به گزارش ایسنا، با فرارسیدن ۲۶ مهر امسال، ۱۳ سال از افتتاح نخستین "موزه ملی قرآن" میگذرد؛ موزهای که از ابتدا بازدید از آن رایگان اعلام شد و کلمه "ملی" به واسطه موضوع متفاوت این موزه همراهش شد و با قرار گرفتن آن زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، گنجینهای قوی از نسخ خطی آثار قرآنی در اختیارش قرار گرفت. هر چند در طول این سالها کمترین خبرها از فعالیتهای این موزه در سایتهای خبری منتشر شد، امابه نظر میرسد مسئولان این موزه نیز میخواهند پا به پای موزه ملی ایران قدم بردارند و خود را جهانی کنند.
هرچند مشکل اعتبار برای موزه ملی قرآن کریم، حرف جدیدی نیست، اما با همراهیهای مسئولان حفاظتی بخشهای دیگر قرارگرفته در کنار موزه با این فضای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و مساعدت سازمان میراث فرهنگی قدمهای خوبی برای بهبود وضعیت موزه برداشته و باعث شد تا به گفته مدیر موزه ملی قرآن کریم در طول یک سال گذشته ۱۳ پروژه عمرانی – فرهنگی و آموزشی– نمایشگاهی در این موزه رخ دهد، هرچند هنوز راهی طولانی برای رسیدن به هدفهای این موزه در پیش رو دارند.
حجتالاسلام و المسلمین امیر لهراسبی مدیر موزه ملی قرآن کریم در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تهیه سه ویترین جدید برای موزه با هدف نمایش آثارِ قرآنی آقاجان پرتو، از برپایی نمایشگاههای مختلف و مشارکت با موزه بزرگ خراسان توسط موزه قرآن خبر میدهد و میافزاید: چهار اثر از موزه ملی قرآن در موزه بزرگ خراسان به نمایش گذاشته شده است.
او با بیان اینکه موزه ملی قرآن در حال حاضر درصدد معرفی خود به جامعه هدف است، اظهار میکند: افرادی که با فضای نسخ خطی مرتبط هستند هیچ اطلاعی از موزه قرآن نداشتند، اما این زمینه در حال ایجاد است تا موزه معرفی و از ناشناختگی در میان جامعه هدف خارج شود؛ باید جایگاه موزه ملی قرآن رفیعتر از آنچه هست باشد و به جایگاهی برسد که همه کشورهای اسلامی آن را بشناسند و در تعامل بین موزهای با آن قرار گیرند.
به گفته وی، ۱۳ اثر ملی از موزه قرآن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
استانداردسازی ویترینهای موزه قرآن در دستور کار
او اما یکی از مهمترین اقدامات مورد نیاز برای این موزه را ساماندهی و استانداردسازی ویترینهای داخل موزه و نورپردازی استاندارد داخل موزه میداند؛ اقدامی که از سوی محققان و مراجعهکنندگان به این موزه نیز درخواست شده است.
لهراسبی بیشترین بازدیدکنندگان موزه ملی قرآن را گروههای دانشآموزی، علاقهمندان و متخصصان و پژوهشگران این حوزه میداند و میگوید: از دیدِ بازدیدکنندگان، استاندارد نداشتن ویترینهای موزه یکی از مهمترین مشکلات است که از چند جنبه قابل بررسی است، ازیک سو شاید متریال ویترینها به آثار لطمه بزند، که نیازمند بررسیهای دقیقتر است و از سوی دیگر با توجه به تعداد زیاد آثار و نسخ خطی، آنها باید روی پایه قرار داده شوند.
او با بیان اینکه قشر کودک و نوجوان، کمتر امکان دیدن نسخههای قرارگرفته درون ویترینهای موزه را دارند، ادامه میدهد: معتقدیم باید به یک ایده جدیدتر برسیم تا همه مخاطبان ما به راحتی بتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند. از سوی دیگر با توجه به نوع معماری، نیازمند ویترینهایی هستیم که نورپردازی آن داخل خود ویترین باشد، اما در شرایط کنونی نور به صورت موضعی به آثار داده میشود.
وی با تاکید بر اینکه باید در ویترینهای موزه تجدیدنظر شود، اظهار میکند: قصد انجام مکاتبه با میراث فرهنگی را داریم تا نیازِ مورد نظر متخصصان، پژوهشگران و بازدیدکنندگان برطرف شود.
