۲۸ صفر سال ۱۱ هجری سالروز رحلت پیامبر اکرم(ص) است. در این روز تمام مردم و مسلمانان جهان از حضور و وجود پربرکت حضرت محمد(ص) محروم شدهاند.
سراسر زندگی پیامبر اکرم(ص) سرشار از برکت، آموزه و رهنمودهایی در خصوص زندگی دنیوی و اخروی انسانها و مسلمانان است. از جمله ویژگیهای شخصیتی ایشان میتوان به صفت زهد، نظم و آراستگی و... اشاره کرد. همچنین فعالیتها و اقدامات سیاسی پیامبر(ص) نیز درسهای مهم و ضروری برای زندگی در جامعه امروزی دارد. کتابهای زیادی در خصوص این اقدامات و ویژگیهای اخلاقی ایشان نوشته شده که در ادامه به بررسی تعدادی از آن میپردازیم.
اسرار مباهله
در بخش اول این کتاب، روایتی بلند از ماجرای مباهله ترجمه شدهاست. سپس آنچه در بیش از ۳۰۰۰ کتاب تاریخی اعتقادی شیعه و سنی در خصوص آیه مباهله و نصارای نجران وجود داشته، مورد جستوجو قرار گرفته و استخراج شده است و نتیجه آن دستیابی به مسائل گوناگون پیرامون مساله مباهله است.
در این کتاب آنچه از تاریخ ۱۴۰۰ ساله پس از ماجرای مباهله به دست آمده، در سه بخش تقسیمبندی شده که بخش اول آن مربوط به خلفا و برخورد آنها با مسالهی مباهله است. بخش دیگر مربوط به اتمام حجت با مباهله است و بخش سوم داستانهایی در رابطه با نجران و نجرانیانی است که در حاشیه مباهله به حساب میآید.
در کتاب حاضر، برای آمادگی ذهنی مخاطبان نسبت به ماجرای مباهله، پس از بیان کلی داستان مفصل مباهله، به بررسی جغرافیایی و تاریخی نجران پرداخته شدهاست تا به این ترتیب اهمیت و سابقه سرزمینی را که مسیحیان در آنجا برای مباهله آمدند، مورد بررسی قرار گیرد. علاوه بر این با توضیحی درباره مقامات کلیسا، شخصیتهای ماجرای مباهله برای خوانندهای که هیچ سابقه ذهنی ندارد، معرفی شدهاند تا از این طریق و با شناخت مقامات آنها درک دقیقتری از داستان ایجاد شود.
کتاب حاضر در هشت بخش تنظیم شده و در پایان آن، منابع و سپس فهرست کاملی از محتوای کتاب ارائه شده است و انتشارات دلیل ما نیز آن را منتشر کرده است. محمدرضا انصاری، نویسنده این کتاب در مورد مراحل تنظیم این کتاب چنین میگوید: روند آمادهسازی کتاب حاضر مراحلی را طی کرده که هر فصل آن نیاز به فصل دیگر را عملا به میان آورده است.
بررسی تاریخی سنت پیامبر(ص)
صائب عبدالحمید در کتاب بررسی تاریخی سنت پیامبر(ص) به بررسی و پژوهش در خصوص رویدادهایی که پس از گذشت ۳۰ سال از رحلت پیامبر(ص)، گریبانگیر سنت ایشان شده، پرداخته است و ثابت میکند که سنتنگاری در دوران پیامبر(ص) امری متعارف بوده است. موضوع این پژوهش مسیر سنت در این برهه زمانی است و نویسنده آن را به دو مرحله تقسیم میکند.
مرحله نخست مربوط به دوران خلافت ابوبکر، عمر و عثمان است و در مرحله دوم آن سالهایی که امیرمؤمنان علی(ع) خلافت و رهبری سیاسی، اجتماعی و دینی مردم را به عهده داشتهاند، مورد بررسی قرار میگیرد. در این پژوهش تاریخی، بیان میشود که این دو مرحله از نظر روش برخورد با سنت پیامبر(ص) تفاوت اساسی دارد.
کتاب حاضر به دو دوره تقسیم شده که دوره اول آن در خصوص سنت پیامبر(ص) طی سالهای یازدهم تا سی و پنجم و دوره دوم آن در مورد اجتهاد در برابر نصّ بیان شدهاست. این کتاب توسط حسین ادیب ترجمه و توسط انتشارات موسسه دایرهالمعارف الفقه الاسلامی منتشر شده است.
بررسی تاریخی صلحهای پیامبر(ص)
در حال حاضر و در شرایطی که همه جهانیان نگران امکان وقوع جنگی بس مخوف و دامنهدار هستند، تحقیق درباره پیشینه صلح در بستر تاریخ اسلام، امری ضروری است. در تاریخ اسلام، صلحها و جنگهای بسیاری به وقوع پیوستهاست اما تاکنون بیشترین پژوهشها، با محوریت جنگها و رویکرد به جنگهای مسلمانان تدوین شده است؛ به طوری که صلحهای ایشان مورد غفلت قرار گرفته و همچنان ناشناخته مانده است.
بنابراین زمینهای فراهم شده که برخی از خاورشناسان، از سر غرضورزی، اسلام را دین جنگ و شمشیر بنامند؛ به همین دلیل با انجام این پژوهش درباره آشتیهای رسول خدا(ص)، تلاش میشود تا این بخش از تاریخ صدر اسلام آشکارتر شده و بستری مناسب برای پاسخگویی به این اتهام ایجاد شود.
در این کتاب، زمینه یرگزاری صلح، چگونگی انعقاد آن، تدوین صلحنامه و پیامدهای هر یک از صلحهای پیامبر اسلام(ص) بررسی میشود. این بررسی با تکیه بر روشی تاریخی و با استناد به منابع تاریخ اسلام انجام میشود که شامل چهار بخش پیشینه تاریخی، صلحهای پیش از حدیبیه، صلح حدیبیه و صلحهای پس از حدیبیه است. نویسنده این کتاب حامد منتظریمقدم است و انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) نیز آن را به چاپ رسانده است.
انتهای پیام
نظرات