به گزارش ایسنا، دکتر مریم هاشمی، رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه خاطرنشان کرد: آستاگزانتین با توان آنتی اکسیدانتی فراوان، کاربردهای وسیعی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزیپروری و خوراک طیور دارد. این رنگدانه به دو روش سنتتیک و طبیعی تولید می شود؛ اگرچه به دلیل ملاحظات ایمنی زیستی، تولید آستاگزانتین طبیعی از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس نسبت به نوع سنتتیک ترجیح داده میشود.
وی افزود: تجارت جهانی آستاگزانتین به عنوان قدرتمندترین آنتی اکسیدانت طبیعی، ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ بوده که در واقع ۳۲ درصد تجارت جهانی کارتنوئیدها را به خود اختصاص داده است و پیش بینی می شود در سال ۲۰۲۲ به ۷۷۲ میلیون دلار برسد. ارزش تجاری زیست توده هماتوکوکوس پلوویالیس و آستاگزانتین حاصل از آن به ترتیب ۵۵۰ و ۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰۰ دلار به ازای هر کیلوگرم بسته به درجه خلوص است.
هاشمی تصریح کرد: همچنین هماتوکوکوس پلوویالیس به دلیل توان فتوسنتزی، مواد اولیه ارزان قیمت مانند دی اکسید کربن را به مواد آلی با ارزش تبدیل کرده و منجر به کاهش مشکلات زیست محیطی میشود. از چالشهای تولید بهینه آستاگزانتین توسط هماتوکوکوس میتوان به سویه و محیط کشت مناسب، حساسیت ریز جلبک به شرایط محیطی، سامانه و استراتژی کشت، حساسیت به غلظت های مختلف دی اکسید کربن، چرخه زندگی پیچیده، نرخ رشد پایین، حساسیت به تنشهای هیدرودینامیکی و تجزیه سلولی در مرحله القاء تنش اشاره کرد. در حال حاضر این محصول ارزشمند در کشور تولید نمیشود.
رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی یادآور شد: بر اساس اهمیت موضوع برای کشور پروژه جامعی با هدف ارائه روشی کارآمد و مقرون به صرفه برای تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیسپژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی انجام شد.
وی ادامه داد: طراحی و بهینه سازی رویکردهای نوین در هر دو فاز سبز(رشد سلولی) و قرمز (تجمع آستاگزانتین) به منظور افزایش بهره وری سامانه تولید و کاهش هزینه در کنار سهولت افزایش مقیاس تولید از اهم دستاوردهای این طرح است.
مجری طرح اظهار کرد: از نتایج بدست آمده میتوان به بهینه سازی ترکیبات محیط کشت ریزجلبک در دو فاز رشد و تجمع آستاگزانتین، مهندسی تزریق دی اکسید کربن و نوردهی مناسب در محیط کشت بهینه، امکان تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با سهولت بیشتر و هزینه ای به مراتب کمتر اشاره کرد. مصرف بهینه دی اکسید کربن بدون نیاز به سامانههای کنترل برخط، مدیریت دقیق و بهینه شدت نور در هر دو فاز سبز و قرمز موجب افزایش بهره وری تولید همزمان با کاهش هزینه تولید شده است.
بر اساس اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، هاشمی گفت: دانش فنی تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس در حال حاضر آماده واگذاری به بخش خصوصی است.
انتهای پیام
نظرات