دکتر یداله ابوالفتحی ممتاز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در این مطالعه از بین دانشجویان چند دانشگاه بزرگ کشور به صورت رندوم حدود ۶۰۰ دانشجوی حوزه پزشکی، سالمندی، پرستاری و فیزیوتراپی انتخاب شدند، اظهار کرد: این جامعه هدف به این دلیل انتخاب شد که این افراد در آینده با سالمندان در تعامل و ارتباط بوده و باید با سالمندان کار کنند.
وی با بیان اینکه بر اساس نتایج این طرح پژوهشی حدود ۴ درصد دانشجویان پزشکی تمایل دارند پس از فارغ التحصیلی در حوزه خدمات مرتبط با سالمندان کار کنند ، گفت: این آمار بسیار نگران کننده است چراکه بخش قابل توجهی از فعالیت دانشجویان پزشکی در آینده با گروه سالمندان خواهد بود و این میزان تمایل به هیچ عنوان مطلوب نیست.
وی با بیان اینکه این آمار در بین دانشجویان تمام گروهها حدود هشت درصد گزارش شده است، عنوان کرد: ابراز تمایل افراد برای کار در حیطههای مختلف نقش مهمی در تصمیمگیریهای آینده خواهد داشت، بنابراین تمایل افراد برای کار و فعالیت در حوزه سالمندی نقش مهمی در برنامهریزیها و سیاستگذاریها دارد.
وی با اشاره به نتایج این طرح، یکی از مسایل مهم در ارایه خدمت در حوزه سالمندی را آماده کردن دانشجویان رشتههای مرتبط دانست و ادامه داد: اگر خواهان ارتقای ارایه خدمات حمایتی و سلامتی سالمندان هستیم باید از امروز به فکر باشیم، اگر خواهان ایجاد مراکز ارایه خدمات سالمندی هستیم باید در مرحله اول نیروی انسانی علاقمند و با انگیزه تربیت کنیم.
ممتاز با بیان اینکه بر اساس نتایج این طرح پژوهشی دانشجویان انگیزهای برای کار با سالمندان ندارند، گفت: بنابراین مسئولان زیربط باید از امروز برنامه ریزی کرده و برای حضور فعال و افزایش تمایل دانشجویان برای ورود به حیطه سالمندی، امتیازات و اقدامات انگیزشی و تشویقی درنظر بگیرند.
تعامل سالمندان و نوهها و کاهش افسردگی
این دکترای تخصصی سلامت سالمندان با اشاره به طرح پژوهشی بعدی این مرکز تحقیقات در حوزه سالمندی، مطرح کرد: در حوزههای اجتماعی و پایهای، روابط بین خانواده و به طور خاص رابطه بین پدربزرگ و مادربزرگ با نوهها از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی ادامه داد: در این کار تحقیقاتی، در مرحله اول دیدگاه پدربزرگها و مادر بزرگها و در مرحله بعد از دیدگاه نوهها، میزان و نوع این ارتباطات بررسی و نتایج جالبی استخراج شد. بر این اساس در حالیکه پدربزرگها و مادربزرگها تمایل و علاقه زیادی برای ارتباط با نوهها دارند، اما بچهها تمایل، انگیزه و اشتیاق لازم را ندارند.
به گفته وی، بر اساس نتایج دیگر این طرح، میزان ارتباط سالمندان و نوهها با افزایش کیفیت زندگی، کاهش افسردگی و حال خوب سالمندان ارتباط مستقیم دارد.
ممتاز با اشاره به دلایل این مساله و راهکارهایی برای حل آن، عنوان کرد: دلایل این مشکلات را باید در رفتار و عملکرد مسئولین، مدارس و خانوادهها جستجو کرده و برای برقراری ارتباط بین نسل یک و سه و بهبود و تقویت رابطهها میتوان چند راهکار را در پیش گرفت.
وی با بیان اینکه پدر بزرگها و مادر بزرگهای علاقمند به برقراری ارتباط بیشتر با نوهها باید اطلاعات و دانش خود را متناسب با علایق و سرگرمیهای روز نوهها به روز و آپدیت کنند، ادامه داد: ارتباط و تعامل دوطرفه باعث افزایش کیفیت زندگی سالمند و همچنین افزایش تجربه و دانش نوهها میشود.
پیشنهاد نامگذاری یک روز از سال با عنوان "پدربزرگ و مادربزرگ"
وی با اشاره به پیشرفت تکنولوژی و گسترش فضای مجازی، بازیهای کامپیوتری و غیره به عنوان سرگرمی مورد علاقه بچههای امروز، گفت: سالمندان باید سعی کنند تکنولوژیهای جدید را یاد بگیرند، چراکه بسیاری از دانستههای قبلی سالمند، جزو موضوعات مورد علاقه بچههای امروز نیست و همین مساله برقراری تعامل و ارتباط بین این دو گروه را با مشکل روبرو میکند.
ممتاز با اشاره به مانع دیگر برقراری تعامل و ارتباط بیشتر بین پدربزرگ و مادربزرگها با نوهها، اظهار کرد: نتایج این تحقیق نشان داده، والدینی که توجه بیش از اندازه به فرزندان خود داشته و فکر میکنند میتوانند همه نیازهای روحی، اجتماعی و مالی بچهها را به تنهایی و بدون کمک پدربزرگ ها و مادربزرگها برآورده کنند، معمولا باعث کاهش ارتباطات بین بچه ها با پدربزرگ و مادربزرگها میشوند. در حالیکه خانوادهها باید بدانند که استفاده از کمک، دانش و تجربه نسل قبل بسیار راهگشا بوده و جهت افزایش سطح ارتباطات تلاش کنند.
وی با تاکید بر اینکه مسئولین برنامهریز و سیاستگذار و همچنین مدیران مدارس باید به این اصول و مطالب توجه کنند، گفت: این اصول ارتباطی و ارزشی را میتوان از طریق رسانهها و کتب درسی به راحتی آموزش داد.
وی با ارایه پیشنهاد نامگذاری یک روز از سال با عنوان "پدربزرگ و مادربزرگ"، اظهار کرد: این مساله در بسیاری از کشورها جا افتاده و طی آن با برگزاری برنامههای متنوع در سطح جامعه و مدارس سعی شده اصول ارزشی و احترامی به کودکان منتقل شود. بر این اساس بچهها علاوه بر پی بردن به قدرت و اطلاعات و منزلت پدربزرگ و مادربزرگها، نگرش مثبتی نسبت به سالمندان پیدا کرده و از توانمندیهای گوناگون آنها مطلع میشوند.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی در خاتمه با تاکید بر برنامه ریزی صحیح برای تقویت و بهبود ارتباط بین سالمندان و نوهها، اظهار کرد: هرچه ارتباط بین سالمندان با نوهها بیشتر باشد، کیفیت زندگی افزایش بیشتری خواهد داشت.
انتهای پیام
نظرات