به گزارش ایسنا، بیشتر خسارات این سیل بر اثر سیل ندانمکاریهای گذشته بود و بیتدبیری در برخی حوادث موج میزد؛ از جمله ساخت و ساز در بستر و حریم رودخانه، نبود سد و مانعی برای جلوگیری از سیل، بافت فرسوده و غیره که همگی دست به دست هم داد تا خسارات و آلام بیشتر شود.
همگان اذعان دارند که با اقدامات و تدبیر مناسب میتوانستیم جلوی بعضی از حوادث را بگیریم که فقط منتظر یک اشاره بودند تا فوران کنند.
حالا کار به اتفاقات گذشته و پیشاسیل نداریم، در این گزارش میخواهیم به پساسیل بپردازیم و اینکه آیا سرعت بازسازی خوب است؟
راضی نیستیم
یکی از روستاییان پلدختری در این خصوص به ایسنا گفت: سرعت بازسازی خوب نیست و انتظار بیشتری داریم، هنوز در نقاطی مشکل تأمین زمین وجود دارد اما خوشبختانه در منطقه ما کارهایی انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه خیلی از ما توان بازپرداخت وام را نداریم، افزود: زمینهای کشاورزی و منبع درآمدمان از بین رفته است لذا انتظار داریم دولت خانهها را به طور رایگان برای ما احداث کند.
او تاکید کرد: اگر این کار انجام نگیرد مجبور میشویم که بیخانمان باشیم و زیر چادر زندگی کنیم، در این فصل از سال هوا خیلی گرم و طاقتفرساست و از طرفی باید به فکر فصل سرما هم باشیم.
زیر چادر زجر میکشیم
یک خانم که اهل روستای خرسدر پلدختر است نیز گفت: زیر چادر زندگی میکنیم و انتظار داریم زمین یا خانهای به ما بدهند که از این شرایط خارج شویم.
وی اضافه کرد: واقعاً هوا به شدت گرم است و زیر چادر زجر میکشیم و انتظار داریم مسئولان به داد ما برسند.
صحبتهای برخی از اهالی پلدختر در حالی مطرح میشود که مسئولان متفقالقول از روند بازسازی اظهار رضایت میکنند.
راضی هستیم
رضا خواجهای، رئیس ستاد هماهنگی بازسازی استان لرستان به ایسنا گفت: 1961 روستا در سراسر استان را ارزیابی کردهایم و 31 هزار واحد مسکونی در کل استان بر اثر سیل خسارتدیده است.
وی ادامه داد: از این تعداد واحد 6000 آواربرداری شده، 5000 پیکنی، 2700 واحد آرماتوربندی، 1080 واحد اسکلت و 450 واحد نیز دیوارچینی کردهاند و بقیه موارد در حال اجراست.
خواجهای با بیان اینکه از روند بازسازی راضی هستیم و با برنامه جلو میرویم، اضافه کرد: بازسازی با کمک مردم در حال انجام بوده و کاری مشارکتی است.
رئیس ستاد هماهنگی بازسازی لرستان تأکید کرد: بستر برای مردم فراهم بوده و تسهیلات در اختیارشان است و باید شروع کند و ما نیز در کنار آنان هستیم.
وی یادآور شد: علاوه بر تسهیلات بلاعوض، 12 هزار و 500 تن سیمان کمک شده و مصالح ارزان قیمت در اختیار مردم قرار دادهایم و هزینه نظارت و غیره نیز رایگان است.
خواجهای در واکنش به اینکه مردم از روند بازسازی ناراضی هستند، گفت: مردم خودشان باید شروع کنند با توجه به تسهیلاتی که در اختیارشان است و ما هم کمک میکنیم.
رئیس ستاد هماهنگی بازسازی استان لرستان تأکید کرد: مردم نگران بازپرداخت تسهیلات نباشند و الان باید کار را شروع کنند.
وی بیان کرد: ساخت و سازها در حریم و بستر رودخانه خلاف بوده که نباید آنجا خانه میساختهاند. زمین تأمین و خیلی کارها اجرایی شده و با توجه به شرایط از روند بازسازی راضی هستیم و همه باید کمک کنیم و دست به دست هم بدهیم که مشکلات حل شود.
