مرتضی رضوانفر که مدتی برای پژوهشِ آثار ایرانی در پاکستان حضور داشته است، به ایسنا توضیح میدهد: شاه یوسف گردیزی (متوفی به ۵۳۱ قمری) از سادات حسینی است که به دلیل نقش مهمی که در گسترش اسلام در پاکستان داشته، بسیار مورد تکریم است و اکنون مقبره وی در شهر مولتان پاکستان قرار دارد.
به گفته این پژوهشگر، در بخشی از متن کتیبه مقبره شاه یوسف گردیزدی نام اهلبیت (س) اینطور آمده است: «یا الله، یا محمد(ص)، یا علی(ع)، یا فاطمه الزهرا(ع)، یا حسن(ع)، یا حسین(ع). همچنین سه کتیبه فارسی از شعرهای مربوط به امام حسین (ع) در جوار آن قرار دارد.
![](https://cdn.isna.ir/d/2020/01/29/3/61553858.jpg)
او همچنین به متن فارسی شعر حافظ که روی یکی از کتیبههای مسجد عیدگاه در شهر مولتان پاکستان نوشته شده، اشاره میکند.
روی این کتیبه شعری از حافظ نوشته شده است: «هوالمعز/ هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد بعشق، ثبت است بر جریده عالم دوام ما / راقم: اخلاق حسین»
رضوانفر در باره کلمه فارسی عیدگاه توضیح میدهد: در اکثر شهرهای مسلماننشین در کشورهای منطقه و شبه قاره هند، مساجدی به نام عیدگاه وجود دارد که محل اجتماعات مذهبی و برپایی نماز عید است.
![](https://cdn.isna.ir/d/2020/01/29/3/61553855.jpg)
این عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی همچنین با اشاره به مسجد وزیر خان معروف به «بقعه خراسان» در شهر لاهور پاکستان میگوید: مسجد وزیرخان معروف به بقعه خراسان، توسط حکیم علمالدین، وزیر شاه جهان (۱۶۲۸– ۱۶۵۸ میلادی) امپراتور گورکانی ساخته شده است. در صحن مسجد، مزار سی اسحاق گازرونی و دو سوی آن، حجره های مدرسه قرار دارد.
او با بیان اینکه این مسجد پُرتزئینترین بنای گورکانی از نظر کاشیکاری و نقاشی به خصوص در سبک ایرانی است، «محمدطاهر خراسانی» را نیز یکی از معماران این شاهکار معماری معرفی میکند و میگوید: این مسجد از سال ۲۰۰۹ میلادی تحت نظارت و حمایت بانک جهانی، بنیاد آقاخان و دولتهای نروژ، آلمان و آمریکا، بازسازی و حفاظت شده است.
به گفته او، مسجد وزیرخان، چند کتیبه فارسی نیز دارد که در متن یکی از کتیبهها اینطور نوشته شده است: «هو، دهقان دِرَوَد به حشر ای نیک سرشت، در مزرعه جهان هر آنچیز که کِشت/ در باب عمل بنای خیری بگذار، کآخر همه را رَهَست ازین در به بهشت»
![](https://cdn.isna.ir/d/2020/01/29/3/61553857.jpg)
او همچنین با اشاره به مقبره «علی هجویری» در لاهور بیان میکند: ابوالحسن علی هجویری غزنوی، ملقب به «داتا گَنجبَخش» از عالمان و عارفان سده پنجم هجری قمری و مولف کتاب کشف المحجوب است.
وی ادامه میدهد: مقبره داتا گنج بخش، مزین به چندین کتیبه از اشعار فارسی است، بهعنوان مثال در متن کتیبه ورودی این مقبره آمده است: «چه حُسنت آنکه در یکدم رُخت را صد نظر بینم، هنوزم آرزو باشد که یکبار دگر بینم».
انتهای پیام
نظرات