کارگاه دفع رطوبت در موزه قرآن فعال است
مدیر موزه ملی قرآن کریم با اشاره به مشکل رطوبت موجود در موزه ملی قرآن، میگوید: پروژه رفع رطوبت، به عنوان مهمترین نیاز موجود، آغاز شده و یکسوم آن اجرایی شده است. در بخشهای مرتبط با مرکز مخابرات و شبکه نیز با مشکلات گستردهای روبهرو بودیم اما در ماههای گذشته مشکلات حوزه مخابرات مرتفع شده است.
او ادامه میدهد: در طول چند سال گذشته بحث برطرف کردن رطوبت مطرح شده بود، بنابراین با ایجاد یک کارگاه دفع رطوبت توسط سازمان میراث فرهنگی، از حدود دو ماه گذشته مطالعه مشاور روی این مشکل و اجرای کارگاه در دستور قرار گرفته تا قبل از آغاز زمستان این پروژه به پایان برسد.
از حذف کوریدور تا فعال شدن موزه در روزهای پنجشنبه
مدیر موزه ملی قرآن کریم با اشاره به فضای ورودی موزه میگوید: در وردی ابتدایی موزه، از سالهای گذشته یک کوریدورِ کاملا غیر اصولی قرار گرفته تا فضای موزه را از دیگر فضاهای داخلی جدا کند، این کوریدور باعث میشود مخاطبان و بازدیدکنندگان، موزه را مورد انتقاد قرار دهند. جلسات مختلفی با مسئولان حفاظتی منطقه برگزار و قرار گذاشته شد تا این کوریدور در یک فاصله زمانی که دغدغههای حفاظتی و امنیتی منطقه برطرف شد، به صورت کامل جمعآوری شود تا مردم هم بتوانند از آن فضای سبز و محوطه بصری استفاده کنند.
او درباره فعالیت موزه ملی قرآن کریم در روزهای پنج شنبه نیز بیان میکند: در حال حاضر این موزه در روزهای پنجشنبه تعطیل است، چون امکان تامین نیروی یگان حفاظت مورد نیاز را نداشتهایم، این قضیه به میراث فرهنگی نیز اعلام شده است، در صورتی که بتوانیم نیروی یگان حفاظت مورد نیاز را تامین کنیم، فعالیت موزه در روزهای پنجشنبه نیز عملی میشود.
وی همچنین به نبود پارکینگ برای استفاده بازدید کنندگان این موزه معترض است و میگوید: پارکینگ مجموعه توسط مجموعههای مختلف تصرف شده و نیاز به چنین فضایی برای موزه قران کاملا محسوس است.
ایجاد موزه ملی هنرهای قرآنی شدنی است؟
حجتالاسلام و المسلمین لهراسبی با بیان اینکه محتوای موزه ملی قرآن، صرفا تخصصی است و موزه قرآن را به عنوان یک موزه تخصصی قرآن درنظر گرفتهایم ادامه میدهد: اگر قرار باشد آثار دیگری در این حوزه در موزه قرآن نمایش دهیم باید سناریو و طرح محتوایی موزه نیز تغییر کند و با این کار "موزه ملی قرآن کریم" به "موزه ملی هنرهای قرآنی" تبدیل شود، در این شرایط امکان آن وجود دارد تا بتوانیم موضوعات مرتبط با قرآن و هنر قرآنی را که به این موزه هویت میدهد داشته باشیم.
به اعتقاد وی، اجرایی شدن چنین طرحی به سیاستهای کلان برمیگردد، اما در شرایط کنونی با توجه به عنوان موزه و برنامههای موزه این کار بعید است.
او اضافه میکند: اگر صرفا موزه قرآن باشد، محدودیت در نسخ خطی و نسخ قرآنی و نمایش آثار معاصر داریم و نمیتوانیم برای نمایش آثار معاصر مانور دهیم، اما اگر محتوای موزه هنرهای قرانی باشد، عمومیت خیلی بیشتر میشود و شامل آثار زیادتری مانند کاشیهای قرآنی و نسخ کتابتشده با آیات قرآنی میشود.
مدیر موزه ملی قرآن کریم با تاکید بر اینکه نگاهمان نسبت به این اتفاق مثبت است، ادامه میدهد: این کار نیاز به مهیا کردن یکسری بسترها دارد تا موزه ملی قرآن بتواند پذیرای چنین اقدامی باشد.
انتهای پیام
نظرات