچ کدام نسبت به خرید این نوع بخاری اقدام نکردند.

مظفری‌فرد درباره سرمایه‌گذاری و  اشتغالزایی این طرح در استان همدان گفت: این طرح در فاز اول ۸۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری داشته و در فاز دوم که آغاز شده و مشغول به ساخت و ساز هستیم، ۴۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد و پیش‌بینی اشتغال این طرح با ظرفیت ۳۶۰ هزار دستگاه ۱۰۰۰ نفر بوده که از نظر اشتغال کاملاً توجیه داشته و به صرفه است.

فرماندار شهرستان رزن نیز در گفت‌وگو با ایسنا، مطرح کرد: وزیر اقتصاد مصوبه ای داده که یک میلیون بخاری فرسوده با سوبسید ارائه شده از سوی وزارت نفت به منظور کاهش مصرف انرژی، صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا جایگزین شود.

سیدرضا سلامتی افزود: در این مصوبه الزام شده این یک میلیون بخاری را دستگاه های دولتی و بخش خصوصی خریداری کنند که مردم با سوبسید ارائه شده، اگر قیمت تمام شده تولید هر بخاری چهار و نیم میلیون باشد، ۵۰۰ هزار تومان می پردازند.

وی تصریح کرد: قرار بود آموزش و پرورش به صورت منسجم این بخاری ها را خریداری کند به طوریکه مدیران کل نوسازی مدارس همه استان ها در محل کارخانه دعوت شدند و بازدید به عمل آوردند که همان زمان خراسان شمالی خریداری کرد و استان همدان نیز به صورت محدود خریدار این بخاری ها بود.

سلامتی با تأکید بر اینکه قرار بر این بود به میزان کلاس های درسی که بخاری فرسوده دارند، بخاری های هوشمند خریداری شود که متأسفانه این اتفاق نیفتاده است، اظهار کرد: کمیته امداد همدان هم امسال با این شرکت قراردادی منعقد کرده و قرار بر این شد برای خانواده های بی بضاعت بخاری خریداری کند.

وی در ادامه گفت: گلایه این شرکت تولیدی بحق است و قبول داریم ما وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نظام مهندسی کشور را برای بازدید از کارخانه دعوت کردیم و حضور پیدا کردند و انتظار مدیر کارخانه این است که حمایت شود اما به علت محدودیت های مالی دولت نتوانسته اقدامی کند.

فرماندار شهرستان رزن ادامه داد: تا آنجایی که در حوزه کاری ما بوده و هست، از این کارخانه حمایت کرده ایم و بعد از این هم حمایت می شود. یکی از مشکلات موجود بالا بودن قیمت است در حالیکه بخاری کاملاً هوشمند و استاندارد است و گرمایشی یکسان دارد و برای خرید باید حمایت دولت وجود داشته باشد. در روزهای آینده نشستی در تهران با استاندار در این مورد خواهیم داشت و تحت هیچ شرایطی اجازه خروج تولیدکننده را از شهرستان نمی دهیم.

مدیر روابط عمومی اداره کل توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس استان همدان نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه در بحث خرید بخاری‌های کم مصرف، ما بیشترین خرید را از شرکت تولید بخاری کم مصرف داشتیم، اعلام کرد: در سال ۹۷ کل بخاری‌های نفتی مدارس را از سطح استان جمع‌آوری کردیم و نخستین استانی بودیم که جشن جمع‌آوری بخاری نفتی گرفتیم.

علی نظری با اشاره به گزارش منتشر شده از اخبار درباره جابه جایی این شرکت از همدان، اظهار کرد: واقعیت‌های دیگری نیز در رابطه با خبری که از این شرکت پخش شد وجود دارد، ما مشکلی نداشتیم اما این شرکت نتوانست به بسیاری از تعهدهایی که داشت، به موقع عمل کند و پایبند باشد.

وی در رابطه با وضعیت انجام تعهدات این اداره در سال‌جاری، توضیح داد: طبق توافقی که با استانداری داشتیم و اعتباراتی که دریافت کردیم، پروژه‌هایی که می‌خواستیم را افتتاح کردیم و هیچ مشکلی در تحویل پروژه‌ها نداشتیم.

مدیر روابط عمومی اداره کل توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس استان همدان خاطرنشان کرد: طبق تخصیص اعتبار، پروژه‌ها را تحویل دادیم و به علت کمبود اعتبارات تخصیص داده شده اتمام تعدادی از آنها را به سال آینده موکول کردیم.

به گزارش ایسنا، با وجود تلاش های فراروان و تماس های مکرر با مسئولان استانی از جمله استاندار، رئیس سازمان صمت، معاون اقتصادی استاندار و مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان همدان به علت عدم پاسخگویی، خبرنگار ایسنا موفق به مصاحبه با این افراد به منظور تکمیل این گزارش نشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha