به گزارش ایسنا، محمدجعفر یاحقی، رئیس همایش بینالمللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» در سخنانی در این نشست اظهار کرد: شاهنامه تکیهگاه زبان فارسی است و فردوسی با شاهنامه، این پرچم را در برابر بی هویتیها بالا نگه میدارد.. شاهنامه متعلق به جغرافیای کنونی نیست، بلکه متعلق به قلمرو فرهنگی ایران است. دلیل این که میخواهیم شاهنامه را از مرز ملیت ایرانی به مرزهای جهانی، چنانکه هست بکشانیم این نام را برایش انتخاب کردیم.
او افزود: بحث جاده ابریشم در برخی کشورها مطرح شده است و تلاش شده که محوریت آن به جای دیگر هم کشیده شود، اما واقعیت این است که فلات ایران مرکزیت جاده ابریشم بوده و این محوریت را در شاهنامه میتوانیم ببینیم.
یاحقی تصریح کرد: سرزمینهایی که شاهنامه از آنها سخن میگوید، مسیر جاده ابریشم است که آنها را در خود گنجانده است. مسیری که در شاهنامه آمده، همان جاده ابریشم است.
این عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با بیان این که ارتباطات فرهنگی و بینالمللی از مصادیقی است که در شاهنامه آمده، اظهار کرد: مسائل بینالمللی شاهنامه کمتر مورد توجه قرار گرفته و امیدواریم این همایش بستری برای بینالمللی شدن اندیشههای فردوسی و شاهنامه شود.
او با بیان این که اقدامات خوبی در حوزه عمران و آبادانی توس آغاز شده است، گفت: امیدواریم اقدامات انجامشده نقطه آغازی برای اقدامات بزرگتر باشد.
یاحقی یادآور شد: بارگاه حضرت رضا(ع)، بعد مذهبی مشهد است و آرامگاه فردوسی و شهر توس نیز بعد ملی این کلانشهر است، ما با دو بال دیانت و فرهنگ حرکت میکنیم و این توفیق و این دو ظرفیت را کمتر شهری در جهان با یکدیگر دارد.
این استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این که شهر توس در آینده باید به شهر فرهنگی تبدیل شود، اظهار کرد: نیاز به معنویت، فرهنگ و پژوهش و کتابخانه نیز وجود دارد و در توس باید کتابخانه عظیمی وجود داشته باشد و پایگاه پژوهشی باشد که افرادی که قصد پژوهش درباره توس و فردوسی و شاهنامه را دارند، به آنجا مراجعه کنند. همچنین باید سالنهای نمایش و تئاتر متعدد در توس داشته باشیم.
همچنین دبیر علمی همایش، علیرضا قیامتی گفت: اقدامات اولیه این همایش از اردیبهشتماه سال گذشته آغاز و فراخوان به ۵۲ کشور ارسال شد. در ادامه ۳۲۰ مقاله به دبیرخانه رسید که ۱۵۲ مقاله پذیرفته شد؛ ۴۶ مقاله خارجی و بقیه داخلی هستند.
او با بیان این که جایگاه شاهنامه فراتر از اقلیم فرهنگی ایران است، افزود: شاهنامه حماسه بشری و اخلاقی است و هیچ حماسهای مانند شاهنامه پیونددهنده انسانها نبوده است.
قیامتی تصریح کرد: فردوسی تاریخ و تمدن نه تنها ایرانیان بلکه دیگر کشورها را سروده است و پیام صلحی که شاهنامه دارد در هیچ کتاب دیگری نیامده است.
او با بیان این که یکتاپرستیای که شاهنامه دارد، در هیچ جا نیامده است، گفت: شاهنامه به پیوستگی فرهنگی و اجتماعی جامعه کمک میکند.
همچنین معاون گردشگری شهرداری مشهد، نرگس شالچیان و دبیر اجرایی همایش در این نشست خبری گفت: این همایش ۲۳ اردیبهشت در تالار شهر آغاز میشود و عصر همان روز نیز برنامههایی مانند رونمایی از آثار مجسمهساز برتر دنیا در نگارخانه شهر، رونمایی از قابهای سنگی صلح که توسط پژوهشگران بررسی شده و مصرعهایی را که با خط برجسته استاد صالحی نوشته شده و به تحریر درآمده، خواهیم داشت، همچنین فرشی که با مفهوم هفت خان بافته شده به نمایش گذاشته خواهد شد.
او برگزاری پنل علمی در دانشگاه فردوسی مشهد، اعطای نشان فردوسی و رونمایی از تندیش فردوسی را از دیگر برنامههای این همایش عنوان کرد.
انتهای پیام
نظرات