مجید توکلی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه درخت بلوط از محصولات فرعی متنوعی برخوردار بوده که یکی از آنها گز علفی است، اظهار کرد: گز علفی به نام های مان کردی، مان بلوط و در زبان کردی "گزو" و در گویش لری "گزوله" نامیده میشود.
وی ادامه داد: گز علفی در واقع نوعی مان و یکی از محصولات فرعی و با ارزش جنگلهای بلوط غرب به ویژه زاگرس شمالی است.
توکلی اضافه کرد: گز علفی به صورت شهدی غلیظ بر روی برگها و شاخههای جوان دو گونه بلوط به نامهای دارمازو و بلوط لبنانی و زیرگونه های آنها به وجود آمده و مورد استحصال قرار میگیرد.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: این فرآورده در واقع ترشحات قندی موسوم به عسلک است که در نتیجه فعالیت دفعی پورهها و حشرات کامل دو گونه شته در سطح برگ درختان بلوط به شکل قطرات شبنم مانندی در فاصله زمانی محدود ظاهر شده و در مجاورت هوا تقریباً سفت و متولد میشود و به صورت دانه های ریز شکر مانند در آمده و مورد بهره برداری قرار میگیرد.
وی بیان کرد: زمان تولید و بهرهبرداری از این محصول اواخر بهار و در مواردی اوایل پاییز است که معمولاً با تغییر ناگهانی هوا و فعال شدن حشرات مولد صورت میگیرد.
توکلی یادآور شد: مناطق پراکنش گیاه میزبان و همچنین حشرات مولد گز علفی، مکانهای محدودی از استانهای لرستان، آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تصریح کرد: براساس مطالعات سال های اخیر در سه استان آذربایجان غربی، کردستان و لرستان شتههای مولد در شرایط مناسب و خاص از نظر جمعیتی و تراکم طغیان کرده که قادر به تولید گز علفی قابل بهرهبرداری هستند.
وی یادآور شد: این ماده قندی از اهمیت غذایی دارویی و اقتصادی برخوردار است.
انتهای پیام
نظرات