خواجهای درخصوص روستای خرسدر پلدختر گفت: این روستا 18 واحد بوده که 11 مورد آن 100 درصد خسارت دیده اما 30 چادر زدهاند. 18 قطعه زمین برای آنان آماده کردیم و کارشان در حال انجام است.
مشکلی به نام "معارض"
علی سیف، سرپرست فرمانداری پلدختر در این خصوص به ایسنا گفت: در بحث مسکن سیلزدگان راضی هستیم. در پلدختر با مشکل معارض مواجه هستیم و زمینی که برای ساخت مسکن مشخص میشود، سریع معارض پیدا میکند.
وی تأکید کرد: اگر در برخی مناطق ساختوساز به کندی انجام میشود به علت وجود معارض است.
سرپرست فرمانداری پلدختر یادآور شد: در معمولان مشکلی که داریم نبود زمین است و در این خصوص با مشکلات زیادی روبرو هستیم.
سیف در خصوص اینکه برخی از مردم به روند بازسازی انتقاد دارند، گفت: با توجه به شرایط، روند کلی بازسازی خوب بوده است.
مسکن در اولویت است
خادمی، استاندار لرستان با بیان اینکه ساخت منازل مردم در اولویت کاری است، تصریح کرد: بعضی خانهها و زمین به طور کامل از بین رفته بود که علاوه بر ساخت، نیاز به تامین زمین داشتند.
وی افزود: با تمام مشکلات کمبود زمین در این مناطق و مسائل حقوقی توانستیم در پلدختر و معمولان و بیشتر روستاهای این مناطق مشکلات تامین زمین را حل کنیم که پس از تامین منابع و پرداخت وام، ساخت و ساز آغاز شده است.
خادمی خاطرنشان کرد: تعدادی از این خانهها درجاساز هستند که با پرداخت وام و دیگر کمکها شروع به ساخت شده و بخش دیگری از این منازل نیازمند تعمیر هستند که اقدامات لازم در حال انجام است.
مردم همکاری نکنند، کار عقب میماند
مسعود رضایی، مدیرکل بنیاد مسکن لرستان به ایسنا گفت: پس از سیل در استان، 1961 روستا در قالب 44 هزار و 800 واحد مسکونی ارزیابی شد.
وی با بیان اینکه در ارزیابیهای انجام شده 19 هزار واحد تعمیری بوده، ادامه داد: 13 هزار واحد نیز احداثی داشتیم که از این تعداد 11 هزار روستایی و 2000 شهری هستند.
رضایی با بیان اینکه 39 هزار و 86 واحد برای اخذ تسهیلات به بانکها معرفی شدهاند، افزود: بانکها همکاری خوبی داشتند و فراتر از وظایف اداری عمل کردند و مردم نیز پای کار بودند.
مدیرکل بنیاد مسکن لرستان تصریح کرد: 24 هزار و 500 قرارداد برای اخذ تسهیلات بانکی منعقد شده؛ در بحث بازسازی مردم محور کار هستند و اگر همکاری نکنند، کار عقب میماند.
وی یادآور شد: کار تعمیر 14 هزار و 700 واحد سیلزده شروع و 10 هزار و 500 مورد تکمیل شده است؛ برنامه داریم تا پایان ماه جاری تعمیر واحدهای آسیبدیده در سطح استان به پایان برسد.
رضایی با اشاره به واحدهای احداثی در مناطق سیلزده گفت: برای این کار نیز برنامهریزی کردهایم که تا پایان سال جاری واحدهای احداثی نیز تمام شود.
مدیرکل بنیاد مسکن لرستان تأکید کرد: باز هم میگویم بازسازی، مشارکتی است و با مردم معنی پیدا میکند و خودشان نیز باید پای کار باشند. بنیاد مسکن با تمام توان در کنار مردم بوده و اقدامات خوبی انجام داده است.
به گزارش ایسنا، گرمای طاقفرسا امان مردم را بریده و البته مسئولان هم در حال کار هستند اما طرفین باید برای رهایی از این وضعیت تلاش بیشتری داشته باشند. یادمان نرود زمان زیادی به آغاز بارشها نداریم و به همین راحتی چهار ماه از سیل سپری شده و شیف شدن از گرما به سرما در چشم بهم زدنی رخ میدهد و بهتر است از زمان استفاده بهتری ببریم.
گزارش از مهران مریدی، خبرنگار ایسنا منطقه لرستان
انتهای پیام
نظرات